Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σε κατάσταση εμφυλίου η Ακτή Ελεφαντοστού

 "Επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία......"

Δολοφονίες 173 ανθρώπων, 90 περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποίησης, 471 συλλήψεις, 24 περιπτώσεις καταναγκαστικών και ακούσιων εξαφανίσεων...
αναφέρει η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κιουνγκ-γουά-Κανγκ, από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού, επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβε από εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθυνόμενη στα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ακτή Ελεφαντοστού, δήλωσε "ιδιαίτερα ανήσυχη από τις βιαιότητες που προκλήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίστηκε από την καταχρηστική βία από οπαδούς του Λοράν Γκμπάγκμπο".

Η επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή Ελεφαντοστού κατηγόρησε τις Δυνάμεις Ασφάλειας και Άμυνας που είναι πιστές στον Λοράν Γκμπάγκμπο, έναν από τους δύο αυτοανακηρυχθέντες προέδρους της χώρας ότι της απαγορεύτηκε να ερευνήσει την πιθανή ύπαρξη ομαδικών δολοφονιών στο Αμπιτζάν.

"Όλος ο κόσμος μιλά εδώ και αρκετές ημέρες για την ανακάλυψη σε προάστιο στο Αμπιτζάν 60-80 πτωμάτων που είχαν τοποθετηθεί στο νεκροτομείο της πόλης", δήλωσε ο Σιμόν Μουντζού επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

"Στην περίπτωση που αυτές οι πληροφορίες είναι αληθινές πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό που πρέπει να διερευνηθεί. Επιχειρήσαμε να πάμε στον τόπο όπου βρίσκονται τα πτώματα για να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες, αλλά εκπλαγήκαμε όταν φτάσαμε εκεί γιατί μας σταμάτησαν οδοφράγματα που απαγόρευαν να πλησιάσουμε", ανέφερε ο κ. Μουντζού που μετείχε στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ επικεφαλής της οποίας ήταν ο Τσόι Γιουνγκ Τζιν ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού.

Τα οδοφράγματα τοποθετήθηκαν από μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας και Άμυνας και από μασκοφόρους πολιτοφύλακες, που είναι όλοι πιστοί στον κ. Γκμπάγκμπο. Ήταν ακόμα εκεί και πολλοί πολίτες ακόμα και παιδιά, είπε ο κ. Μουντζού.

Από την πλευρά του, ο νόμιμος και αναγνωρισμένος πρόεδρος Αλασάν Ουατάρα κατάγγειλε ότι υπήρχαν αυτά τα πτώματα κάτι που αρνήθηκε επιμόνως ο υπουργός Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες που έφτασαν και στην έδρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκάλεσαν αίσθηση και αποφασίστηκε ο έλεγχός τους.

"Πρέπει να τερματιστούν οι κρατήσεις, οι απαγωγές ή οι καταναγκαστικές εξαφανίσεις, οι καταναγκαστικές μεταφορές πληθυσμιακών ομάδων ή άλλοι καταναγκαστικοί τρόποι", τόνισε η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Μπέτι Ε. Κινγκ μιλώντας στη συνεδρίαση δήλωσε ότι "έχουμε αξιόπιστες αναφορές ότι σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες έχουν βασανιστεί ή κακοποιηθεί και άλλοι εξαφανίστηκαν από τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα".

Μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου, η Ακτή Ελεφαντοστού διανύει σοβαρή πολιτική κρίση και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο να θέλει υπερισχύσει στην εξουσία έναντι του αντιπάλου του Αλασάν Ουατάρα.

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τον Ουατάρα ως νόμιμο αρχηγό του κράτους καθώς σύμφωνα με την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, έλαβε το 54,10% των ψήφων.
Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει την ύπαρξη στο Αμπιτζάν ένοπλων μαχητών από τη Λιβερία Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci) επιβεβαίωσε την παρουσία στο Αμπιτζάν ένοπλων μαχητών που μιλούν αγγλικά και δήλωσε ότι πρόκειται για υπηκόους της Λιβερίας.

"Ναι, οι περίπολοί μας συνάντησαν μία ομάδα ανθρώπων που μιλούσαν αγγλικά και οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι Λιβεριανοί", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Onuci Χαμαντούν Τουρέ, όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αποδείξεις που έχει στη διάθεσή της η αποστολή σχετικά με την παρουσία λιβεριανών μαχητών στην Ακτή Ελεφαντοστού.

"Ήταν μόνοι τους τη νύχτα στο Αμπιτζάν", πρόσθεσε ο Τουρέ ο οποίος επεσήμανε ότι ήταν "βαριά οπλισμένοι", χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σερλίφ δήλωσε ανήσυχη από την παρουσία μισθοφόρων από τη χώρα της στην Ακτή Ελεφαντοστού.

"Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι Λιβεριανοί παίρνουν μέρος στον 'πόλεμο' στην Ακτή Ελεφαντοστού ως μισθοφόροι. Οποιοσδήποτε αναλάβει τέτοιου είδους δράση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Είναι Λιβεριανοί και σύμφωνα με το νόμο μπορούν να συλληφθούν γι' αυτό που κάνουν", είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους από τη Μονρόβια.

Η επιβεβαίωση από την Onuci της παρουσίας στο Αμπιτζάν ένοπλων μαχητών από τη Λιβερία, γεγονός το οποίο είχαν αναφέρει και οι κάτοικοι της πόλης, συμπίπτει με μία ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την Ακτή Ελεφαντοστού που πραγματοποιείται στη Γενεύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου