Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Δώρο Χριστουγέννων!!!!

Δώρον άδωρον θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους αλλά και δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ το δώρο Χριστουγέννων αφού για πρώτη φορά σε πολλούς δεν θα καταβληθεί καθόλου ή σε άλλους θα δοθεί με περικοπές.
Στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων θα καταβληθεί επίδομα δώρου Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Επίδομα... παρηγοριάς πάντως θα δώσει η κυβέρνηση με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ.

Συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα- ΙΚΑ- ΔΕΚΟ- τραπεζών
Oι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3845/6-5-2010 (ΦΕΚ 65 Α) και οι παρ. 9-15, οι οποίες ρυθμίζουν την καταβολή του επιδόματος αδείας και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα στους συνταξιούχους, καθώς και η με αρ. Φ80000/14254/1097/6-7-2010 κοινή υπουργική απόφαση προβλέπουν:

Επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας
Αυτά που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθορίζονται ως εξής:

το επίδομα εορτών Χριστουγέννων στα τετρακόσια (€400) ευρώ. το επίδομα εορτών Πάσχα στο ποσό των διακοσίων (€200) ευρώ και το επίδομα αδείας στο ποσό των διακοσίων (€200) ευρώ.

Τα ανωτέρω επιδόματα χορηγούνται υπό την προϋπόθεση ότι οι συνταξιούχοι έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Το προαναφερόμενο όριο ηλικίας θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα χορήγησης των σχετικών επιδομάτων, δηλαδή μέχρι την 31η Αυγούστου, την 31η Ιανουαρίου και την 30ή Απριλίου (π.χ. για το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2011).

Από τον ανωτέρω ηλικιακό περιορισμό εξαιρούνται:

οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει των διατάξεων του Ν. 612/1977, καθώς και με όλες τις διατάξεις οι οποίες παραπέμπουν σε αυτές (άρθρο 40 παρ. 8 του Ν. 1902/1990, άρθρο 16 παρ. 3 του Ν. 2227/1994, άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3075/2002, όπως ισχύει, άρθρο 5 παρ. 3 του Ν. 3232/2004, άρθρο 61 παρ. 4 του Ν. 3518/2006)

οι συνταξιοδοτούμενοι με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ή οικοδομικών επαγγελμάτων καθώς και με τις διατάξεις του άρθρου 32 του Ν. 2874/2000 (10.500 εκ των οποίων 7.500 βαρέα)

οι συνταξιοδοτούμενοι λόγω θανάτου σύζυγοι και γονείς τα συνταξιοδοτούμενα λόγω θανάτου τέκνα, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 18ο ή, εφόσον σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και αυτά που έχουν κριθεί ανίκανα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.

Τα εν λόγω επιδόματα θα καταβάλλονται και στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.

Επισημαίνεται ότι στους συνταξιούχους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) δεν θα καταβληθεί ένα επιπλέον επίδομα ως δώρο Χριστουγέννων αλλά ούτε και μισό επίδομα ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Οσοι έχουν σύνταξη πάνω από € 2.500

Χορηγούνται στους συνταξιούχους των οποίων η καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη, στην οποία συνυπολογίζονται οι προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών, το επίδομα απόλυτης αναπηρίας καθώς και τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, υπολογιζόμενη σε δωδεκάμηνη βάση, δεν υπερβαίνει μηνιαίως το ποσό των €2.500. Σε περίπτωση υπέρβασης, τα επιδόματα μειώνονται αναλόγως, έτσι ώστε το εξαγόμενο ποσό, στο οποίο συνυπολογίζονται και τα προαναφερόμενα επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ανωτέρω όριο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που χορηγούνται περισσότερες της μίας συντάξεις, για την εξεύρεση του ορίου των €2.500

θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό της μεγαλύτερης σύνταξης.

Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου γενικά χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (€2.500) ευρώ, το ύψος τους δε καθορίζεται ως εξής:

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, τετρακόσια (400) ευρώ Το επίδομα εορτών Πάσχα, διακόσια (€200) ευρώ Το επίδομα αδείας, διακόσια (€200) ευρώ Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης λαμβάνονται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με αυτή ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης του άρθρου 1 του Ν. 3670/2008 (ΦΕΚ 117/Α΄), του επιδόματος ανικανότητας και της προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.

Από το παραπάνω όριο ηλικίας εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος δικαιούχοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας ή συνταξιοδοτήθηκαν αναγκαστικά δυνάμει ειδικών διατάξεων ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ή λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ή λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως εφόσον οι τελευταίοι:

είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου ή δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος και, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.

Αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη. Αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.


Εκτακτη οικονομική ενίσχυση

Από τις 16 Δεκεμβρίου (ΙΚΑ) και έως τις 31/12/2010 (ανάλογα με το πότε καταβάλλονται οι συντάξεις) θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ. Σημειώνεται ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ. Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή.

Από το όριο ηλικίας των 60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.

Οπως προβλέπεται στην ίδια τροπολογία, αυτή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Διευκρινίζεται ότι κάθε δικαιούχος λαμβάνει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση από μία μόνο πηγή. Για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αρμόδιοι ειναι οι ασφαλιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που καταβάλλουν την κύρια σύνταξη. Το επίδομα δικαιούνται και κατηγορίες κάτω των 60 ετών, όπως χήρες που συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου του συζύγου, τέκνα έως 18 και έως 24 ετών που σπουδάζουν και λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος πατέρα και συνταξιούχοι με αναπηρία 67% και άνω. Το επίδομα αυτό δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

Με άλλη τροπολογία δεν θίγεται το δώρο Χριστουγέννων στο εξωιδρυματικό επίδομα που παίρνουν οι συνταξιούχοι και στο επίδομα απόλυτης αναπηρίας, με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών συνταξιούχων. Οσον αφορά το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας στην ίδια κατηγορία, θα καταβάλλεται το ήμισυ του μηνιαία καταβαλλομένου επιδόματος αναπηρίας ή του εξωιδρυματικού επιδόματος αντίστοιχα.


Δημόσιοι υπάλληλοι

Ο 13ος και ο 14ος μισθός περιορίζονται δραστικά και διαμορφώνονται οριζόντια στα €500 ο καθένας ή στα €1.000 συνολικά (€250 δώρο Πάσχα, €250 επίδομα αδείας και €500 δώρο Χριστουγέννων). Κόβονται, δε, εντελώς για τους δημόσιους υπαλλήλους με μεικτές αποδοχές άνω των €3.000 τον μήνα.

Ειδικότερα- σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου τρίτου του Νόμου 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α), «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», και του άρθρου 41 του Νόμου 3844/2010 (ΦΕΚ 63 Α΄), «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά», και άλλες διατάξειςτα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς καθορίζονται ως εξής: το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε πεντακόσια (€500) ευρώ το επίδομα εορτών Πάσχα σε διακόσια πενήντα (€250) ευρώ το επίδομα αδείας σε διακόσια πενήντα (€250) ευρώ.

Τα επιδόματα του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές (πλην υπερωριών και αποζημιώσεων από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα), συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων του προηγούμενου εδαφίου, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των τριών χιλιάδων (€3.000) ευρώ μεικτά.


Το δώρο στον ιδιωτικό τομέα

Από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρα εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ετσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Οσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια- ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Το δώρο Χριστουγέννων, που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο δώρο των Χριστουγέννων
Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πριν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις, τη σπουδαστική άδεια.

Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

Σε περίπτωση ασθενείας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν αφαιρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο δώρο Χριστουγέννων
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα, δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κ.λπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας τακτικά, κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Το επίδομα αδείας. Για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών, βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666.

Παράδειγμα: Εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μεικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.

Η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.

Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους. Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά τη διάρκεια ασθένειας ή άδειας.

Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, εφόσον παρέχεται τακτικά.

Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.

Η αμοιβή από προμήθειες. Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).

Το επίδομα κατοικίας. Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο. Δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.

(Σ.σ. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ)


Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Παγωμένο για τρίτη χρονιά θα είναι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, το οποίο θα καταβληθεί (στις 16.12 στο ΙΚΑ)και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010. Τα ποσά του ΕΚΑΣ θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν αναδρομικά (από 1/1/2010 και μετά). Επισημαίνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2010 είναι αυξημένα κατά 4% σε σχέση με τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδήματα που αναφέρονται στα κριτήρια αυτά είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του 2009. Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα καταστούν και όσοι από τους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί και πριν από το 2010 και πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους υπερβαίνουν τα κριτήρια αυτά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων μετά τις αναπροσαρμογές θα αυξηθεί κατά περίπου 8.000 άτομα. Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια αναπροσαρμόζονται για το 2010 ως ακολούθως:

Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (€8.353,38).

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων επτακοσίων σαράντα πέντε ευρώ και εξήντα δύο λεπτών (€9.745,62). Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα λεπτών (€15.165,39).

Προσοχή
Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 και αφορούν εισοδήματα του έτους 2008. Εξάλλου- σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση- τα ποσά εισοδήματος για τη χορήγηση του ποσού του ΕΚΑΣ αναπροσαρμόζονται ως ακολούθως: Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι και επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (€7.607,54) καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (€230,00) κατά μήνα. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και πενήντα πέντε λεπτά (€7.607,55) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (€8.353,38) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω: Για ποσό εισοδήματος από €7.607,55 μέχρι €7.905,91, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €172,50. Για ποσό εισοδήματος από €7.905,92 μέχρι €8.104,76, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €115,00.

Για ποσό εισοδήματος από €8.104,77 μέχρι €8.353,38, το ΕΚΑΣ θα είναι €57,50.

Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με την καταβολή του φετινού ΕΚΑΣ θα είναι €1,05 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου