Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

merkel






ΟΙ 33 "ΟΡΟΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ 4Η ΔΟΣΗ...

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
«Βαρύ» είναι το πρόγραμμα των επόμενων δύο εβδομάδων, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει 33 μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την τέταρτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται για δράσεις που έχουν να κάνουν...
κυρίως με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις αποκρατικοποιήσεις (που παρουσιάστηκαν προχθές), αλλά και την αγορά ενέργειας, το ασφαλιστικό, τα νοσοκομεία, το ΕΣΠΑ, τον «Καλλικράτη», το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις ΔΕΚΟ και τη διαχείριση του προσωπικού του δημόσιου τομέα.
Θεωρητικά, από την υλοποίηση ή μη των δράσεων αυτών θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης, τον Μάρτιο του 2011, ύψους 15 δισ. ευρώ. Πάντως, η τρόικα δείχνει ότι είναι ελαστική σε ό,τι αφορά την κατά γράμμα εκτέλεση του Μνημονίου. Και αυτό φαίνεται από το πως ενέκρινε την τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι από τις 27 μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει, δεν είχαν ολοκληρωθεί οι 12 εξ αυτών (σύμφωνα με την έκθεση προόδου της οικονομίας, που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών).
Η κυβέρνηση, πάντως, πρέπει να δείξει ότι συνεχίζει να έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να προωθεί μεταρρυθμίσεις που «πονάνε», αλλά πρέπει να γίνουν για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, με το οποίο αναμένεται να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περί τα 150-160 επαγγέλματα που θεωρούνται «κλειστά» και σύμφωνα με πληροφορίες το εν λόγω νομοσχέδιο θα τα «απελευθερώνει» όλα. Εκτός, δηλαδή, από τα έξι γνωστά (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές), θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο οριζόντια παρέμβαση και για τα άλλα επαγγέλματα, όπως ταξί, εκσκαφείς, αρτοποιοί, ηχολήπτες, κομμωτές κ.ά.
Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε νέα τροπή στην κατάρτιση του νομοσχεδίου. Μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας, πλέον η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν θα είναι να άρει τους περιορισμούς από κάποια επαγγέλματα. Το αντίθετο. Θα θεωρεί ότι όλα τα επαγγέλματα είναι «ανοιχτά» και θα ακολουθήσουν σε ελάχιστες περιπτώσεις υπουργικές αποφάσεις που θα δικαιολογούν ορισμένους περιορισμούς σε επιλεγμένα επαγγέλματα. Και αυτό μόνον αν προκύπτει λόγος δημοσίου συμφέροντος.
Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου με διαδικασίες fast track. Μάλιστα, καταρτίστηκε λίστα με 14 μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου, με τα «βαριά χαρτιά» να είναι το Ελληνικό, η έκταση της Αφάντου Ρόδου, το Πρασονήσι Ρόδου (έκτασης 80.000 στρεμμάτων), οι Αλυκές Αναβύσσου, ενώ περιλαμβάνονται και εκτάσεις σε Πελοπόννησο, Χαλκίδα, Αντίρριο, Ξάνθη κ.α. Για τα ακίνητα αυτά εισέρχονται διαδικασίες αξιοποίησης «εξπρές», με την εγκατάσταση τεχνικών συμβούλων για τον λόγο αυτό και τη δημιουργία μιας νέας γραμματείας που θα εποπτεύει όλα τα κρατικά ακίνητα. Επίσης, θα δημιουργηθεί και ένας φορέας χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χ.A. Από το project των ακινήτων εκτιμάται ότι θα προέλθει και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τα 7 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έως το 2013.
Ταυτόχρονα, ορίστηκαν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ενώ αποφασίστηκε η αναζήτηση συμβούλων για όλα τα άλλα projects.
Στα υπόλοιπα projects περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης και του αεροδρομίου του Ηρακλείου, η μετοχοποίηση ή είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό), η πώληση της ΛΑΡΚΟ, η αξιοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ο διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και όλων των λιμένων της χώρας.

ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΑΣΑΝΤΖ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, εξέφρασε χθες Πέμπτη την ανησυχία του για μία πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο μετά την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, ο Ασάντζ είπε: «Δεν φοβάμαι πάρα πολύ την έκδοσή μου στη Σουηδία. Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η έκδοσή μου στις ΗΠΑ»...

Είχε ακούσει «φήμες» μέσω των δικηγόρων του ότι «αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες στις ΗΠΑ», είπε ο Ασάντζ προτού οδηγηθεί σε σπίτι φίλου του στο Σάφολκ της νοτιο-ανατολικής Αγγλίας.
Ο Ασάντζ υπερασπίστηκε τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, που, όπως υποστηρίζει δείχνουν ότι οι διπλωμάτες «ήταν επιφορτισμένοι με κατασκοπεία» χωρίς να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις των χωρών όπου εργάζονταν.
Όπως είπε χθες στο δικαστήριο «αναμένεται να δημοσιευτούν πολύ περισσότερες πληροφορίες».

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ!...

Το έλεγε ο Γιακουμάτος σε δημοσιογράφο εκτός αέρα μόλις τελείωσε χθεσινή εκπομπή στην οποία συμμετείχε και αυτός. "Έχω από τώρα επεξεργαστεί το σχέδιο σε περίπτωση που μου την πέσουν για να με λιντσάρουν. Θα πέσω κάτω, θα κάνω τον...
πεθαμένο και ο αστυνομικός μου την ίδια ώρα θα φωνάζει δολοφόνοι τον σκοτώσατε! Έτσι θα εξαφανιστούν όλοι"! Δουλεύει το μυαλό του πονηρού Κεφαλλονίτη. Όχι σαν τον Χατζηδάκη...

Απεσύρθη προσωρινά η διάταξη για τη διαγραφή χρεών

 Να γίνουμε όλοι φοροφυγάδες και να μας κάνουν σελίδα στο ιντερνέτ!!!

Την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 24 δισεκατομμυρίων, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεσμεύθηκε ότι η διάταξη θα επανεισαχθεί σε άλλο νομοσχέδιο, αφού προηγουμένως έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο όλα τα ονόματα των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Η απόσυρση του σχετικού άρθρου από το πολυνομοσχέδιο, είπε ο κ Παπακωνσταντίνου γίνεται προκειμένου να μην υπάρχει καμία «σκιά» και ώστε να έχει προηγουμένως καταστεί δυνατή η δημοσίευση στο Διαδίκτυο της λίστας με όλους τους οφειλέτες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πολλά τα προβλήματα και πάλι στην Γερμανία όπου σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις και δύο άτομα έχασαν την ζωή τους σε δυστύχημα εξαιτίας του ψύχους. Ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονόνερο αναμένονται στην βόρεια Γερμανία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες DWD στο Όφενμπαχ...
Σε αρκετές περιοχές όπως το Σλέσβιγκ- Χόλσταϊν, ένα τμήμα της Κάτω Σαξονίας, της Ρηνανίας- Παλατινάτου, καθώς και στην πόλη του Αμβούργου, τα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω του χιονιού.
Πολλά τμήματα των εθνικών οδών έκλεισαν στα ανατολικά της χώρας, ενώ αρκετά αεροδρόμια όπως της Στρουτγάρδης, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν καθυστερήσεις στις πτήσεις. Ωστόσο, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λειτουργεί κανονικά.

ΤΟ ΡΟΔΙ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι ο χυμός του ροδιού αναστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου. Τα συστατικά που υπάρχουν στο χυμό φαίνεται ότι καταφέρνουν να μπλοκάρουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στο χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους...

Ο χυμός ροδιού παρασκευάζεται εύκολα, καθώς το ρόδι στύβεται όπως όλα τα εσπεριδοειδή και δεν χρειάζεται ειδικός αποχυμωτής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο χυμό του ροδιού εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη να μετασταθούν στα οστά.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μανουέλα Μάρτινς-Γκριν παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ομάδας της στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας, «τα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά. Θα μπορούμε πλέον να τροποποιούμε αυτά τα φυσικά συστατικά του χυμού, ώστε να βελτιώνουμε τη δράση τους και να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των μεταστάσεων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη».

Η δρ Μάρτινς-Γκριν προσέθεσε ότι η ίδια και η ομάδα της ευελπιστούν πως ο χυμός του ροδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.

«Δεδομένου ότι τα γονίδια και οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κίνηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη είναι ίδια με εκείνα που συναντούμε στις μεταστάσεις άλλων μορφών καρκίνου, θεωρούμε ότι τα συστατικά που περιέχονται στο χυμό του ροδιού θα μπορούν να έχουν πολύ πιο ευρεία επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου».

δυο κόσμοι!!!

Για τους μελλοθάνατους του κόσμου της εργασίας έγραφε η Μπάρμπαρα Ερενραϊχ:
"Παραμελούν τα παιδιά τους, για να είναι φροντισμένα τα παιδιά των άλλων.
Ζουν σε υποτυπώδη σπίτια, για να είναι τα σπίτια των άλλων τέλεια και αστραφτερά. Υπομένουν στερήσεις, για να πέφτει ο πληθωρισμός και να ανεβαίνουν οι μετοχές. Είναι οι ανώνυμοι δωρητές, οι άγνωστοι ευεργέτες όλων των άλλων.
Ο κόσμος της σύγχρονης εργασίας είναι τόσο απάνθρωπος και επισφαλής, που συχνά σπρώχνει τον άνθρωπο να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του έστω και πηδώντας από το παράθυρο''.

Άγριες μάχες για τον έλεγχο του λιμανιού της Πάτρας

Μια θέση σε ένα από τα δεκάδες φορτηγά που καθημερινά σταθμεύουν στον προβλήτα του λιμανιού της Αχαϊκής πρωτεύουσας και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε πλοία, με προορισμό την Ιταλία, αποτέλεσε το «έπαθλο» για το οποίο «διαγωνίστηκαν» με μαχαίρια, πέτρες, γκλομπ και σιδηρολοστούς οι διαφορετικές ομάδες οικονομικών μεταναστών που ζουν στην περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, με συμπλοκές ανάμεσα σε ομάδες Αφγανών και Παλαιστινίων στο κτήριο του Ο.Σ.Ε., που βρίσκεται επί της οδού Όθωνος Αμαλίας, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν και επτά τραυματίες.

Σύμφωνα με καταγγελίες Παλαιστινίων, το λιμάνι λυμαίνονται ομάδες Αφγανών, οι οποίοι ζητούν το ποσό των 50 ευρώ ανά άτομο για την πρόσβαση στον προβλήτα και κατ’ επέκταση στα φορτηγά για την Ιταλία.
Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που εκτυλίσσονται παρόμοια επεισόδια στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς ο στόχος των περισσότερων μεταναστών, που διαβιούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι κάποια στιγμή να κάνουν το «ταξίδι της ελπίδας», μη διστάζοντας ακόμα και να ρισκάρουν τη ζωή τους

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ Η MOODY'S

Με υποβάθμιση απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's, επικαλούμενος πιθανές δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους...
O διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι τρεις : 1. Η ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της σε διατηρήσιμα επίπεδα , δεδομένης της πρόσφατης σημαντικής αναθεώρησης του χρέους προς τα πάνω.
2. Η ουσιαστική έλλειψη εσόδων που παρατηρήθηκε το 2010.
 3. Τα επίπεδα και οι όροι της στήριξης της Ελλάδας, σε περίπτωση που η χώρα παραμείνει εκτός αγορών.
 Η ανακοίνωση του οίκου Moody's έγινε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες και μόλις μία μέρα μετά την προειδοποίηση-του ίδιου Οίκου- για υποβάθμιση της Ισπανίας.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ:''ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ Η ΕΛΛΑΔΑ''

Πυρά εναντίον των ηγετών της χώρας εξαπολύουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο φυλλάδιο «Προς το Λαό», επισημαίνοντας ότι αυτοί είναι οι υπεύθυνοι «γιατί υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας στους κυρίαρχους δανειστές μας.»
«Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μία χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας» τονίζουν...

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου υπογραμμίζουν, ότι «όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια. Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα τη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις.»
Τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας, με το κείμενο αυτό δηλώνουν την υποστήριξή τους στο λαό λέγοντας ότι η Εκκλησία «είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει.»
Καταλήγοντας, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ξεκαθαρίζουν ότι η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία, επιχειρούν να στερήσουν την ελπίδα του λαού.
Το κείμενο που θα διανεμηθεί την Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες της χώρας προέκυψε από τις εισηγήσεις των Μητροπολιτών Σιατίστης και Δημητριάδος στη Σύνοδο του Οκτωβρίου που είχε θέμα την οικονομική κρίση. Η Σύνοδος ενέκρινε τις εισηγήσεις και εξουσιοδότησε τους δύο Μητροπολίτες να συντάξουν το κείμενο, το οποίο καθυστέρησε να τυπωθεί λόγω φόρτου εργασίας στο τυπογραφείο της Αρχιεπισκοπής.