Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία θυμίζει η Αίγυπτος με νεκρούς διαδηλωτές

απο  in.gr


Κάιρο, Αίγυπτος
Μπροστά στο ενδεχόμενο περιόδου πολιτικής αστάθειας βρίσκεται η Αίγυπτος με την αντιπολίτευση να κινείται δυναμικά κατά της κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ. Δύο πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στο Σουέζ και το Κάιρο κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων.

Όπως αναφέρει το Reuters στο νοσοκομείο του Σουέζ έχουν μεταφερθεί οι σοροί δύο ατόμων. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι ο ένας πέθανε από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων και ο δεύτερος από πέτρα που δέχτηκε στο κεφάλι. Σύμφωνα με μαρτυρίες από το προσωπικό του νοσοκομείου είχαν τραύματα από σφαίρες.

Άλλα 60 άτομα στο Σουέζ χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα για τα αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση δακρυγόνων.

Το Reuters αναφέρει ακόμα ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στο Κάιρο, σε διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι υπέκυψε στα τραύματα του μετά από τον ξυλοδαρμό του από τους διαδηλωτές.

Στην ίδια πλατεία έγιναν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μεγάλος αριθμός πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν δεκάδες αιμόφυρτους ανθρώπους, ενώ άλλοι είχαν πέσει αναίσθητοι στο δρόμο. Εκατοντάδες άνθρωποι φαίνεται ότι θα περάσουν τη νύχτα στην πλατεία.

Στόχος των συνθημάτων και της οργής του πλήθους ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ και ο γιος του Γκαμάλ που προαλείφεται για την προεδρία. «Γκαμάλ πες στον πατέρα σου ότι οι Αιγύπτιοι σε μισούν!»

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τους περίπου 20.000 διαδηλωτές. Στο κέντρο του Καΐρου αναπτύχθηκαν περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί, κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις.

Την ίδια ώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Αρχές μπλόκαραν την ιστοσελίδα του Twitter, αν και φαίνεται ότι η χρήση του είναι δυνατή μέσα από τις εφαρμογές που υπάρχουν και από τα SMS. Η υπηρεσία έχει αποδειχτεί ένα από τα πιο πρόσφορα μέσα ανταλλαγής πληροφοριών και οργάνωσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η «ημέρα οργής» όπως την αποκάλεσαν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο συμπίπτει με την «ημέρα της αστυνομίας», εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν έχει δοθεί άδεια για τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο, αλλά και σε 16 ακόμα πόλεις, συνεπώς είναι πιθανό η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου