Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΡΙΝΑΛΕΝΤΑ-ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Χωρίς παπά και χωροφύλακα






Η Μαριναλέντα, μια κοινότητα 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνομικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται με 15 ευρώ τον μήνα. Ο δήμαρχός της, ο κομμουνιστής Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γκορντίγιο, επανεκλέγεται εδώ και 31 χρόνια

Εδώ και πολλά χρόνια, την εβδομάδα που οι άλλες πόλεις στην Ισπανία γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριναλέντα γιορτάζουν την ειρήνη. «Ο δήμαρχός τους είναι τρελός», λένε στο γειτονικό χωριό. «Ενώ εμείς οι άλ λοι Ισπανοί κάνουμε θρησκευτικές λιτανείες, εκείνοι κάνουν επί 5 μέρες πάρτι». Πολλοί νέοι από τη Σεβίλλη, τη Γρανάδα, τη Μαδρίτη, πηγαίνουν για να γιορτάσουν με τους χωρικούς της Μαριναλέντας.

Οταν εξελέγη για πρώτη φορά, το 1979, ο Γκορντίγιο (φωτό) ήταν ο νεώτερος δήμαρχος στην Ισπανία. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και καταλήψεων κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να πάρει από ένα γαιοκτήμονα 12.000 στρέμματα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό από τον οποίο ζει σήμερα σχεδόν όλο το χωριό. «Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους!», λέει ο δήμαρχος.

Στον συνεταιρισμό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ημέρα, από τη Δευτέρα ώς το Σάββατο, δηλαδή 39 ώρες την εβδομάδα. Ολοι έχουν τον ίδιο μισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκομιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο μικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται, σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, περίπου 60 γυναίκες και 4-5 άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα έσοδα του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι' αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Ομως ακόμη και σε εποχές που δεν υπάρχουν αρκετές γεωργικές δουλειές για όλους, οι μισθοί καταβάλλονται.

Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα. Μια θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, «εδώ δεν έχουμε χωροφύλακες, θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη», λέει ο δήμαρχος. «Δεν έχουμε ούτε παπά - δόξα τω Θεώ!», προσθέτει γελώντας. Πάντως η ελευθερία της λατρείας είναι εγγυημένη και το Πάσχα έγινε μια μικρή θρησκευτική λιτανεία, η οποία πέρασε διακριτικά από τους δρόμους του χωριού, χωρίς θεατές και αποφεύγοντας την πλατεία όπου γινόταν η γιορτή.

«Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ώς τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες», λέει ο Γκορντίγιο. «Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα».

Βασίλης Μιχαλολιάκος στο Δήμο Πειραιά...

Το αποτέλεσμα της λειτουργίας του  συντρόφου ΜΙΧΑ!!!!!


Πως τα κατάφερε αυτό το παιδί. Καλύτερα και από τον Άνθιμο!!


Μπουτάρης: " "Παπά, ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα αγόρι μου"!!!!!!!!!!!


Γουστάρεις δε γουστάρεις , ΔΗΜΑΡΧΟΣ Μπουτάρης!!


Αμετακίνητος στις θέσεις του και ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον μητροπολίτη Άνθιμο εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης, αφού επέμεινε ότι θα φτιάξει τζαμί και αποτεφρωτήριο για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, είπε ότι δεν θα ζητήσει ποτέ συγχώρεση από τον μητροπολίτη Άνθιμο. «Δεν πρόκειται. Δεν έκανα τίποτα για το οποίο να ζητήσω συγχώρεση. Αν θέλει ας με συγχωρέσει από μακριά. Και ο Ψωμιάδης που πήρε την πρωτοβουλία για να «χαϊδέψει» τους χριστιανούς θα του βγει ανάποδα», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι ο μητροπολίτης είναι «προφανώς φιλόδοξος».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ακόμα ότι η ορκωμοσία είναι πολιτική. «Εάν θέλουν κάποιοι να φωνάξουν παπά να φωνάξουμε, αλλά θα φωνάξουμε και ραβίνο αν οι Εβραίοι θέλουν να ορκιστούν και θρησκευτικά», είπε ενώ ξεκαθάρισε ότι με τον περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας, Π. Ψωμιάδη, θα συνεργάζεται μόνο θεσμικά.

Εν ολίγοις, ο κ. Μπουτάρης δεν σκοπεύει να τα «βρει» με τον μητροπολίτη, όπως είχε ακουστεί,

ΠΑΓΚΑΛΟΣ : "ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ"!

Και μεις λέμε " Αντί για συμβασιούχους να φύγουν οι πολιτικοί!!"

Καινούργια λογική. Η λογική του 
Πάγκαλου. "Όποιοι φεύγουν από το δημόσιο επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους δεν απολύονται. Φεύγουν μόνοι τους!". Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο πρωινό ενημερωτικό του Mega. Τον στρίμωξε οΟικονομέας, αλλά... ο  Πάγκαλος δεν φαίνεται να πολυκαταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Προανήγγειλε χιλιάδες "απολύσεις" συμβασιούχων, που όπως ο ίδιος είπε, "έχουν ευθύνη γιατί προσλήφθηκαν στο δημόσιο"

«μετάταξη ή απόλυση» υπαλλήλων δημοσίου - ΔΕΚΟ

όσοι υπάλληλοι δεν αποδέχονται τη νέα τους θέση θα απολύονται 


Υποχρεωτικές μετατάξεις στον δημόσιο τομέα καθιερώνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, όσοι δεν δεχτούν τις μετατάξεις θα φεύγουν από το δημόσιο.  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προχωρήσει σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να στηριχθούν τα σχέδια εξυγίανσης, κυρίως των ΔΕΚΟ, και να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου.



Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο αναμένεται μάλιστα να συμπεριληφθεί ρητή διάταξη, η οποία θα αναφέρει ότι όσοι υπάλληλοι δεν αποδέχονται τη νέα τους θέση θα απολύονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κριτήρια για τις μετατάξεις θα είναι τα εξής:

Οι υπάλληλοι δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις υπό μετάταξη υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και εκτός των ορίων των νομών με βάση κανόνες που θα έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση.
Οι υπό μετάταξη υπάλληλοι θα τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν. Εάν αυτές δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις.
Οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται.
Η αρχή αναμένεται να γίνει με τις μετατάξεις 2.500 εργαζομένων στον ΟΣΕ, ενώ θα ακολουθήσουν παρόμοια προγράμματα για όλες τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις προσωπικού και από τους δήμους προς τις κεντρικές υπηρεσίες ή και αντίστροφα, αναφέρει η εφημερίδα