Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Το BBC για τα γεγονότα στην Αθήνα

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα γεγονότα στην Αθήνα δίνει το BBC στην ηλεκτρονική του σελίδα, με βίντεο από τις συγκρούσεις αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών αλλά και τον ξυλοδαρμό του Χατζηδάκη.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ ΕΔΩ!
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όπως θα διαβάσετε ο ανταποκριτής του BBC στην Ελλάδα κάνει λόγο για τα χειρότερα επεισόδια στη χώρα εδώ και ένα χρόνο!
Την ίδια στιγμή το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες του CNN από την επίθεση κατά του Χατζηδάκη και τον τραυματισμό του.Για άλλη μια φορά πάντως αναρωτιέμαι προς τι η απεργία μας ως δημοσιογράφοι, ημέρα γενικής απεργίας και κάτω από τις συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες…

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ





Συγκρούσεις απεργών με την Αστυνομία στο Σύνταγμα και στο Πολυτεχνείο



Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης εναντία στην κυβερνητική πολιτική και στη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Τα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 14:00 στην πλατεία Συντάγματος έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια και επεκτάθηκαν στην Πανεπιστημίου μπροστά από το Καποδιστριακό οίκημα, επανέφεραν μνήμες από τα Δεκεμβριανά του 2008.

Χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις κυβερνητικές ενέργειες, να αλλάξει εν μια νυκτί ο εδώ και χρόνια δομημένος εργασιακός χάρτης, συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης.

Οι διαδηλωτές πετούσαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών και εκείνοι απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Μπροστά από το ξενοδοχείο King George καήκαν αυτοκίνητα, ενώ άναψαν φωτιές σε σκουπίδια και κάδους απορριμμάτων.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι που παρεισέφρησαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τις μολότοφ ξέσπασε μικρή πυρκαγιά στην είσοδο του κτηρίου που κατασβέστηκε άμεσα. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη ένταση και αγριότητα, ενώ οι εστίες των συγκρούσεων ήταν σε όλο το μήκος της πλατείας Συντάγματος και από τις δύο πλευρές.

Υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις της Αστυνομίας έχασαν τον έλεγχο και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις, κυρίως με δεκάδες βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναγκάστηκαν να επέμβουν δεκάδες μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακριβώς πάνω στην πλατεία Συντάγματος, για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφυγε προς την Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια.

Επεισόδια στα Προπύλαια

Μισοί από τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ οι υπόλοιποι προς τα Προπύλαια. Επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Σίνα, δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν και πάλι με τη γνωστή μέθοδο της χρήσης δακρυγόνων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ενισχύονταν συνεχώς και στην οδό Σίνα οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να κυκλώσουν και να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων και της διαδήλωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας ήταν πραγματικά πολυάριθμες. Πολλοί μιλούν για τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει παρευρεθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

Η χρήση των χημικών που έκαναν οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν τόσο εκτεταμένη με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε ένας διαδηλωτής που να μην αντιμετωπίσει αναπνευστικό πρόβλημα.

Νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στο κέντρο της Αθήνας, και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο.

Οι νεαροί εκσφενδόνιζαν πέτρες και αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

«Τις έφαγε» ο Κωστής Χατζηδάκης

Ένταση δημιουργήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, προπηλακίστηκε από διαδηλωτές, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία που διοργανώνουν Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ..

Χρειάστηκε να τον φυγαδεύσει μια διμοιρία αστυνομικών, για να τον γλυτώσει από το πλήθος.

Νέκρωσε η χώρα από την απεργία

Το απεργιακό τσουνάμι που σαρώνει τη χώρα, ως απάντηση στις κινήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση αλλάζουν το εδώ και χρόνια δομημένο εργασιακό καθεστώς τόσο στον δημόσιο όσο κυρίως στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, ξέσπασε στο κέντρο της Αθήνας.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στον στενό αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό προχώρησαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν από κοινού η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τις Δ.Ε.Κ.Ο. και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ένα πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και σαρώνει τον εργασιακό χάρτη της χώρας μετά από δεκαετίες.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έγινε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ προγραμμάτισε και πραγματοποίησε διαφορετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, στην Ομόνοια

ΑΔΕΔΥ:Απεργία 15 Δεκεμβρίου 2010

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
H γενική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να οργανώσουν την αντίσταση ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών Κυβέρνησης και Τρόικα.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά, την κοινωνική ασφάλιση να μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη, ενώ τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καρατομούνται.
Ταυτόχρονα με το μνημόνιο 2 επιχειρούνται βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού, μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών.
Το νέο μισθολόγιο που προωθεί η Κυβέρνηση έρχεται να μειώσει εκ νέου τους μισθούς όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού στοχεύει σε δραματικές περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας.
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μπαίνουν στο στόχαστρο.
Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών είναι προ των πυλών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά.
Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ αυξάνονται δραματικά, με σοβαρές επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη ενώ η παραγωγική διαδικασία βαίνει διαρκώς μειούμενη, λόγω της συνεχούς λιτότητας και της αφαίμαξης των εισοδημάτων.
Η φοροεπιδρομή σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων συνεχίζεται με αυξήσεις στο ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στην άμεση φορολογία την ίδια ώρα που οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις μειώνονται.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες αποδιαρθρώνονται. Η Υγεία και η Παιδεία υποβαθμίζονται, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν την κρίση που δημιούργησαν οι τράπεζες, να τις φορτώσουν στις πλάτες τους.
* Απαιτούμε τώρα να αλλάξει η πολιτική που εξυπηρετεί τους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο.
* Απαιτούμε την ανατροπή του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών.
* Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, στην Κοινωνική Ασφάλιση, σταθερές εργασιακές σχέσεις, επαναφορά και διεύρυνση δικαιωμάτων, το δικαίωμα στη ζωή.

Όλοι στην Απεργία στις 15 Δεκέμβρη
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων και των Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Έκτωρ Νασιώκας :Το να σε φτύνουν είναι το πρόβλημα


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτωρ Νασιώκας έδωσε το κλίμα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές στις περιφέρειες τους: «Πολλοί βουλευτές κρύβονται πίσω από το 'μάς το επιβάλλει το κόμμα ή δεν μάς επιτρέπει το κόμμα'. Εγώ το μνημόνιο θα το ψήφιζα και σε άλλο κόμμα να ήμουν, αφού φτάσαμε εκεί και η χώρα κινδύνευε να χρεοκοπήσει. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα (...). Ο κόσμος είναι πικραμένος, απαισιόδοξος, αλλοπρόσαλλος. Δεν φωνάζουμε, μάς λέει. Γιατί δεν αντιδράτε. Όταν αντιδρούμε, μάς λένε γιατί αντιδράτε. Τον οδηγήσαμε σε μια κατάσταση παραφροσύνης. Το να μάς δείρουν κάποιοι, είπα, αυτό έχει και μια αξία, μια λεβεντιά. Το να σε φτύνουν είναι το πρόβλημα».

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Β.Παπαχρήστος έπειτα από «όχι» στο πολυνομοσχέδιο

Στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τον βουλευτή Πρεβέζης του κόμματος Βαγγέλη Παπαχρήστο (φωτ. κάτω) η επιλογή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ.

Ο βουλευτής Β.ΠαπαχρήστοςΛίγο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχρήστος, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είχε χαρακτηρίσει «άδικο» το νομοσχέδιο, επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή το ΠΑΣΟΚ μετρά κοινοβουλευτική δύναμη 156 βουλευτών.

Το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τους 156 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σε σύνολο 286 ψηφισάντων, 130 καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων και ο κ. Β.Παπαχρήστος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 12.00 τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι οι ονομαστικές ψηφοφορίες διεξάγονται κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ.