Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΜΉΚΥΝΣΗ!!!!. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ "ΤΣΑΡΟΥ" ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Όταν κέρδισε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ όλοι γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας. Και εάν κάποιοι- ντόπιοι οικονομικοί παράγοντες- δεν είχαν την...
πρόθεση να ενημερώσουν με ακρίβεια τον κ. Παπανδρέου τον είχε σίγουρα ενημερώσει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος από την θέση που βρισκόταν-Υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- όπως άλλωστε είχε υποχρέωση.

Στο μεταξύ καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι λίγο μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να είχε αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να προτρέψει τον κ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει στο ζήτημα της δανειοδότησης της χώρα όταν τα spreads ήταν μόλις στις 132-138 μονάδες.
Όμως ο Υπουργός Οικονομίας δεν συμμερίστηκε την άποψη του κορυφαίου οικονομικού παράγοντα και όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι δεν είχε ενημερώσει ούτε καν τον Πρωθυπουργό.
Η κίνηση αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου έγινε γνωστή αργότερα στον κ. Παπανδρέου, γεγονός που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να επωμιστεί ο ίδιος το μεγαλύτερο βάρος των χειρισμών σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό όμως είναι πασίδηλο ότι είχε ημερομηνία λήξεως. Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να αναθέσει τον ρόλο του διαπραγματευτή με το ΔΝΤ αλλά και με τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες στον έμπιστο και ικανό κατά κοινή ομολογία, κ. Λουκά Παπαδήμο.
Τι τελευταίες μέρες ο κ. Παπαδήμος είχε αναλάβει μια πολύ σημαντική αποστολή. Έπρεπε αθόρυβα και παρασκηνιακά να πάει στην Φραγκφούρτη (ήταν εκεί την περασμένη Τετάρτη) και να συναντήσει τον κ. Τρισέ αλλά και άλλες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις κινήσεις της Ελλάδας κυρίως στο ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους.
Είναι προφανές-όπως τονίζουν ουδέτεροι οικονομικοί παρατηρητές-ότι ο κ. Παπαδήμος έπαιξε άριστα το παιχνίδι των διαβουλεύσεων και με δεδομένη την εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπο του κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες αλλά και η Καγκελαρία πέτυχε να γίνουν αρκετά και σημαντικά βήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου