Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Aλλαγές σε τέσσερα «καυτά» μέτωπα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο


 Λούκα πρόσεχε τις παρέες σου!!

Κρίσιμα νομοσχέδια καλείται να οριστικοποιεί το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να προωθηθούν τάχιστα στη Βουλή, καθώς και να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί στις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα μέτρα για τον περιορισμό των μισθών και την εξοικονόμηση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, τις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, καθώς και τον επί μακρόν αναμενόμενο νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται επίσης και το σχέδιο νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υποδομών Δ.Ρέππα και το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη.

Σε δεύτερη φάση, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθουν το νομοσχέδιο-σκούπα για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και ο φορολογικός «Καλλικράτης».

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε το 2011 έτος μεγάλων θεσμικών, διαρθρωτικών αλλαγών. Την ίδια ημέρα, εξάλλου, υπήρξε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους της Τ.Μπιρμπίλη για το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

Εργασιακά

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Λούκας Κατσέλη με την τρόικα για τις συμβάσεις, τη διαιτησία και την ευελιξία στην αγορά εργασίας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με μικρές απώλειες, αλλά και νίκη σε κρίσιμα σημεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών, χωρίς να ορίζεται πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά με «πάτωμα» τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ. Επίσης, για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμόζεται για 1+1 έτος, στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων.

ΔΕΚΟ, φορολογικό

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και το φορολογικό, στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση των ρυθμίσεων, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις

Επίσης, οι αλλαγές στη φορολογία θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων, ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου