Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤΖ

Δικαστής στη Βρετανία θα αποφανθεί σήμερα για το αν ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον επειδή δημοσιοποίησε αμερικανικά απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα, μπορεί να αποφυλακιστεί με εγγύηση για τα σεξουαλικά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία...


Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Ντάνκαν Ούσλι θα πρέπει να αποφασίσει επί της έφεσης που ασκήθηκε σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την αποφυλάκιση του 39χρονου αυστραλού με εγγύηση 200.000 στερλινών (317.000 δολάρια) υπό αυστηρούς όρους.

Μέσα σε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστή Χάουαρντ Ριντλ την Τρίτη να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο Ασάνζ, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση, αναγκάζοντας τον Ασάντζ να επιστρέψει στη φυλακή Γουόντσγουορθ του Λονδίνου, όπου κρατείται εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα.

«Νομίζω ότι ο τοπικός δικαστής πήρε την σωστή απόφαση. Ελπίζουμε να συμφωνήσει το Ανώτατο Δικαστήριο», είπε στο Ρόιτερ η Τζένιφερ Ρόμπινσον, μία από τις δικηγόρους του Ασάντζ.

Η δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής Τζέμα Λίντφιλντ επιχειρηματολόγησε στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα ότι ο Ασάνζ είναι «ύποπτος φυγής στο εξωτερικό» και ότι αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει κανένας όρος που τυχόν θα θέσει το δικαστήριο.

Ο Ασάντζ επιδιώκει να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για να δικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα, τα οποία ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μία έρευνα στη Σουηδία και ο εισαγγελέας χρειάζεται να τον εξετάσει για να υπάρξει μία απόφαση στην υπόθεση», δήλωσε η Καρίν Ρόσαντερ, εκπρόσωπος της Σουηδικής Υπηρεσίας Δίωξης.

Τα MME, απλοί πολίτες αλλά και οι υποστηρικτές του Ασάντζ, ανάμεσά τους και διασημότητες όπως ο δημοσιογράφος Τζον Πίλτζερ, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και η Τζεμάιμα Καν, αναμένεται και πάλι να εμφανιστούν στο δικαστήριο για την ακροαματική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 1300 (ώρα Ελλάδος).

Ο ίδιος ο Ασάνζ έφτασε ήδη στο Βασιλικό Δικαστήριο στο κεντρικό Λονδίνο με αστυνομικό όχημα.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφαση για αποφυλάκισή του με εγγύηση, οι δικηγόροι του Ασάνζ, θεωρείτο δύσκολο, να εξασφαλίσουν τις 200.000 στερλίνες σε μετρητά.

Κι αυτό γιατί μέχρι χθες Τετάρτη είχε συγκεντρωθεί μόνο το μισό ποσό, όπως δήλωσε νωρίτερα ένας από τους βρετανούς δικηγόρους του.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Μαρκ Στίβενς, δήλωσε πριν από λίγο ότι το ποσό θα συγκεντρωθεί εντός της ημέρας.

«Θεωρούμε ότι θα έχουμε τα χρήματα σήμερα. Φαίνεται ότι βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα. Σαφώς και έχουμε συνεισφορά από τους ανθρώπους που τον στήριξαν και σε προηγούμενες περιπτώσεις».

Η ακροαματική διαδικασία για τις σουηδικές προσπάθειες έκδοσής του αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι όροι για την αποφυλάκισή του που έθεσε ο ανώτατος δικαστής προβλέπουν ότι ο Ασάντζ θα πρέπει να παραμείνει σε εξοχική κατοικία της ανατολικής Αγγλίας, ιδιοκτησίας ενός υποστηρικτή του, να εμφανίζεται καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα και να φέρει πάνω του ηλεκτρονική ταυτότητα.

Ειδικοί σε νομικά θέματα υποστηρίζουν ότι, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στη δικαστική του δίωξη, θα ήταν ευκολότερο να τον εκδώσει η Βρετανία- η οποία έχει υπογράψει συνθήκη άμεσης έκδοσης με την Ουάσινγκτον- παρά η Σουηδία.

Αν ο Ασάντζ εκδοθεί στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα που φέρεται ότι έχει διαπράξει, η Στοκχόλμη δεν μπορεί στη συνέχεια να τον εκδώσει στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις υποθετικές κατηγορίες για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών χωρίς να λάβει την έγκριση της Βρετανίας, εξηγεί στο Ρόιτερ ο Τζέοφ Τζίλμπερτ, καθηγητής Νομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου