Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ προβλέπει το νέο πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής

Στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο Δημόσιο, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

Στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, παρά τις δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ουσιαστικά το «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.

Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή.

Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.

Δ.Γεωργακόπουλος: Οι ποινές θα διαφέρουν

«Θα υπάρχει και το αυτόφωρο, θα υπάρχουν και όλα» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δ.Γεωργακόπουλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ποινές θα διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και τον ρυθμό επανάληψης της παράβασης.

Ο Γεωργακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα δημοσιονομικά μέτρα
φέτος, αν δεν επιτευχθεί η μείωση της φοροδιαφυγής.

«Όλα εξαρτώνται από την μείωση της φοροδιαφυγής. Εάν η φοροδιαφυγή μειωθεί, αν γίνουμε όλοι
πιο συνεπείς, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Εάν η φοροδιαφυγή συνεχίσει
να έχει αυτήν την τάση την οποία έχουμε παρατηρήσει, δεν μπορώ να σας πω τίποτα, δεν ξέρω.»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου