Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τώρα φαίνεται πόσο μας λείπει!!!!!

H κυβέρνηση δεν μπορεί να βαφτίζει την ώθηση των 2/3 του ελληνικού λαού στη φτώχεια, στην ανέχεια και στον ευτελισμό, πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας.  

(vathiprasino.blogspot.com/)

 

 

Σε αργό θάνατο η οικονομία, εκτιμά ο Αλ.Παπαδόπουλος και προτείνει μέτρα-σοκ

 (απο το in.gr)

Με ζοφερά χρώματα περιέγραψε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τόσο την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, όσο και τις προοπτικές εξόδου από αυτήν σε ομιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις-σοκ για την επιβίωση της χώρας -μεταξύ άλλων με μείωση κατά 30% του σημερινού κράτους- και ότι οι ιθύνουσες δυνάμεις του τόπου έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους να διαχειριστούν την κρίση. Ο ίδιος προτείνει μία ανεξάρτητη επιτροπή να επεξεργαστεί ένα πενταετές «σχέδιο αναγέννησης» που θα κριθεί από το λαό με εκλογές.

Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι «το 2011 θα διαφανεί η αδυναμία του πολιτικού συστήματος -εκ κατασκευής λαϊκιστικού, φοβικού και εξουσιαστικού- να χαράξει γραμμές στρατηγικού βάθους για την ανόρθωση της οικονομίας», ενώ θα ενεργοποιηθεί «το φοβικό σύνδρομο της απώλειας επιρροής και δύναμης στο εκλογικό σώμα». Ήδη, προσθέτει, «έχουμε τα πρώτα σημάδια, όπως η συζήτηση για αναθεώρηση του μνημονίου, η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής κ.λπ.»

Φοβάμαι ότι εκπνέουν οι ψυχικές αντοχές και ότι το ψυχολογικό φορτίο υποστήριξης ρεαλιστικών πολιτικών από τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας έχει φτάσει στα όριά του


«Φαίνεται ότι εξαντλούνται τα ψυχικά αποθέματα της πολιτικής ελίτ της χώρας και των πέριξ αυτής δυνάμεων επιρροής. Σε λίγο θα αδυνατούν πλήρως να υποστηρίξουν σταθερά και με συνέπεια το επιβληθέν από τον διεθνή οικονομικό έλεγχο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συγκροτήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Φοβάμαι δηλαδή ότι εκπνέουν οι ψυχικές αντοχές και ότι το ψυχολογικό φορτίο υποστήριξης ρεαλιστικών πολιτικών από τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας έχει φτάσει στα όριά του» προσθέτει.

Στο κοινωνικό πεδίο, ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατηγορεί τις ιθύνουσες δυνάμεις της χώρας ότι δεν έχουν καλλιεργήσει στο λαό «εθνική αυτογνωσία». Έτσι, αποκρύφτηκε από το λαό η «φοβερή αλήθεια ότι τελούμε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Αντίθετα, του μιλάνε και διαπληκτίζονται για ένα κάποιο 'χαρτί', το 'μνημόνιο'». «Ένα ψεύδος που επίσης καλλιεργείται στο λαό είναι αν η χώρα μας θα χρεοκοπήσει ή όχι. Αρνείται ο παραπλανητικός λαϊκισμός να αποδεχθεί ότι τέτοιο δίλημμα ουσιαστικά δεν υπάρχει, γιατί η χώρα ήδη τελεί 'υπό χρεοστάσιο' από τον περασμένο Μάιο».

Το δίλημμα, κατά τον πρώην υπουργό, είναι «αν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι, και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις εθνικών διαστάσεων αποφάσεις που θα λάβουμε». Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, το 2011 θα φανεί «με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο ότι η χώρα βιώνει, πέρα απ' όλα τ' άλλα, τον θανατηφόρο συνδυασμό υψηλού κόστους δανεισμού και ύφεσης». Γι΄αυτό, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

Προτάσεις

Η αποκλιμάκωση του ελλείμματος της χώρας τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο Αλέκος Παπαδόπουλος, κάτω από τις σημερινές συνθήκες διαχείρισης της οικονομίας είναι ανέφικτη. «Για να το πετύχουμε πρέπει να καλυφθούν μεγάλα κομμάτια πληρωμής τόκων. Και για να γίνει αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πολύ περισσότερα έσοδα από τις δαπάνες. Επειδή όμως, λόγω ύφεσης, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε έσοδα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ν’ απαλλαγεί η ελληνική οικονομία από μεγάλα τμήματα του δημόσιου τομέα και κρατικές δραστηριότητες που την επιβαρύνουν.

«Σύμφωνα με μελέτες, το 30% περίπου του σημερινού κράτους είναι περιττό. Γι’ αυτό πέρα από τις καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων προτείνω όλως ενδεικτικά την άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων. Περιορισμό του μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων, πτεράρχων και ταξιάρχων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, περιορισμό του πολυάριθμου διδακτικού προσωπικού με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, δραστική περικοπή κατά 70% τουλάχιστον των πολυάριθμων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών υπουργείων και οργανισμών, δραστική μείωση του μεγάλου αριθμού των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τέλος εξορθολογισμό ή κατάργηση και άλλων πολυάριθμων αφανών δημοσίων καταλυμάτων, τα οποία περιθάλπουν χρόνια τώρα τον κρατικό ανορθολογισμό».

Εθνική συναίνεση

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «επειδή στόχος είναι η διάσωση της χώρας, δεν ισχύουν τα διάφορα 'δεν', τα όρια, οι 'κόκκινες γραμμές' και κάθε είδους αυτοδεσμεύσεις» και τονίζει την ανάγκη για ένα μεγάλο εθνικό consensus, μία μεγάλη εθνική συναίνεση. «Η συναίνεση όμως μεταξύ των σημερινών κομμάτων της χώρας είναι ανέφικτη και άνευ αξίας. Ο λαϊκισμός δεν παράγει consensus, παρά μόνο εξουσιασμό και υποκρισίες. Απαιτείται μια 'νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας', κυρίως με τον εαυτό της, για το που θέλει να πάει η χώρα. Θα ζήσουμε για πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Δεν πρέπει η χώρα ν’ αφεθεί να σέρνεται και ο λαός να βαυκαλίζεται με αυταπάτες και ψεύδη που του καλλιεργούν καθημερινά οι κατεστημένοι της χώρας».

Τέλος, προτείνει μέσα στο 2011 η Βουλή να εγκρίνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό «πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», στην ουσία δηλαδή ένα σχέδιο αναγέννησης, που θα οδηγήσει τη χώρα συντεταγμένα, πειθαρχημένα και χρονοστοχευμένα στην έξοδο από την κρίση. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να κριθεί από το λαό με εκλογές «για ν’ αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για το μέλλον της χώρας, και πολύ περισσότερο ο λαός».

Newsroom ΔΟΛ

4 μετανάστες νεκροι σε νταλίκα στην Αμφιλοχία..

Τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ξύλινο κιβώτιο στο ρυμουλκούμενο μέρος νταλίκας στην Αμφιλοχία. Ύστερα από έλεγχο του ακινητοποιημένου οχήματος, οι αστυνομικοί βρήκαν στο εσωτερικό του ξύλινα κιβώτια, σε ένα από τα οποία βρέθηκαν τα πτώματα. Ενδέχεται...
τα άλλα κιβώτια να έκρυβαν επίσης μετανάστες, που όμως κατάφεραν να διαφύγουν.
Η ρυμούλκα φέρει ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι είχε προορισμό την Πάτρα προκειμένου να φορτωθεί σε πλοίο για την Ιταλία. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από τις αστυνομικές υπηρεσίες ενώ στον τόπο του εγκλήματος κλήθηκε ιατροδικαστής για να διαπιστώσει τα αίτια θανάτου τους. Πιθανολογείται ότι οι τα θύματα ήταν Ιρανοί και πέθαναν από ασφυξία.

Σήντροφοι μην τους ακούτε!!!. διατριβή κάνουν οι φρούφληδες του ΔΝΤ και της ΕΕ


Μείωση του Δημόσιου χωρίς απολύσεις, ανακοίνωσε η τρόικα!!! Τι σου είναι αυτοί οι ξένοι......Τα πάντα μπορούν άμα θέλουν

Μείωση προσωπικού στο δημόσιο, χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις, ανακοίνωσαν τα στελέχη της τρόικας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αλλά δεν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί. Ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί από την... 
ΕΕ και το ΔΝΤ άφησε η τρόικα ενώ υποστήριξε ότι για την περίοδο 2012-2014, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει πρόσθετο πακέτο μέτρο που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ.
Τα στελέχη της τρόικας, υποστήριξαν ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνήθηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2011 προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 7,5% του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα, «αφορούν στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στους τομείς:
1. Δαπάνες υγείας που είναι αναποτελεσματικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
2. Δημόσιες επιχειρήσεις πολλές των οποίων αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για την οικονομία με πολυετείς ζημιές για τον Έλληνα φορολογούμενο
3. Φορολογική διοίκηση η οποία τώρα θέτει σε εφαρμογή μέσα που ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση και δικαιοσύνη.

Δίχως πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη περίπου 1 δισ. άνθρωποι

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν, από οικονομικής πλευράς, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ το κόστος περίθαλψης οδηγεί περίπου 100 εκατ. ανθρώπους το χρόνο στη φτώχεια, όπως αναφέρει το Reuters, με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).Ο Oργανισμός Yγείας των Ηνωμένων Εθνών, σε παγκόσμια έκθεσή του για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα, κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου, πλούσιες και φτωχές, να ενισχύσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν ν' αυξήσουν την αποδοτικότητα και αναζητώντας νέα μέτρα φορολόγησης και καινοτόμου χρηματοδότησης.

Στην έκθεση του ΠΟΥ για το 2010, προτείνεται να εξετάσουν οι κυβερνήσεις τις διαφορετικές πηγές εσόδων από εισφορές όπως η φορολόγηση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, η φορολόγηση χρηματικών συναλλαγών και η φορολόγηση "αλληλεγγύης" σε συγκεκριμένους τομείς. Παρατίθενται οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι χώρες για ν’ αντλήσουν περισσότερους πόρους και να μειώσουν τα οικονομικά εμπόδια για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κάνοντας πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες υγείας.

Για παράδειγμα, αν η Ινδία επέβαλε φόρο 0.005% στις συναλλαγές συναλλάγματος, θα συγκέντρωνε 370 εκατ. δολάρια το χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Η Γκαμπόν συγκέντρωσε 30 εκατ. δολάρια για την υγεία το 2009, επιβάλλοντας φόρο 1.5% σε εταιρίες που διαχειρίζονται εμβάσματα κι ένα 10% στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, έγραψε σε εισαγωγή της στην έκθεση ότι "κανένας που να χρειάζεται υγειονομική περίθαλψη, είτε θεραπευτική, είτε προληπτική, δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την οικονομική καταστροφή ως αποτέλεσμα".

"Για πολλούς, οι υγειονομικές υπηρεσίες απλώς δεν υφίστανται, για άλλους δεν είναι οικονομικά εφικτές. Όταν δεν είναι εφικτές, σημαίνει ότι είτε επιλέγεις να μην τις χρησιμοποιήσεις, είτε υφίστασαι μεγάλη οικονομική επιβάρυνση", λέει ο Ντέιβιντ Ιβανς, διευθυντής του τμήματος χρηματοδότησης συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης του ΠΟΥ.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι για να σταματήσει η υγειονομική περίθαλψη ν’ αποτελεί οικονομική "πληγή" για τους ανθρώπους, οι άμεσες καταβολές θα πρέπει να συνιστούν ποσοστό μικρότερο του 15 με 20% των συνολικών δαπανών μιας χώρας για την υγεία. Ωστόσο, επί του παρόντος, σε 33, κυρίως χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι άμεσες καταβολές από πολίτες οι οποίοι έχουν υγειονομική περίθαλψη εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής δαπάνης για την υγεία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι συνήθως κατασπαταλάται το 20 με 40% των δαπανών για την υγεία, συχνά σε ακριβά, αλλά άχρηστα φάρμακα, σε ανεπαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη και κακή χρήση του χρόνου των ειδικευμένων επαγγελματιών. Περισσότερα από τα μισά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται παγκοσμίως, διανέμονται ή πωλούνται ανάρμοστα και οι μισοί από όλους τους ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους με βάση τη συνταγή γιατρού.

Η σωστότερη χρήση των φαρμάκων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 5% των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει η έκθεση. Για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, η έκθεση προτείνει δέκα τομείς όπου μπορούν να γίνουν αλλαγές, ανάμεσά τους και ο περιορισμός των μη απαραίτητων δαπανών σε φάρμακα.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ: Απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Τρίωρη πανατική στάση στις 25 Νοέμβρη

24ωρη γενική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου από  ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,  και  τρίωρη παναττική στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 12:00-15:00 με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας  στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Με κεντρικό σύνθημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας  και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων δίνουν ραντεβού την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και ενίσχυση του εισοδήματος ιδιαίτερα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με προτεραιότητα την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

«Κλείδωσε» η συμφωνία με την τρόικα, προσλήψεις θα θεωρούνται οι μετατάξεις


Με συμφωνία για την επικαιροποίηση του μνημονίου στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος συναντήσεων τρόικας - Γ.Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαιτέρως σκληρές, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών σχέσεων αποτέλεσαν «αγκάθι» στις συνομιλίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τελικά, συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο και για τον επόμενο χρόνο.

«Χρυσή τομή» βρέθηκε, βάση των ίδιων πληροφοριών, και στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της υπερίσχυσης των κλαδικών. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και ερμηνείες, ούτε τώρα διασφαλίζονται στο επιθυμητό επίπεδο οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών και της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πρόθεση όμως του υπουργείου Εργασίας είναι αυτό να μην ισχύσει γενικευμένα, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις, πχ σε επιχειρήσεις που πραγματικά κινδυνεύουν και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σωθούν.

Ωστόσο οι ελεγκτές της τρόικας εμφανίζονταν μέχρι τελευταία στιγμή αντίθετοι. Εξέφραζαν δε, τη δυσφορία τους για το άρθρο της Λούκας Κατσέλη στο Βήμα, στο οποίο υποστήριξε ότι η συνταγή της τρόικας «σκοτώνει τον ασθενή».

Επιπλέον, η τρόικα ζητά να επιταχυνθούν οι κινήσεις και όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και στο άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων».

Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση έχει τεθεί, παράλληλα, το ζήτημα να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις του μνημονίου, θα υλοποιούνταν από το β' εξάμηνο του επομένου έτους.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο, ενώ την Τρίτη το πρωί, η τρόικα παρουσιάζει, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας.

Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.

Το νέο «τεστ» για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, προσδιορίζεται χρονικά για τον προσεχή

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο Β.ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

Απαισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εμφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη ο ακαδημαϊκός, Βασίλειος Μαρκεζίνης. «Δεν μας λένε την αλήθεια. Με 150% χρέος του ΑΕΠ δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ. Είτε θα πάμε σε πτώχευση, είτε σε αναδιάρθρωση, είτε σε στάση πληρωμών», δήλωσε ο Βασίλης Μαρκεζίνης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ΑΠΘ...
Παρατήρησε ότι οι Έλληνες έχασαν την αυτοπεποίθησή τους, σταμάτησαν να ονειρεύονται ενώ χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία «φραπεδάδικη και καταναλωτική».Τόνισε ότι το πρόβλημα το έχει η ίδια η Ευρώπη και αναρωτήθηκε ποιόν θα πρωτοσώσει, την Ιρλανδία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία; Έκανε λόγο για συνδυασμό κρίσεων: πολιτικής, οικονομικής, διπλωματικής, ηθικής και μεταναστευτικής.Σε ό,τι αφορά στον Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε ότι τους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του και μέχρι τη συνάντηση στο Davos η διαχείριση της κρίσης δεν ήταν τόσο πετυχημένη. Το ελληνικό κράτος δήλωσε ότι χρειάζεται δομική αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής μιας πολυδιάστατης-πολυγαμικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και εξοπλιστικής. Δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη συγχρονισμού αμυντικού δόγματος και δόγματος εξωτερικής πολιτικής.Προέβλεψε ότι πριν τα Χριστούγεννα θα υπάρξει ανακοίνωση γενικών αρχών του ελληνικού κράτους με την Τουρκία και προσχέδιο ενδεχόμενου προσυμφώνου για προσφυγή στη Χάγη που θα αφορά μεταξύ άλλων και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υποστήριξε ότι το δημιούργησαν αυτοί που ασχολήθηκαν τόσα χρόνια και δεν μπόρεσαν σε μια περίοδο που ήταν πιο εύκολα τα πράγματα να το λύσουν. Δήλωσε ότι τον ανησυχούν περισσότερο οι αλυτρωτικές διατάξεις που βρίσκονται στο Σύνταγμα των Σκοπίων και όχι τόσο η ίδια η ονομασία.Τόνισε την ανάγκη να ανανεωθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία πολιτική ή κομματική φιλοδοξία.Άφησε έμμεσα αιχμές για το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. «Δεν μπορεί κάποιος που η οικογένειά του είναι 40 χρόνια στην πολιτική ζωή να λέει ότι είναι νέος ή νέα αναβαπτιζόμενοι στην κολυμπήθρα του Σηλωάμ».Το παρών στην εκδήλωση έδωσε πλήθος κόσμου.
στις 23:36

Πάγκαλος: "ΛΟΥΚΈΤΟ" ΣΕ "ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ" ΚΑΙ "ΟΠΕΠ ΑΕ"

Την κατάργηση της εταιρίας «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ», η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ως όχημα για ευρείας έκτασης σπάταλη και πληθώρα παράνομων προσλήψεων αποφάσισε η γνωμοδοτική επιτροπή για την κατάργηση και αναδιάρθρωση υπηρεσιών του δημόσιου που συνήλθε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο...
Καταργείται η εταιρία «ΟΠΕΠ ΑΕ» στην οποία από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2009 προσλήφθηκαν αναίτια περισσότερα από 170 άτομα , με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250 σε 600 χιλιάδες ευρώ.Κάποιοι από τους νεοπροσληφθεντες έπαιρναν έως και 5 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.Σύμφωνα με τη γνωμοδοτική επιτροπή στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιοργάνωση του κράτους, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, με σκοπό να