Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

Το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την Τετάρτη στις 4 το μεσημέρι στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο θα περιγράφει τις κατηγορίες των φραγμών που πρέπει να αρθούν και θα δίνεται χρονικό περιθώριο, ώστε το κάθε υπουργείο να καθορίσει με υπουργικές αποφάσεις τις λεπτομέρειες για τα επαγγέλματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Εισηγητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε, η ψήφιση του νομοσχεδίου ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι η σημαντικότερη υποχρέωση της Ελλάδας για την έγκριση της τέταρτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, το Μάρτιο.

Με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων στο νομοσχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρήγγειλε δημοσκόπηση, επιθυμώντας να «μετρήσει» τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης.

Θύελλα αντιδράσεων

Συνολικά πρέπει να αρθούν περιορισμοί και εμπόδια για συνολικά 150 επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων επέρχονται αλλαγές για φαρμακοποιούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και μηχανικούς.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στις αποφάσεις της κυβέρνησης, προκήρυξε τριήμερη απεργία από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

Επίσης, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί έχουν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση τους στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που προωθείται με το νομοσχέδιο.

Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά στους μηχανικούς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρενέβη και επέβαλε πρόστιμο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος γιατί υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων και με τον τρόπο αυτόν αυξήθηκε η αμοιβή των μηχανικών.

Συναντήσεις Σαμαρά

Συνάντηση με τους φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο για τα κλειστά επαγγέλματα είχε την Τρίτη στη Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων των συμβολαιογράφων, των φαρμακοποιών, των ορκωτών λογιστών, των μηχανικών και των δικηγόρων, οι οποίοι του μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών παρέθεσαν, μεταξύ άλλων, τις διαφωνίες τους για τις «οριζόντιες» ρυθμίσεις, οι οποίες «προωθούνται χωρίς ουσιαστικό διάλογο μαζί τους, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ασφάλεια του πολίτη και οι πόροι των ασφαλιστικών ταμείων».

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι είναι σταθερά υπέρ της άρσης περιορισμών στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τις επιδιώξεις της, κάτι που επεσήμανε και ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση με τους φορείς, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές

* Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο νόμου που αφορά στην αναμόρφωση των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ενώ θα παρουσιαστεί πιλοτικό πρόγραμμα για 800 ολοήμερα σχολεία, από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου