Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Eπιτέλους χειμώνας θα πούμε την τελευταία εβδομάδα του έτους, καθώς από το απόγευμα της Δευτέρας το σκηνικό του καιρού αλλάζει: βροχές και χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει από τους 19 - 20 βαθμούς στους 6 την Πέμπτη. Στο μεταξύ, για δεύτερο κύμα κακοκαιρίας ετοιμάζεται η Ευρώπη, που ακόμα δεν λέει να συνέλθει από τα προβλήματα του πρώτου.
Ο νοτιάς των τελευταίων ημερών θα δώσει την θέση του στον βοριά σταδιακά και από τα δυτικά. Χιόνια θα πέσουν το απόγευμα της Δευτέρας σε Ήπειρο και Μακεδονία, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Η θερμοκρασία θα πέφτει σταδιακά μέρα με την μέρα, φτάνοντας στους 6 βαθμούς στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας, ενώ στη Θράκη το θερμόμετρο θα δείχνει -1, στην ανατολική Μακεδονία -7 και στην Ήπειρο και την Θεσσαλία από -1 μέχρι 6.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο χιονιάς που έπληξε την Ευρώπη κατηφορίζει προς την χώρα μας και ήδη βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας. Το «μπλε κύμα» φέρνει μαζί του χιόνια, τα οποία αναμένεται να καλύψουν τον κορμό της Ελλάδας μέχρι την Τετάρτη.


Στην «κατάψυξη» η Ευρώπη - αναζητούν ευθύνες για τα προβλήματα

Στο μεταξύ, για νέο κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι την ώρα που οι κυβερνήσεις αναζητούν τους υπευθύνους για το χάος που προκάλεσε ο χιονιάς στις μεταφορές και ιδίως στα αεροδρόμια.

Με «καμπάνες» απειλεί η υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, που σε έξαλλη επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ προκειμένου να διαπιστώσει ποιος ευθύνεται για την έλλειψη αντιψυκτικού υγρού που «παρέλυσε» τις αερομεταφορές.

Nέα νομοθεσία που θα προβλέπει βαριά πρόστιμα για τα αεροδρόμια εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, που θεωρεί απαράδεκτο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρία που διαχειρίζεται το Χίθροου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, στο οποίο παγιδεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ταξιδιώτες εξαιτίας του χιονιού και του ψύχους.

Την ίδια ώρα, αποκλεισμένα παραμένουν πολλά χωριά που δεν μπορούν ούτε να εφοδιαστούν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας δείχνει ακόμα και -20 βαθμούς, ενώ στο Βέλγιο εκκλησία κατέρρευσε λόγω του χιονιού.

Σε... απέραντο παγοδρόμιο έχει μετατραπεί η Μόσχα, το αεροδρόμιο της οποίας έμεινε για αρκετές ώρες στο σκοτάδι και με τους διαδρόμους του να είναι εξαιρετικά ολισθηροί. Ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούν στους δρόμους που μοιάζουν με πίστες για πατινάζ, ενώ διακοπές δρομολογίων έγιναν στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κακοκαιρία και στην Ιταλία που μαστίζεται από ισχυρούς ανέμους, την ώρα που η Βενετία πλημμύρισε, στην Πολωνία 20.000 άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα και στη Δανία τρείς άνθρωποι αγνοούνται στο νησί Μπόρνχολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου