Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες Αιγύπτιοι αψηφούν απαγόρευση κυκλοφορίας και τανκ, κατεβαίνοντας στους δρόμους

Χάος επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ, όπου διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο και το Σουέζ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ και μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Παρασκευής, παραμένουν στους δρόμους στο Κάιρο και το Σουέζ.

Η EgyptAir, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι πτήσεις από το Κάιρο για δώδεκα ώρες.

Στο Κάιρο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κοντά στο Κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκαν πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκατοντάδες άτομα προσπάθησαν, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, να εισβάλλουν στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση συνεχίζει, πάντως, τη μετάδοσή της.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ενώ μόνο στην πρωτεύουσα οι τραυματίες φτάνουν τους 870.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί πετούν τα διακριτικά τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους υποδέχονται με ζητωκραυγές.

Τανκ κατέβηκαν στους δρόμους και του Σουέζ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στα στρατιωτικά οχήματα και προσπάθησαν να μιλήσουν με τους στρατιώτες, οι οποίοι τους έδιωξαν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να «υποδεχτούν» και όχι να επιτεθούν στο άρμα μάχης.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σε ένα στρατιωτικό όχημα είχαν σκαρφαλώσει τουλάχιστον 25 διαδηλωτές. Κατά των διαδηλωτών που ανέβηκαν στα τανκς άνοιξαν πυρ στρατιώτες, σύμφωνα με κατοίκους.

Στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου