Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

«Αναγέννηση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βόρεια Αφρική βλέπει η Διεθνής Αμνηστία

Bερολίνο
Η επανάσταση του γιασεμιού στην Τυνησία και η τωρινή εξέγερση στην Αίγυπτο δείχνουν ότι σε μέρη του αραβικού κόσμου συντελείται μία «Αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ωρολογιακή βόμβα του Καΐρου εξερράγη.

«Η πρόταση του Μουμπάρακ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό είναι αστεία» λέει σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel ο Σ.Σέτι, λέγοντας πως πια δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τους νέους Αιγύπτιους που έχουν βγει στους δρόμους αντιδρώντας στην οικονομική και πολιτική καταπίεση.

«Βιώνουμε μία αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μέρος του αραβικού κόσμου» τόνισε ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για δεκαετίες, υποστηρίζει ο Σ.Σέτι, τα προβλήματα της Αιγύπτου ήταν η έλλειψη οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών -και τώρα η κυβέρνηση Μουμπάρακ έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες του συστήματος που εξέθρεψε.

Και τι άνοιξε το δρόμο για την εξέγερση; «Η μετάδοση του κλίματος ανατροπής από την Τυνησία αλλά και ο φόβος που έχει ο Χ.Μουμπάρακ απέναντι στον ίδιο του το λαό» απαντά ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο δεν ωφέλησε εξίσου όλα τα στρώματα του πληθυσμού, και το κοινωνικό-οικονομικό χάσμα παραμένει τεράστιο, υποστηρίζει ο Σ.Σέτι δυναμιτίζοντας παραπάνω την κατάσταση. Τέλος, καθοριστική κρίνει ο ίδιος την σταδιακή υποχώρηση της διεθνούς στήριξης στον Χ.Μουμπάρακ για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Η Ευρώπη οπισθοδρομεί»

Παράλληλα με την «Αναγέννηση» σε μέρος του αραβικού κόσμου, όμως, ο Σ.Σέτι εκφράζει την ανησυχία του ότι η Ευρώπη ακολουθεί αντίστροφη πορεία.

Όχι μόνο η Ουγγαρία, με το νέο νόμο της περί Τύπου, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα κάποια θεμελιώδη δικαιώματα στα πλαίσια του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, λέει ο Σ.Σέτι.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την άνοδο της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, αλλά και ιδιαίτερα τη διάχυτη «δυσπιστία» απέναντι στο Ισλάμ, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την στάση της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά ως ενδεικτικό της «ευρωπαϊκής οπισθοδρόμησης», όπως λέε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου