Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος-Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι': ΩΡΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ'


Οι ηγέτες που οδηγούν τις χώρες σε μια διαφορετική νέα εποχή βγαίνουν μέσα από κινήματα

Φιλοδοξεί να γίνει «το πρόσωπο» της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης στην παρούσα πολιτική κρίση και εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας για μια μεταβατική περίοδο, αφού εγκαταλείψει την εξουσία ο επί 30 χρόνια αρχηγός του κράτους, Χόσνι Μουμπάρακ...
Ο αιγύπτιος Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης, δήλωσε ότι είναι ώρα να φύγει ο Μουμπάρακ καθώς αναχωρούσε από την Αυστρία για την Αίγυπτο, που θρηνεί ήδη τουλάχιστον πέντε νεκρούς στις ταραχές.

«Υπηρέτησε τη χώρα 30 χρόνια και είναι ώρα να αποσυρθεί. Πρέπει να δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει ξανά σε εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι θα δούμε μια νέα ομάδα, μια νέα σύνθεση και μια νέα δημοκρατική δομή», είπε ο 68χρονος Μπαραντέι, ο οποίος αύριο θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. «Αύριο πιστεύω ότι θα γίνει μια μεγάλη διαδήλωση σε όλη την Αίγυπτο και θα είμαι εκεί μαζί τους», είπε.

Την ίδια ώρα, το αραβικό δίκτυο, Al Arabiya, μετέδιδε: «Ελ Μπαραντέι: έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο αν το απαιτήσει ο...δρόμος».

Ο Ελ Μπαραντέι, αναγνωρίσιμος διεθνώς από τη θητεία του στην ΙΑΕΑ, τέθηκε πέρυσι επικεφαλής εκστρατείας με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο. Ωστόσο επικρίθηκε έντονα γιατί απουσίαζε συχνά και για καιρό από τη χώρα. Μέχρι και σήμερα ζει μόνιμα στη Βιέννη.

«Καλώ το καθεστώς...»

Φεύγοντας για την Αίγυπτο, ζήτησε οι διαδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε ειρηνικό κλίμα, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας από τις αρχές θα είχε πολύ αρνητικό αποτέλεσμα.

«Συνεχίζω να ζητώ από το καθεστώς να καταλάβει, καλύτερα να καταλάβουν και να καταλάβουν γρήγορα, να μην χρησιμοποιήσουν βία και να κατανοήσουν ότι η αλλαγή πρέπει να'ρθει. Δεν υπάρχει άλλη λύση», επισήμανε ο Ελ Μπαραντέι.

Η αστυνομία συγκρούστηκε και σήμερα με διαδηλωτές που ζητούσαν να φύγει ο Μουμπάρακ από την εξουσία. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Κάιρο, στο Σουέζ καθώς και στην πόλη Ισμαϊλίγια.
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Ο Μουμπάρακ, 82 ετών, δεν έχει πει μέχρι στιγμής ότι θα συμμετάσχει. Σύμφωνα με το πολιτικό σύστημα της Αιγύπτου, καθίσταται πολύ δύσκολο σε υποψήφιο από άλλο στρατόπεδο πλην του κυβερνητικού να πάρει μέρος, πόσο μάλλον να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Μπαραντέι έχει πει ότι θα διεκδικούσε την προεδρία στην Αίγυπτο, αν εφαρμόζονταν πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο δίνουν στην κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ μια «μεγάλη ευκαιρία» να προχωρήσουν ορισμένες από τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Κάιρο, όπως η ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου