Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ¨ΝΙΚΗΣΕΤΕ¨, ΜΙΑ ΞΑΝΘΙA;

TNI GREECE - Συνέντευξη με το Θεό (GR)

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ

Σχέδιο έκδοσης ευρω-ομολόγων προτείνουν Ιταλία και Λουξεμβούργο

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασαν τη Δευτέρα, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times, σχέδιο για τη δημιουργία, άμεσα, ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα («E-Bonds») έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε χώρας-μέλους.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, αποτελεί μία ισχυρή και συστηματική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, για να «σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική μας δέσμευση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στη μη αντιστρεψιμότητα του ευρώ».

Η πρόταση υποβλήθηκε, ενώ κορυφώνονται οι συζητήσεις στην Ευρώπη για το νέο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, ενόψει της απόφασης που θα λάβουν οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως πρόταση για την έκδοση ευρω-ομολόγων έχει καταθέσει και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. «Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να τα δούμε όχι μόνον ως δανειακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των χρεών μας. Το να σώζουμε τις τράπεζες με τρισ. δολάρια. χωρίς να υπογραμμίσουμε τις αιτίες, δεν έχει οικονομική λογική», είχε πει πρόσφατα.

Διαφωνεί η κυβέρνηση Μέρκελ

Ωστόσο, η Γερμανία φαίνεται ότι εξακολουθεί να έχει σημαντικές αντιρρήσεις στην έκδοση κοινά εγγυημένων ευρω-ομολόγων, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στους Financial Times.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ανακηρύχθηκε από τη βρετανική εφημερίδα ως Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών για το 2010, τόνισε ότι η έκδοση κοινά εγγυημένων ευρω-ομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι «εφόσον η αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική εναπόκειται σε κάθε χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα κίνητρα και οι κυρώσεις των αγορών, ώστε οι κυβερνήσεις να αποφεύγουν την επανάληψη του εύκολου δανεισμού των προηγούμενων ετών, ο οποίος οδήγησε στην κρίση χρέους».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να δεχθεί την εκχώρηση της αρμοδιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφάσιζε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αφήνοντας, όμως, ένα παράθυρο συμφωνίας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «αν μας δοθούν λίγοι μήνες για να δουλέψουμε σε αυτό το ενδεχόμενο και αν υπάρχει η ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν και άλλες χώρες, θα έβλεπα μία ευκαιρία».

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη προκαλεί αύξηση (και) στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας. Το επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς, διαμορφώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο 2,85% και είναι λίγο χαμηλότερο από την απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού ομολόγου (2,95%).
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας είναι πολύ καλύτερες από εκείνες των ΗΠΑ, τόσο σε όρους ανάπτυξης (3,5% έναντι 2,7% αντίστοιχα), όσο και σε όρους ελλείμματος (3,75% του ΑΕΠ έναντι 9% του ΑΕΠ, αντίστοιχα).

Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι η Γερμανία θα αναλάβει τελικά μεγαλύτερο βάρος για να στηρίξει την Ευρωζώνη, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ δεν δείχνουν στους επενδυτές ότι έχουν ένα σχέδιο που μπορεί να «θεραπεύσει» τις οικονομίες της ΟΝΕ με τα υψψηλότερα χρέη.

Η εκτίμηση αναλυτών και οικονομολόγων, τους οποίους ρώτησε το πρακτορείο Bloomberg, είναι ότι το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων θα υπερβεί το επιτόκιο των αμερικανικών το επόμενο τρίμηνο και θα συνεχίσει να είναι υψηλότερο για όλο το 2011.

Δύο βήματα για τα ευρω-ομόλογα

Το σχέδιο των κ.κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι προβλέπει δύο συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία μίας βαθιάς αγοράς ευρω-ομολόγων μνε επαρκή ρευστότητα, η οποία θα είναι, όπως υποστηρίζουν, η πιο σημαντική στην Ευρώπη και αντίστοιχη σε ρευστότητα με την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Το πρώτο βήμα προβλέπει την έκδοση του 50% των νέων ομολόγων των χωρών-μελών της ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ για τις χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές το ποσοστό μπορεί να φθάσει στο 100%.

Το δεύτερο βήμα αφορά στη δυνατότητα μετατροπής υφιστάμενων ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις χώρες της ΕΕ με ευρω-ομόλογα.

Η μετατροπή θα γίνεται στην ονομαστική τιμή τους, αλλά με τη δυνατότητα έκπτωσης, η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τα κρατικά ομόλογα που οι τιμές τους βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Χρέους, σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, θα μπορούσε να δημιουργηθεί εντός του Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ.

Ανέκδοτο της ημέρας

Οι ακρίδες απειλούν την Μελβούρνη

Τουλάχιστον δυο χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν χθες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Κουϊνσλάνδης, που έχουν πλημμυρίσει.Τεράστιες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από νερά ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες.
Το κόστος των ζημιών δεν έχει υπολογιστεί ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, σε απόγνωση είναι οι αγρότες, οι οποίοι μόλις συνήλθαν από την χειρότερη ανομβρία που έπληξε ποτέ την χώρα και τώρα βλέπουν τις καλλιέργειές τους να αφανίζονται από τις πλημμύρες.

Το χειρότερο είναι πως αυτά που γλίτωσαν από τις πλημμύρες απειλούνται από τις …ακρίδες!Ένα τεράστιο σμήνος από ακρίδες που έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και πλάτος ένα χιλιόμετρο ταξιδεύει από τη βόρεια Βικτώρια προς τη Μελβούρνη και αφανίζει τα πάντα στο πέρασμά του.Παρά τα ραντίσματα, οι ακρίδες φαίνονται ανθεκτικές και διανύουν μια απόσταση 50 χιλιόμετρα την ημέρα ενώ τη νύχτα, αν έχει και ισχυρό άνεμο, αναπτύσσουν πενταπλάσια ταχύτητα.

Οι αρχές φοβούνται πως αν οι ακρίδες φτάσουν ως τη Μελβούρνη, όχι μόνο θα αφανίσουν τους κήπους αλλά θα θέσουν σε κίνδυνο και τις αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες

Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάντζ να επιστρέψει στην Αυστραλία

Ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακλέλαντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίσει τον Τζούλιαν Ασάντζ να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Ο κ. Μακλέλαντ είπε πως ο Ασάντζ μπορεί να επιστρέψει όποτε το επιθυμεί και η Αυστραλία θα του παράσχει και κάθε δυνατή διπλωματική βοήθεια στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε όμως ότι η Αυστραλία έχει υποχρέωση να συνδράμει και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την δράση του Ασάντζ, ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση τον εγκατέλειψε.

Ο Ασάντζ κατηγορεί την πρωθυπουργό της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, ότι λόγω της επιθυμίας της να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αγνοεί έναν Αυστραλό πολίτη.

"Είμαι Αυστραλός πολίτης και νοσταλγώ πολύ την πατρίδα μου" δήλωσε στην Guardian. "Όμως, η Αυστραλή πρωθυπουργός και ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακλέλαντ, όχι μόνο απέκλεισαν την επιστροφή μου στην Αυστραλία, αλλά συνεργάζονται με τους Αμερικανούς εναντίον μου και εναντίον των συνεργατών μου" ισχυρίστηκε.

Ο Ασάντζ υποστήριξε, ότι η Αυστραλία τον αντιμετώπισε με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Ντέιβιντ Χικς, τον Αυστραλό που κρατούσαν οι Αμερικανοί πέντε χρόνια το Γκουαντάναμο Μπέι με την κατηγορία για συνεργασία με τη διεθνή τρομοκρατία.

"Θα μας αντιμετωπίζουν όλους σαν τον Ντέιβιντ Χικς, για να εξασφαλίζουν οι Αυστραλοί πολιτικοί και διπλωμάτες προσκλήσεις στις πολυτελείς δεξιώσεις των Αμερικανών;" διερωτήθηκε ο Ασάντζ.

Οι δηλώσεις του συνέπεσαν με την καταδίκη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της δημοσίευσης χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks, που έχουν αναστατώσει τον κόσμο, στην κυριολεξία, και απειλούν τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συμμάχους και φίλες χώρες. Σύμφωνα, δε με ανακοινώσεις των ιδιοκτητών του WikiLeaks κατά τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευτούν και άλλα έγγραφα το περιεχόμενο των οποίων θα προσθέσει στην υφιστάμενη ένταση.

"Οι πράξεις του Ασάντζ είναι ανεύθυνες και καταδικαστέες" δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης "διότι θέτουν δυνητικά σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων". Νωρίτερα η πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη δημοσιοποίησή τους "παράνομες".

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση ανέθεσε σε Αυστραλούς στρατιωτικούς, νομομαθείς και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας να ερευνήσουν, αν ο Ασάντζ παρέβη νόμους της Αυστραλίας με τη δημοσίευση των εγγράφων.

Εξάλλου, ο διεθνούς φήμης Αυστραλός δικηγόρος Τζούλιαν Μπερνσάιντ, δήλωσε στην εφημερίδα The Sunday Age, ότι η αναφορά του Ασάντζ στον Ντέιβιντ Χικς ήταν πολύ εύστοχη, δοθείσης της προθυμίας της αυστραλιανής κυβέρνησης να βοηθήσει τους Αμερικανούς.

Ο κ. Μπερνσάιντ, δεν αποκλείει ο Ασάντζ να διέπραξε αδίκημα διευκολύνοντας συνειδητά τη δημοσίευση των πρώτων 25.000 εγγράφων.

Λίστα με «ευαίσθητες» για τις ΗΠΑ τοποθεσίες αποκάλυψε το Wikileaks

Μία μυστική λίστα με «ευαίσθητες» τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να προστατεύσουν από τρομοκρατικά χτυπήματα, είναι η τελευταία αποκάλυψη του WikiLeaks.

Τον Φεβρουάριο του 2009, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο να καταγράψουν τις τοποθεσίες και υποδομές που θεωρούν «κρίσιμες» και «των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό τη δημόσια υγεία, την οικονομική ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία.

Οι υποδομές και οι τοποθεσίες που καταγράφονται βρίσκονται σε διάφορες χώρες.

Επίσης, σε διπλωματικό τηλεγράφημα από τον Νοέμβριο του 2009 που αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, διπλωμάτης στο Κατάρ επισημαίνει πως το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως διαπραγματευτικό μέσο με στόχο την βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες, ειδικά με αυτές που δεν εκτιμούν τα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ντόχα είχε γράψει στην Ουάσινγκτον πως «οι σχέσεις (ανάμεσα στο Κατάρ και την Σαουδική Αραβία) βελτιώθηκαν όταν το Κατάρ περιόρισε τις επικρίσεις του, μέσω του Αλ Τζαζίρα, προς την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κατάρ Τζόζεφ ΛεΜπαρόν αναφέρει σε ένα από τα τηλεγραφήματα πως η κάλυψη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή από το Aλ Τζαζίρα είναι «σχετικά ελεύθερη και ειλικρινής». 

Η ΝΤΟΡΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΦΤΗΝΑ ΚΙΝΗΤΑ

Όσοι εντάσσονται στη Δημοκρατική Συμμαχία… κερδίζουν μειωμένες τιμές σε πακέτα συγκεκριμένης εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και ακριβά κινητά που υποστηρίζουν και χρήση Ιντερνέτ!
Το αποκαλύπτει το Έθνος- μόνο που δεν μας λέει αν μοιράζουν i phone ή  blackberry, μπας και μας ανοίξει και εμάς η… όρεξη.
Το ζήτημα, όπως ήταν λογικό πήρε διαστάσεις και η Ντόρα κατηγορήθηκε για αποθέωση του μικροκομματισμού και των πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Με ανακοίνωσή της, η κα Μπακογιάννη διευκρινίζει ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά εσωτερικό πρόγραμμα συνδέσεων για στελέχη, αντίστοιχο με προγράμματα που έχουν συνάψει πολλοί άλλοι πολιτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις για τα στελέχη και τα μέλη τους. «Το πρόγραμμα δεν επιβαρύνει οικονομικά τη Δημοκρατική Συμμαχία» διευκρινίζει και προθέτει ότι  «η Δημοκρατική Συμμαχία με κανένα μέσο, ούτε από την ιστοσελίδα της ούτε με ανακοίνωσή της διαφήμισε στο κοινό οποιαδήποτε τέτοια παροχή».
Ακόμα αυτό να γινόταν!

EΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Ακόμη δύο χριστιανοί έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτηστο Ιράκ όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι τους και τους εκτέλεσαν, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία...

Όπως έγινε γνωστό τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έμενε σε σιίτικη γειτονιά και τους πυροβόλησαν επανειλημμένα με πιστόλια που έφεραν σιγαστήρες.

Σημειώνεται ότι στις 31 Οκτωβρίου 68 άνθρωποι που συμμετείχαν σε λειτουργία σε καθολική εκκλησία στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους από ισλαμιστές ενόπλους.

Η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει τους χριστιανούς που ζουν στο Ιράκ με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για αντίποινα στη στάση της κοπτικής εκκλησίας της Αιγύπτου που κρατά όμηρο μια γυναίκα που έχει ασπασθεί το Ισλάμ.

Χιλιάδες χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ από το αυξανόμενο κύμα βίας εναντίον τους τα τελευταία χρόνια.