Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αφγανιστάν: γυναίκες σε κατάσταση αυτοπυρπόλησης

Ακόμη και στα πιο φτωχά νοικοκυριά του Αφγανιστάν μπορεί εύκολα κανείς να βρει σπίρτα και κάποιου τύπου καύσιμη ύλη για το μαγείρεμα.


Αυτός ο συνδυασμός είναι πολλές φορές αρκετός για να συντηρήσει ζωές αλλά και εξίσου καλός για να στερήσει άλλες, προσφέροντας κυρίως στις καταπιεσμένες Αφγανές έναν τρόπο διαφυγής από τη φτώχεια, τους καταναγκαστικούς γάμους και την κακοποίηση. Στη Χεράτ, υπάρχει το μοναδικό εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο αντιμετώπισης εγκαυμάτων, που προσφέρει βοήθεια σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες που έχουν αυτοπυρποληθεί, μια κοινή πρακτική απόπειρας αυτοκτονίας. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, 75 γυναίκες έφτασαν εδώ με σοβαρά εγκαύματα, οι περισσότερες έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας, και άλλες σε κατάσταση που να... φαίνεται ως τέτοια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρατηρείται μια αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με πέρυσι. Ομως, οι αριθμοί λένε στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα από τις προσωπικές ιστορίες των νοσηλευομένων.

Για τις γυναίκες, η οικογένεια είναι η μοίρα τους. Λίγες ευκαιρίες για εκπαίδευση, ελάχιστες να επιλέξουν το σύντροφό τους, καμία να καθορίσουν το ρόλο τους στο ίδιο τους το σπίτι. Εξω από το οποίο θεωρούνται «απόβλητες». «Αν μια γυναίκα εγκαταλείψει το σπίτι, μπορεί να πέσει θύμα βιασμού, να φυλακιστεί κι ύστερα να σταλεί πίσω... και τι θα απογίνει;» επισημαίνει η Ρέιτσελ Ράιντ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η βία στη ζωή των Αφγανών γυναικών μπορεί να ασκείται από τον πατέρα ή τα αδέλφια, από το σύζυγο, τον πεθερό, την πεθερά ή την κουνιάδα», εξηγεί πλαστικός χειρουργός στο νοσοκομείο της Χεράτ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: www.nytimes.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου