Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Επίθεση Γιούνκερ στο Βερολίνο για την απόρριψη έκδοσης ευρωομολόγου

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Επίθεση στη Γερμανία για την αρνητική στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την απόρριψη του σχεδίου από το Βερολίνο.

Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων χωρίς να εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση, δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters, επικρίνοντας μάλιστα ως «αντιευρωπαϊκή» τη διαχείριση του ζητήματος.

«Η πρόταση απορρίφθηκε πριν εξεταστεί» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, δηλώνοντας έκπληκτος για τη δημιουργία θεμάτων «ταμπού» στην ΕΕ. «Η σκέψη της Γερμανίας είναι κάπως απλοϊκή αναφορικά με αυτό» συμπλήρωσε.

Διευκρινίζοντας την πρότασή του περί ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ενιαίο επιτόκιο αλλά «θα συγκεντρώναμε ένα μέρος των εθνικών χρεών που θα εξυπηρετούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το ευρωομόλογο». «Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, όμως, θα συνέχιζε να εξυπηρετείται με το εθνικό επιτόκιο» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο συνεχίζει να δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση: Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως υπάρχουν νομικά και οικονομικά εμπόδια για δανεισμό των κρατών της Ευρωζώνης από κοινού (αυτό που ουσιαστικά θα σήμαιναν τα ευρωομολόγα), υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τροποποίηση της υφιστάμενης Συνθήκης.

Η Γερμανία «δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη για το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου