Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΖΙΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Τατουάζ, πίρσινγκ, μακριά νύχια, στενά πανωφόρια, στενά ή κοντά τζιν, έντονα χρώματα και καπέλα χωρίς μαντίλα, τέλος. Οι φοιτητές του Ιράν, τουλάχιστον σε ορισμένα πανεπιστήμια, θα πρέπει να είναι στο εξής, πιο προσεκτικοί, αν δεν θέλουν να μπουν στο... μάτι των αρχών, ύστερα από τις τελευταίες απαγορεύσεις που ανακοινώθηκαν από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars...
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό γιατί οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις αφορούν συγκεκριμένα πανεπιστήμια και όχι όλα.

Με βάση το νέο κώδικα, απαγορεύεται επίσης στους άνδρες φοιτητές να βάφουν τα μαλλιά τους, να βγάζουν τα φρύδια τους, να φορούν στενά ρούχα και πουκάμισα με πολύ κοντά μανίκια και... κοσμήματα.

Ύστερα από τους τελευταίους περιορισμούς, επιβεβαιώνεται η προσπάθεια της Τεχεράνης να λάβει μέτρα κατά των δυτικών επιρροών στον τρόπο ένδυσης και εμφάνισης των νέων της.

Οι ιρανικές αρχές, συνήθως πριν από το καλοκαίρι, εντείνουν τα μέτρα περιορισμού των ενδυματολογικών επιλογών των νέων, καθώς οι κοπέλες επιλέγουν συχνά πιο ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, γεγονός που προκαλεί τους συντηρητικούς πολιτικούς και πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, μέτρα λαμβάνονται και το χειμώνα, καθώς οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος έχουν εντείνει τις πιέσεις για αυστηρό έλεγχο της συμπεριφοράς των νέων, που είναι πιο επιρρεπείς σε «ανήθικες» επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου