Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ οι συνθήκες κράτησης του «πληροφοριοδότη» του Wikileaks

Τη μεταχείριση του στρατιώτη Μπράντλει Μάνινγκ, που θεωρείται το «βαθύ λαρύγγι» του Wikileaks από τους δεσμοφύλακές του σε αμερικανική στρατιωτική βάση θα ερευνήσει υπηρεσία του ΟΗΕ, μετά από αναφορές υποστηρικτών του πως υποβάλλεται σε πρακτικές που ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

Το γραφείο του Μάνφρεντ Νόβακ, ειδικού εισηγητή για βασανιστήρια στη Γενεύη, δέχθηκε καταγγελίες πως ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ πως περνάει τουλάχιστον 23 ώρες την ημέρα απομονωμένος στο κελί του υπό «απάνθρωπες συνθήκες».

Το Πεντάγωνο απορρίπτει ως αβάσιμες τις κατηγορίες, απαντώντας πως φροντίζει την ασφάλεια του κρατούμενου εν όψει της δίκης του.

Ο Μάνινγκ κρατείται σε βάση των Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, και κατηγορείται πως δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό του αμερικανικού Στρατού, αρκετά από αυτά μέσω του Wikileaks.

O ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, ενώ ο ιδρυτής του Wikileaks Τζ.Ασάντζε απαντά σταθερά πως η ιστοσελίδα είναι φτιαγμένη με τρόπο που ούτε ο ίδιος ή οι διαχειριστές της δεν γνωρίζουν τις πηγές των διαρροών.

Ο Ασάντζε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτήρισε πάντως «πολιτικό κρατούμενο» τον Μάνινγκ, υποστηρίζοντας πως οι αμερικανικές Αρχές προσπαθούν να το πιέσουν να καταθέσει σε βάρος του. Ο ίδιος αναφέρει πως δεν είχε ακούσει το όνομα του Μάνινγκ πριν συλληφθεί ως ύποπτος για διαρροές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου