Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ ζητεί τον Μάρτιο η τρόικα

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών διαπιστώνει η τρόικα στην έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία που συνέταξε μετά τον έλεγχο του Νοεμβρίου και ζητεί την λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο στόχος για το 2010 όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγιάνσεως. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 9,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,1%.

Ακόμη, αναφέρει πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην προετοιμασία σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα αποδίδει τις εν λόγω καθυστερήσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην αντίσταση κατεστημένων συμφερόντων.

Θεωρεί δε ότι δεδομένου η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.

Κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων και εστιάζει στην βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, στην μείωση του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα, στην μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, στις περικοπές των στρατιωτικών δαπανών και στην καθιέρωση πολυετών προϋπολογισμών.

Ειδικά για τις αλλαγές του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ζημιών στις ΔΕΚΟ, τονίζει πως «θα είναι στην ημερήσια διάταξη για τις επόμενες δύο επανεξετάσεις».

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η οικονομική ύφεση θα είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ για το 2011 προβλέπει αρνητική ανάπτυξη 3% και ανάκαμψη με μέτρια ανάπτυξη το 2012 και το 2013. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση να προσδιορίσει τον Μάρτιο πρόσθετα μέτρα δημοσιονομική αποδόσεως 11 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ για την επίτευξη των στόχων την περίοδο 2012-2014. Υπογραμμίζεται επίσης η δέσμευση της κυβερνήσεως να εφαρμόσει το 2011 πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι Αρχές κατόρθωσαν να αναχρηματοδοτήσουν επιτυχώς βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα και σημειώνει ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, αλλά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι το κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι για την τρίτη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ σε «γενικές γραμμές» εκπληρώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου