Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο Τζούλιαν Άσαντζ

Βρετανικό δικαστήριο άφησε ελεύθερο με εγγύηση τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Άσαντζ. Ο δικαστής τόνισε ότι ο Άσαντζ πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της εγγύησης, καθώς απειλείται με έκδοση στη Σουηδία, όπου εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία για βιασμό.

Παραταύτα, η κατηγορούσα αρχή από τη Σουηδία άσκησε έφεση κατά της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου.
Ο 39χρονος Αυστραλός κρατείται σε φυλακή του Λονδίνου από την περασμένη εβδομάδα, μετά την παράδοσή του στην Σκότλαντ Γιαρντ. Θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι να εκδικαστεί η έφεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη.

Ο Άσαντζ καταζητείται από τη Σουηδία μετά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του από δύο γυναίκες, που τον κατήγγειλαν η μία για βιασμό και η άλλη για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του Wikileaks δηλώνουν πως ο πελάτης τους αρνείται τις κατηγορίες και θα προσβάλλουν τις κινήσεις της Σουηδίας για έκδοση.

Σε ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας, που δημοσιεύθηκε μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η εισαγγελέας Μαριάν Νάι υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί προς το παρόν να δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης, διότι βρίσκεται στα χέρια των βρετανικών Αρχών».

Ο Μαρκ Στίβενς, δικηγόρος του Ασάνζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι αδύνατο να πει πότε ακριβώς θα αφεθεί ελεύθερος ο εντολέας του, καθώς οι οπαδοί του προσπαθούν να μαζέψουν τις 200.000 λίρες που χρειάζονται για την εγγύηση. «Είναι κρίμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μία Mastercard ή μία Visa για να μπορέσει να το κανονίσει», σχολίασε δηκτικά υπονοώντας την κυβερνοεπίθεση κατά των δύο εταιρειών την περασμένη εβδομάδα.

Βλαπτική η δημοσίευση λένε οι Αμερικάνοι

Εν τω μεταξύ, δύο στους τρεις Αμερικανούς είναι υπέρ της δικαστικής δίωξης του Τζούλιαν Άσαντ, εκτιμώντας ότι η διαρροή χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων «βλάπτει το κοινό συμφέρον», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Στη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας Washington Post, το 59% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Άσαντζ πρέπει να συλληφθεί και να κατηγορηθεί για τη διαρροή των εγγράφων. Μόνο το 29% πιστεύει ότι το θέμα δεν αφορά τη Δικαιοσύνη.

Άλλωστε το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αποκαλύψεις εσωτερικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον WikiLeaks «βλάπτουν το κοινό συμφέρον», έναντι του 20% που έχει αντίθετη άποψη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου