Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Θύαμος. Η νεολαία μας δίνει ζωή στο χωριό

Μία γρήγορη ματιά:
http://www.thyamos.gr/

Το site μου έστειλε ο Σεραφείμ
http://www.facebook.com/profile.php?id=814514375

Η Νατάσα
http://www.facebook.com/profile.php?id=1452133641&ref=ts
Μαζί με τα άλλα παιδιά,  που είτε ζουν στην επαρχία είτε στην Αθήνα  επιχειρούν να αναδείξουν τις ομορφιές του χωριού μας και των κατοίκων του, παράλληλα με την σύσφιξη και διεύρυνση των μεταξύ των σχέσεων.  Σειρά μαζικών εκδηλώσεων, δείχνει ότι η προσπάθεια των παιδιών αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Είμαστε περήφανοι,  και στεκόμαστε δίπλα τους στην προσπάθειά   αυτή των παιδιών μας

Απο το site....
Μην περιμένετε να συναντήσετε αξιοθέατα ή πολλούς ανθρώπους αν έρθετε εδώ το χειμώνα ,όμως αυτές οι πολιτείες έχουν το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα.Κάποιες όμορφες εκκλησίες και μέρη μέσα στα πλατάνια υπάρχουν για να θαυμάσετε και καποια βρύση με πεντακάθαρο νερό θα βρεθεί για να σας ξεδιψάσει!!

Ο Θύαμος κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1976.Οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν απο τα γύρω χωριά-συνοικισμούς(Πατιόπουλο,Φράγκου,Δρομίστα,Κάμινα,Ρουπακιά,Τάρλα,Αγρίδι).Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό αποτελείται απο 424 κατοίκους,περισσότεροι εκ των οποίων είναι μεγαλύτερης ηλικίας.Λόγω του οτι κατοικείται μόλις 35 χρόνια,δεν έχει πλούσια ιστορία.Η ομορφιά του χωριού όμως αποζημιώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες με τον καλύτερο τρόπο.Ο Θύαμος περιτριγυρίζεται απο βουνά της οροσειράς της Πίνδου και του Μακρυνόρους και σε συνδυασμό με τα ποτάμια που το διασχίζουν και τις κοιλάδες δημιουγείται το ανάγλυφο της περιοχής.Δένδρα και πλατάνια δημιουργούν ενα πράσινο τείχος γύρω απο το χωριό.Το πιο γνωστό ποτάμι είναι ο Ίναχος.

Το χωριό έχει σχέδιο πόλεως, κεντρικό δρόμο με παράλληλους και κάθετους δρόμους προς αυτόν. Κατα την είσοδο συναντάς τα γήπεδα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.Στη συνέχεια, βρίσκεται το δημοτικό σχολείο και πιο πάνω η κεντρική εκκλησία,οι Αγιοι Ανάργυροι.Είναι οι πολυούχοι του χωριού,γιορτάζουν την 1η Ιουλίου και προς τιμήν τους γίνεται ενα μεγάλο πανηγύρι.

Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου βρισκέται το συγκρότημα με τα καφενεία,τις ταβέρνες,την αγορά,το γραφείο του συλλόγου Θυαμιωτών και το ιατρείο.Επόμενο τετράγωνο και βρίσκουμε την παιδική χαρά και την κεντρική πλατείαΗ παλιά καλή βρύση,με το καθαρό νερό χαρακτηρίζει την πλειονότητα των ορεινών χωριών της χώρας μας.Το δικό μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχει μία στο πάνω μέρος της πλατείας .Συνεχίζοντας το οδοιπορικό κανείς μπορεί να επισκεφθεί τα ερημωμένα χωριά Δρομίστα και Ρουπακιά καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας στα Ρέθα .Ο Θύαμος είναι ένα απο τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής , με πολύ καλές υποδομές για τουριστική αξιοποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου