Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

KΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

«Τρίζει» επικίνδυνατο καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, καθώς το κύμα της λαϊκής οργής δεν δείχνει να καταλαγιάζει, παρά την σκληρή αστυνομική καταστολή, τους έξι νεκρούς και τις περισσότερες από χίλιες συλλήψεις των δύο τελευταίων ημερών...


Το πιο ανησυχητικό νέο για την αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι αναμφισβήτητα η ανακοίνωση για την επιστροφή, σήμερα το βράδυ, στην χώρα του νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντελ Μπαραντέι, μιας προσωπικότητας με διεθνή ακτινοβολία που μπορεί να παίξει τον ρόλο ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ο ελ-Μπαραντέι δήλωσε μάλιστα πως θα συμμετάσχει στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την προσευχή των μουσουλμάνων .

«Επιστρέφω στο Κάιρο και τους δρόμους, γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να βγεις στους δρόμους μαζί με όλο αυτόν τον κόσμο, ελπίζοντας ότι η κατάσταση δεν θα εκτραχυνθεί – έστω και αν το καθεστώς ως τώρα δεν δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα», δήλωσε οκαι πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ σε αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί Αιγύπτιοι δεν πρόκειται να ανεχθούν την παραμονή της κυβέρνησης Μουμπάρακ ούτε καν για μια μεταβατική περίοδο.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η μαζική φυγή κεφαλαίων, όπως παρατηρήθηκε και στην χτεσινή ολιγόλεπτη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Καιρού: συνεδρίαση που κράτησε μόλις ένα τέταρτο της ώρας, αφού οι αρχές έσπευσαν να σταματήσουν τις συναλλαγές μετά από την «βουτιά» του γενικού δείκτη κατά εξίμιση μονάδες!

Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν πάντως και χτες την νύχτα στους δρόμους του Καιρού και του Σουέζ-όπου έγινε και επίθεση με βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος - αψηφώντας ανοιχτάτην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως έγινε γνωστό, στις χτεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας ακόμη διαδηλωτής, αλλά και ένας αστυνομικός, ενώ μόνο στις ταραχές του Σουέζ τραυματίστηκαν 55 άτομα. Τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, ενώ ένας φωτογράφος του Αssociated Press νοσηλεύεται με κάταγμα στο σαγόνι μετά από επίθεση αστυνομικού στο κέντρο του Καΐρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου