Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Πένθος στην ελληνική ναυτιλία μετά το θάνατο δύο αξιωματικών


Βυθισμένη στο πένθος είναι από την Πέμπτη η ελληνική ναυτιλία μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκαν δύο Έλληνες αξιωματικοί, όταν χτυπήθηκαν από κύμα στο πρωραίο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου με το οποίο ταξίδευαν στον Ατλαντικό.

«Η ναυτική οικογένεια σήμερα θρηνεί. Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου για το χαμό δύο ναυτικών μας και το σοβαρό τραυματισμό ενός Κύπριου συναδέρφου τους στο Aegean Angel που έπλεε στον Ατλαντικό Ωκεανό» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ.Διαμαντίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εκλιπόντων ναυτικών.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων εκφράζει και η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, μέλη του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Aegean Angel», έχασαν τη ζωή τους όταν, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του πρωραίου καταστρώματος μετά από θαλασσοταραχή, χτυπήθηκαν από κύμα.

Πρόκειται για τον 47χρονο πλοίαρχο και τον 33χρονο Α' μηχανικό, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο 34χρονος Κύπριος υποπλοίαρχος.

Το δεξαμενόπλοιο, που ανήκει στην εταιρεία Arcadia shipmanagement co LTD και είχε αποπλεύσει έμφορτο από το Ταλίν της Εσθονίας για το Χιούστον του Τέξας, βρισκόταν σε απόσταση 790 ν.μ. από το πλησιέστερο λιμάνι των Βερμούδων.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία υποπλοίαρχο και δίδονται συνεχώς όλες οι απαραίτητες οδηγίες για την περίθαλψή του σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό μέχρις ότου καταστεί δυνατή η μεταφορά του σε νοσοκομείο στην πλησιέστερη ακτή.

Το Aegean Angel ταξιδεύει για Βερμούδες και όταν φτάσει σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων τότε θα μπορεί να γίνει αεροδιακομιδή του τραυματισμένου ναυτικού.

Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών μέσω των Προξενικών Αρχών, για την παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας στους ναυτικούς του πλοίου, με έμφαση στην περίπτωση του τραυματία. καθώς και για την διευκόλυνση της παλιννόστησης των σορών των θανόντων.

o "ΚΥΡ"... σχολιάζει.......

Pablo Neruda «Αργοπεθαίνει...»

Συνήθως το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς σηματοδοτεί και την έναρξη μιας διαδικασίας αποτίμησης των πεπραγμένων μας στον χρόνο που πέρασε. Αναλογιζόμαστε τι δεν κάναμε πέρισυ για να το κάνουμε φέτος, ψάχνουμε τρόπους και μέσα για να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς των

δραστηριοτήτων μας αλλά και ως προσωπικότητες, εκφράζοντας ίσως με αυτόν τον τρόπο την εσωτερική μας ανάγκη να βρούμε καινούρια αντικείμενα απασχόλησης που θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την καθημερινή μας ρουτίνα... Ψάχνουμε δηλαδή για το αλατοπίπερο της ζωής. Μερικές απαντήσεις μπορούμε να βρούμε στο ποίημα του Pablo Neruda «Αργοπεθαίνει...» (To αναδημοσιεύω από τη Ναυτεμπορική)

Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
όποιος δεν αλλάζει περπατησιά,
όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του,
όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει
όποιος αποφεύγει ένα πάθος,
όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο "ι" αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι,
όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,
όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο,
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν ταξιδεύει,
όποιος δεν διαβάζει,
όποιος δεν ακούει μουσική,
όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

Αργοπεθαίνει
όποιος καταστρέφει τον έρωτά του,
όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν,
όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει
όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει,
όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

Αυτα ειναι τα "ψιλά" που πήρε η Γιάνα............




660.000 χιλιάδες € πήρε περίπου η Αγγελοπούλου απο το Δημόσιο..
Αργομισθίες έκανε και η πολυεκατομμυριούχος Γιάννα Αγγελοπούλου στο Δημόσιο.. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" που κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο στα περίπτερα, η Αγγελοπούλου είχε διοριστεί επι Πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, στο Υπ. Εξωτερικών ως πρέσβειρα προσωπικοτήτων.. Η ίδια βέβαια ισχυρίζεται πως τα χρήματα τα έδινε σε φιλανθρωπίες... Τι άλλο θα δούμε!!

Στη δημοσιότητα τα αρχεία του Φόρεϊν Όφις για το 1980


Tα αρχεία του Φόρεϊν Όφις
Στο επίκεντρο η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Αποδεσμεύτηκαν σήμερα τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις για τo έτος 1980, όπως συνηθίζεται με τη συμπλήρωση 30 χρόνων. Μέσα σε αυτά υπάρχουν και εκατοντάδες έγγραφα, που αφορούν την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα για την συγκεκριμένη περίοδο. Στην αλληλογραφία μεταξύ της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του Φόρεϊν Οφις ξεχωρίζει η επίσκεψη στο Λονδίνο τού Ανδρέα Παπανδρέου, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση, ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, είχε εισηγηθεί στο Φόρεϊν να προσκληθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Λονδίνο, «προκειμένου, εν όψει των εκλογών, να δημιουργηθούν γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και με την βοήθεια του βρετανικού εργατικού κόμματος».

Όπως σημείωνε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης Σάδερλαντ στην επιστολή του: «Οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εκλογές έχουν βελτιωθεί, αλλά ακόμα οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές είναι εναντίον του, λιγότερες από το 50%. Γι αυτό ακριβώς ο Ανδρέας Παπανδρέου πασχίζει να αποβάλει το προφίλ του ανεύθυνου Μαρξιστή, προκειμένου να κερδίσει ψήφους από το κέντρο. Έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεργαστεί με το σοσιαλιστικό γκρουπ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο». Η επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Λονδίνο (τέλος Νοεμβρίου 1980), χαρακτηρίστηκε από τους Βρετανούς διπλωμάτες «ντε λουξ», δηλαδή πολύ επιτυχής, ενώ αντίστοιχα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στον πρέσβη στην Αθήνα ότι ήταν «πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψη του στο Λονδίνο και ιδιαίτερα για την ειλικρίνεια, που είχαν οι συνομιλίες εκεί». Στη βρετανική πρωτεύουσα ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και με στελέχη του Εργατικού Κόμματος, και έδωσε διάλεξη στη γεμάτη αίθουσα του Τσάταμ Χάουζ, στο βασιλικό Ινστιτούτο Δεθνών Υποθέσεων.
Όπως αποκαλύπτουν εμπιστευτικά έγγραφα, τον Σεπτέμβριο του 1980 επισκέφθηκε την Αθήνα η Βρετανή πρωθυπουργός έχοντας στην ατζέντα της ως προτεραιότητα να κλείσει εμπορικές συμφωνίες για λογαριασμό βρετανικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον της ήταν η αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, η οργάνωση πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Ελλάδα, η κατασκευή συγκροτήματος ενέργειας με λιγνίτη, το συγκρότημα πετροχημικών στο Μεσολόγγι, η πώληση στην Ελλάδα αμυντικών συστημάτων, όπως πυραύλου Ράπιερ, τανκς Βίκερς και φρεγάτες.
Άλλο εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρεται στη συνάντηση του Βρετανού διπλωμάτη Λιούελιν Σμιθ με τον γγ του ΚΚ Ελλάδας, Χαρίλαο Φλωράκη. Ο Βρετανός πρέσβης τον χαρακτηρίζει «ήρεμο» και «επαγγελματία» και αναφέρει στην έκθεσή του, ότι τον ρώτησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ. Ο Χαρίλαος Φλωράκης απέκλεισε να γίνει αυτό προεκλογικά, αλλά πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα με τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για τα θέματα της ΕΟΚ - να γίνει δημοψήφισμα - του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Τα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Οφις αποκαλύπτουν, επίσης, ότι το 1980 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη μόνιμη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα. Μάλιστα, είχε επισκεφθεί γι αυτόν το σκοπό τη χώρα ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Ντένις Χάουελ, ο οποίος έβλεπε με συμπάθεια την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Ντένις Χάουελ, σύμφωνα με έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, έβλεπε δύο μεγάλα προβλήματα για την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης. Το μεγάλο κόστος για να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές, και τη δυσκολία να πεισθούν τα μέλη της ΔΟΕ.
Τέλος, εμπιστευτική αναφορά του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, προς το Φόρεϊν Οφις, αναφέρεται στη συνομιλία που είχε κατά τη διάρκεια γεύματος με τον Ανδρέα Παπανδρέου όσον αφορά τις σχέσεις του με τους Έλληνες εφοπλιστές. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου μού είπε ότι έχει καλές σχέσεις με την Ενωση των Ελλήνων εφοπλιστών και ότι εάν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την κυβέρνηση θα τους δώσει περισσότερα κίνητρα για να τους προσελκύσει να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα», αναφέρει ο Άγγλος πρέσβης προσθέτοντας πως ο Ανδρέας Παπανδρέου αναγνώριζε ότι η γραφειοκρατία ήταν το μεγάλο εμπόδιο για τις επενδύσεις και θα την αντιμετώπιζε με μεγάλη αποκέντρωση, κατάργηση των νομαρχιών και μεταβίβαση της εξουσίας στις περιφέρειες.