Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ούγκο Τσάβες: Να γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε;

Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί. Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;». Μα γιατί έκλεψε! Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση. Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους. Γιʼ αυτό φυλακίστηκαν. Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απʼ τα πόδια μας

Ούγκο Τσάβες

Διαμαρτυρία ακτιβιστών στη Βαρκελώνη για τα δικαιώματα των ζώων

Μέλη της οργάνωσης Anima Naturalis διαμαρτύρονται στην πλατεία Σαν Ζάουμε της Βαρκελώνης για τη θανάτωση ζώων με σκοπό τη χρήση της γούνας τους. Οι ακτιβιστές με την κόκκινη μπογιά στα γυμνά σώματά τους ζητούν σεβασμό απέναντι στα δικαώματα των ζώων και εφιστούν την προσοχή των πολιτών στη χρήση τέτοιων προϊόντων.

Σύνταξη στα 58..

Nέο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό: Σύνταξη στα 58....Όμως η νέα μεταρρύθμιση αφορά την Βολιβία κι εκεί οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ, παρά τις δεκάδες απόπειρες πραξικοπημάτων, δεν έχουν πατήσει πόδι!

Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, μετά από πρόταση του προέδρου της Βολιβίας Evo Morales.
Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα του Evo Morales, που εγκρίθηκε παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Βιομηχάνων της Βολιβίας:
- Το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια, κατεβαίνει στα 58!
- Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, εργαζόμενους ή ανέργους!
- Βασική σύνταξη (μειωμένη) σε... όσους έχουν εργαστεί για τουλάχιστον 10 χρόνια.
- Τέλος στην ιδιωτικοποίηση Υγείας και ασφαλιστικού συστήματος!
Εδώ και 30 χρόνια διοικούν το σύστημα μάνατζερ και τεχνοκράτες των “Zurich Financial” και “Bbva”, των εταιριών που είχαν «αγοράσει» (διαβάζουμε είχαν ξεπουλήσει -εκχωρήσει- οι αμερικανόδουλοι δικτάτορες της Βολιβίας), ολόκληρο το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης. Οι δύο ξένες χρηματιστηριακές εταιρίες, για «σωστή και χρηστή διαχείριση» είχαν τον πλήρη έλεγχο.
Εθνικοποιούνται οι δύο ξένες εταιρίες και τα κεφάλαια περνούν στο δημόσιο έλεγχο. Nα μεταναστεύσουμε!!!!!!

OI ΔΥΟ ΛΥΚΟΙ

 (Απο το τρομακτικο)

Ένα βράδυ ένας γέρος (ινδιάνος) της φυλής
Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην
ψυχή των ανθρώπων. Είπε:
"Γιέ μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο 'λύκων'
που υπάρχουν μέσα σε όλους μας"
Ο ένας είναι το Κακό. - Είναι ο θυμός, η ζήλια, η
θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία,
η αυτολύπηση, η ενοχή,η προσβολή, η κατωτερότητα,
τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ.
Ο άλλος είναι το Καλό. - Είναι η χαρά, η ειρήνη, η
αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη,
η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνοια, η γενναιοδωρία,
η αλήθεια, η ευσπλαχνία και η πίστη στο Θεό.'
Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά
ρώτησε τον παππού του: "Ποιος λύκος νικάει;"
Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά ...............
"Αυτός που ταΐζεις."

Αλλάζει συνεχώς server για να «επιβιώσει» το WikiLeaks



Tο WikiLeaks, «πάλευε» και το Σάββατο να παραμείνει σε λειτουργία, μεταπηδώντας από server σε server.

Έπειτα από μία μικρή διακοπή, η διαδικτυακή διεύθυνση στην Ελβετία του WikiLeaks λειτουργούσε και πάλι.

Δύο ώρες μετά την απενεργοποίηση της διεύθυνσης από τον αμερικανικό πάροχο διαδικτυακών διευθύνσεων EveryDNS.net το ελβετικό Κόμμα των Πειρατών, που υποστηρίζει το WikiLeaks δήλωσε ότι έλαβε αρκετές διαθέσιμες διευθύνσεις.

Το κόμμα έδωσε επίσης στη δημοσιότητα 21 διαδικτυακές διευθύνσεις από τις οποίες μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο WikiLeaks.

Ο ιστότοπος είναι εδώ και αρκετές ημέρες στόχος κυβερνοεπιθέσεων που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προσβασιμότητά του.

Ο ιστότοπος ενδέχεται να αποδυναμωθεί περισσότερο, μετά την απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακών πληρωμών PayPal, που έχει έδρα στις ΗΠΑ, να μπλοκάρει τις οικονομικές συναλλαγές με το WikiLeaks.

Τζούλιαν Ασάνζ

Γιος πλανόδιων θεατρίνων, μανιακός εισβολέας σε απόρρητα κρατικά sites, στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως χάκερ στα 20 του, σαρωτικός οπαδός της «διαφάνειας παντού», καταζητούμενος για τον βιασμό δύο γυναικών που ο ίδιος λέει ότι ήταν μια σεξουαλική σχέση μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Και σήμερα «αγνώστου διαμονής». Ο
δημιουργός του WikiLeaks, ο 39χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο διάσημος φυγόδικος στον πλανήτη, έχοντας ξεπεράσει σε φήμη ακόμη και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ομως ο άνθρωπος που βγάζει στη φόρα τα μυστικά κυβερνήσεων, εταιρειών και τραπεζιτών έχει και αυτός τη δική του μυστική ζωή.

Για τους υποστηρικτές του είναι ένας ρομαντικός κυνηγός της αλήθειας, ένας πρωτοπόρος που μας οδηγεί στη δημοσιογραφία του μέλλοντος. Για τους επικριτές του είναι ένα «ψώνιο» με μανία αυτοπροβολής που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με τη δημοσιοποίηση απόρρητων και ευαίσθητων στοιχείων.

Από μικρός ο Ασάνζ έχει μάθει να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα, και πολλές κυβερνήσεις- και κυρίως η αμερικανική- θα ήθελαν το κεφάλι του. Ξέρει να κρύβεται, όπως ξέρει να κρύβει και τις πηγές του. Εχει δημιουργήσει γύρω του μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ένα απρόσβλητο- για την ώρα- δίκτυο από δεκάδες σέρβερ και εκατοντάδες διαφορετικά domain names μέσω των οποίων τροφοδοτεί το WikiLeaks.

Γεννημένος στην Αυστραλία το 1971 και γιος καλλιτεχνών που έκαναν συνεχώς περιοδείες, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να αλλάζεις τόπο κάθε λίγο και λιγάκι, όπως κάνει και ο ίδιος σήμερα. Την περασμένη Πέμπτη ο «Ιndependent» έγραψε ότι βρίσκεται κάπου στη Βρετανία και ότι η Σκότλαντ Γιαρντ γνωρίζει διεύθυνση και τηλέφωνο, αλλά περιμένει εντολή «άνωθεν» για την ενδεχόμενη σύλληψή του.

Το διαζύγιο των γονιών του αλλά πολύ περισσότερο ο δεύτερος γάμος της μητέρας του με έναν μουσικό στιγμάτισαν τον μικρό Τζούλιαν. Και αυτό γιατί η μητέρα του πήρε τον ίδιο και τον μικρότερο ετεροθαλή αδελφό του και ζούσαν μισοκυνηγημένοι επί πέντε ολόκληρα χρόνια εν μέσω μιας σαρωτικής δικαστικής κόντρας για την επιμέλεια των παιδιών.

Η πρώτη επαφή του Τζούλιαν με τα κομπιούτερ έγινε τη δεκαετία του ΄80 με ένα «πρωτόγονο» Commodore 64 σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών απέναντι από ένα από τα πολλά σπίτια του. Πήγαινε εκεί κάθε μέρα και «σκάλιζε» διάφορα προγράμματα. Στο τέλος του το αγόρασε η μητέρα του και αυτός... χάθηκε στην οθόνη. Στα 16 του ήταν σε θέση να «σπάει» γνωστά προγράμματα της εποχής. Οταν απέκτησε το πρώτο του μόντεμ, ένας καινούργιος κόσμος άνοιξε μπροστά του και γρήγορα απέκτησε τη φήμη του πιτσιρικά που μπορεί να μπαίνει και στα πιο απρόσιτα δίκτυα.

Εχοντας αποκτήσει τη ρετσινιά του χάκερ, αποφάσισε να εγκαταλείψει την παρανομία. Το 1993 δημιούργησε στην Αυστραλία μια από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιnternet και παράλληλα έφτιαχνε ελεύθερο λογισμικό, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι όλα στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Την ίδια περίοδο σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Με τη δημιουργία του WikiLeaks το 2006 ξεκίνησε κάτι που κανείς άλ λος δεν είχε σκεφτεί ως τότε: να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό «γραμματοκιβώτιο» στο οποίο θα καταλήγουν οι διαρροές από ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το WikiLeaks είναι αναμφίβολα η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών που υπάρχει επειδή δημοσιεύουμε υλικό από πρωτογενείς πηγές και αναλύσεις βασισμένες σε αυτές» είχε δηλώσει στο CΝΝ πριν από λίγο καιρό. Ο κατάλογος των αποκαλύψεών του δεν έχει τελειωμό. Από τα τεκταινόμενα στο Γκουαντάναμο ως το περιεχόμενο του λογαριασμού της Σάρα Πέιλιν στο Υahoo και από τα μυστικά έγγραφα του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ως τον σημερινό πακτωλό αποκαλύψεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 2008 το WikiLeaks δημοσίευσε απόρρητα εγχειρίδια της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας και οι δικηγόροι της απαίτησαν την άμεση αφαίρεσή τους από το Ιnternet. Ο Ασάνζ απάντησε βγάζοντας περισσότερα στοιχεία και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση, είτε αυτή προέρχεται από ελβετικές τράπεζες είτε από αφρικανούς ηγέτες που έχουν κατακλέψει τα ταμεία της χώρας τους.

Οταν οι δικηγόροι της τράπεζας Νorthern Rock τον απείλησαν με αγωγές για τη δημοσίευση ενός ενοχλητικού μέμο, ο Ασάνζ τους αγνόησε και στο τέλος τον παρακαλούσαν να το αποσύρει- πράγμα που δεν έκανε. «Θέλω να δημιουργήσω ένα νέο πρότυπο:την “επιστημονική δημοσιογραφία”» είχε τονίσει σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του (στο περιοδικό «Τhe Νew Υorker»). «Οταν δημοσιεύεις μια εργασία για το DΝΑ σε ένα επιστημονικό περιοδικό είσαι υποχρεωμένος να συνυποβάλλεις όλα τα στοιχεία της έρευνάς σου.Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη δημοσιογραφία.Να έχει ως πρότυπο την απόλυτη ακαδημαϊκή διαφάνεια των επιστημονικών ερευνών».

31 κατηγορίες για ηλεκτρονικό έγκλημα στον «φιλοπερίεργο» νεαρό
Το 1991, σε ηλικία 20 ετών,δημιούργησε τους Ιnternational Subversives, μια ομάδα από χάκερ που μπαινόβγαινε με την άνεσή της στα κομπιούτερ εταιρειών και οργανισμών σε Ευρώπη και Αμερική και έφτασε στο σημείο να μπει στο δίκτυο του αμερικανικού Πενταγώνου. Αφορμή όμως για να την πατήσει στάθηκε η επίσκεψή του στο δίκτυο της καναδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Νortel.Συνήθως έμπαινε νύχτα,την ώρα που τα συστήματα βρίσκονταν σε ύπνωση, αλλά τη μοιραία φορά έτυχε να είναι μέσα και ένας διαχειριστής της εταιρείας που τον «τσίμπησε» και ειδοποίησε τις Αρχές.Του απαγγέλθηκαν 31 κατηγορίες σχετικές με το ηλεκτρονικό έγκλημα και κινδύνευε με κάθειρξη δέκα ετών.Στο τέλος όμως το δικαστήριο έκρινε ότι πίσω από τη δράση του δεν βρισκόταν τίποτε άλλο από τη φιλοπεριέργειά του και την ευχαρίστηση που του έδινε το χάκινγκ.Γλίτωσε τη φυλακή με ένα μικρό πρόστιμο.

Η βαριά (και ύποπτη) σκιά ενός διπλού βιασμού
Τα πράγματα είναι σκούρα σήμερα για τον καταζητούμενο Ασάνζ μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε στις 30 Νοεμβρίου η Ιnterpol ύστερα από αίτημα των σουηδικών Αρχών.Ο Ασάνζ θεωρείται ύποπτος για τον βιασμό δύο γυναικών στη Σουηδία,όπου είχε πάει το περασμένο καλοκαίρι για ένα σεμινάριο.Εκεί φαίνεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με δύο γυναίκες οι οποίες αργότερα τον κατήγγειλαν στην αστυνομία για κακομεταχείριση.Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη δυσφήμησή του.Ο δικηγόρος του λέει ότι οι επαφές ήταν συναινετικές και ότι δεν έγινε χρήση βίας.Αφήνει δε να εννοηθεί ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ένταλμα συνέπεσε με την τελευταία διαρροή των 240.000 χιλιάδων εγγράφων τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε βάλει την υπόθεση στο συρτάρι αμέσως μετά τις καταγγελίες και ότι ο φάκελος ξανάνοιξε ένα μήνα αργότερα.Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης. «Αν με σκοτώσουν θα πλημμυρίσει η Γη έγγραφα των ΗΠΑ»
Απειλές κατά της ζωής του «από μια υπερδύναμη» υποστήριξε ότι δέχεται ο Τζούλιαν Ασάνζ. Και προειδοποίησε: αν του συμβεί κάτι κακό, όλοι οι κωδικοί που «ξεκλειδώνουν» τα επίμαχα αρχεία από τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ θα δοθούν στη δημοσιότητα και ο πλανήτης θα πλημμυρίσει σε μια στιγμή από εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», ο ιδρυτής του περιβόητου ιστότοπου, που με τις αποκαλύψεις του έχει κάνει κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να «χάσουν τον ύπνο τους», δήλωσε ότι προσφάτως ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα προστασίας διότι κινδυνεύει η ζωή τους. «Οι απειλές κατά της ζωής μας είναι γνωστές στο κοινό.Παίρνουμε ωστόσο τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα στον βαθμό που μπορούμε,δεδομένου ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπερδύναμη» έγραψε, «φωτογραφίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απαίτησε μάλιστα εκείνοι που τον απειλούν «να συλληφθούν με την κατηγορία της υποκίνησης δολοφονίας».

Ο Ασάνζ στην online συνέντευξη, η οποία δόθηκε την Παρασκευή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συλληφθεί. Δια βεβαίωσε όμως ότι η σύλληψή του δεν θα σταματήσει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «και άλλων προγραμματισμένων αποκαλύψεων». Και κατέληξε απευθυνόμενος στους αναγνώστες του «Guardian»: «Η Ιστορία θα νικήσει.Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Θα επιβιώσουμε; Αυτό εξαρτάται από εσάς».

Μάρτα Χάρνεκερ

Βιογραφικό Μάρτας Χάρνεκερ

Η Μάρτα Χάρνεκερ κατάγεται από τη Χιλή. Είναι κοινωνιολόγος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και μία από τις εξέχουσες ερευνήτριες της διαδικασίας κοινωνικού μετασχηματισμού της Λατινικής Αμερικής, από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της περιοχής.
Μαθήτρια του Λουί Αλτουσέρ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έχει μεταφράσει έργα του στα ισπανικά. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τις εκδόσεις Παπαζήση, το βιβλίο της Βασικές Έννοιες του Ιστορικού Υλισμού (πρώτη έκδοση το 1969),  που αποτελεί μέχρι σήμερα θεμελιώδη θεωρητική αναφορά για όσους ενδιαφέρονται για μια εισαγωγή στις έννοιες της μαρξιστικής θεωρίας.
Το 1973 εξορίστηκε από τη Χούντα του Πινοσέτ, η οποία ανέτρεψε τη δημοκρατική κυβέρνηση του μαρξιστή προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλλιέντε. Μετέβη στην Κούβα, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Για τη Λαϊκή Μνήμη της Λατινικής Αμερικής, ενός οργανισμού προσανατολισμένου στην έρευνα των λαϊκών κινημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Από τη δεκαετία του ’80,  έχει αφιερώσει μέρος της δουλειάς της στη συγκέντρωση μαρτυριών επαναστατών. Το βιβλίο της Haciendo camino al andar, όπου παρατίθενται ποικίλες εμπειρίες λαϊκής συμμετοχής στις τοπικές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Βενεζουέλα και Ουρουγουάη), κέρδισε το 2006 το Εθνικό Βραβείο Βιβλίων της Βενεζουέλας.
Σήμερα ζει στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ως μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Μιράντα, είναι σύμβουλος της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.  Έχει γράψει πάνω από 80 βιβλία. Ανάμεσα στις τελευταίες δημοσιεύσεις της είναι το Ούγκο Τσάβες: Ένας άνθρωπος, ένας λαός (2002).
Στα ελληνικά έχει εκδοθεί και το βιβλίο της Πραγματοποιώντας το αδύνατο. Η Αριστερά στο κατώφλι του 21ου αιώνα (Πρόλογος-μετάφραση: Δημήτρης Κουφοντίνας, Εκδόσεις Οδυσσέας 2007).

Διαλέξεις με τους Μάικλ Λίμποβιτς και Μάρτα Χάρνεκερ

Τους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς Μάικλ Λίμποβιτς και Μάρτα Χάρνεκερ φιλοξενεί στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς την εβδομάδα 7-14 Δεκεμβρίου και οργανώνει σειρά διαλέξεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής: Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο της 4ης ετήσιας διάλεξης στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, Μάικλ Λίμποβιτς με θέμα: «Χτίζοντας τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα: η λογική του κράτους». Στην αίθουσα εκδηλώσεων Ινστιτούτου Goethe, Αθήνα (Ομήρου 14-16). Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ., στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Μάρτα Χάρνεκερ: «Οι προκλήσεις της αριστεράς τον 21ο αιώνα. Η περίπτωση της Λατινικής Αμερικής».
Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, 5 μ.μ., οι Μάικλ Λίμποβιτς και Μάρτα Χάρνεκερ θα συμμετέχουν σε συνέδριο με θέμα: «Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η αριστερά στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο» στη Θεσσαλονίκη. Σε όλες τις εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. (Για περισσότερες πληροφορίες ή για επικοινωνία με τους ομιλητές για δηλώσεις και συνεντεύξεις, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, 210-3217745).