Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Συναίνεση για τετραετές πρόγραμμα περικοπών 15 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση

Απο που αντλούν νομιμοποίηση? 
Οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο περιλαμβάνουν αρκετά σκληρά μέτρα
Την έναρξη διαλόγου με κόμματα, κοινωνικούς εταίρους, επιστημονικούς φορείς και «την κοινωνία» για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012-2015 ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας επί του περιεχομένου του.


Στόχος του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2015. Η προσπάθεια αυτή συνεπάγεται περικοπές περίπου 15 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Σχολιάζοντας στο in.gr τη φιλοσοφία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το παρομοίασε με το «συνταγματικό φρένο» που ζητεί η Γερμανία από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, προσθέτοντας πως οι στοχεύσεις είναι ίδιες, δηλαδή η καταγραφή πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατόν και η σταδιακή μείωση του χρέους.

Όπως ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Γ.Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο βασικός στόχος είναι το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ που θα είναι στο τέλος του 2011 να υποχωρήσει στα 3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2015.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ενώ το Μνημόνιο λήγει το 2013, η κυβέρνηση θέλει να προγραμματίσει και μετά από αυτό, έτσι ώστε με την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος να αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2014.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η μείωση του ελλείμματος θα επιμεριστεί έτσι ώστε τα 2/3 του στόχου να επιτευχθούν μέσω της περιστολής των δαπανών και το 1/3 μέσω της αύξησης των εσόδων, ενώ απέκλεισε μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και αύξηση του ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (Δεκεμβρίου) προβλέπει πως το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,4% εφέτος, στο 6,4% το 2012, στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015.

Πλέον ο στόχος για το 2015 γίνεται πιο φιλόδοξος και διαμορφώνεται στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ περίπου.

Το «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» θα περιβληθεί την μορφή νόμου με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται στην Βουλή το Μάιο και να ψηφίζεται ως τον Ιούνιο, ενώ όπως είπε ο υπουργός κάθε καλοκαίρι θα έρχεται στην Βουλή ένα ανάλογο τριετές πρόγραμμα που θα επικαιροποιείται.

Απαιτείται ευρεία συναίνεση

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αυτό, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ξεπερνά τη θητεία της κυβέρνησης και επομένως δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, απαιτείται ευρεία συναίνεση και συμφωνία.

Για αυτό ακριβώς ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πάει σε ανοικτό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς, ώστε να διασφαλίσει μια βιώσιμη λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα που θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Ο υπουργός Οικονομικών θα απευθυνθεί στα κόμματα από την ερχόμενη εβδομάδα δίνοντας το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και θα αναμένει τις προτάσεις τους. Το σχετικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους αριθμούς, όμως μόνο για το άμεσο μετά την ψήφισή του χρονικό διάστημα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον κ. Παπακωνσταντίνου να συνεργαστεί με κάθε υπουργείο για να εξετάσει το πως καταμερίζονται οι δαπάνες ανά υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε να υπάρξει «σοβαρή δουλειά και όχι έκθεση ιδεών, να υπάρχουν ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και κόστη».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος, θα επανεξεταστούν ποιοι δημόσιοι οργανισμοί χρειάζονται, θα επαναξιολογηθούν οι κοινωνικές παροχές «για καλύτερη στόχευση», θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, ενώ η κυβέρνηση συνυπολογίζει και την ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ακόμη το Υπουργικό Συμβούλιο για τις συζητήσεις με την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως «επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2010» και διαπιστώθηκε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα προχωρούν με ζητούμενο τον ρυθμό εφαρμογής τους.

Αντιδράσεις των άλλων υπουργών

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το οποίο ενημέρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορά επικαιροποίηση ή αναμόρφωση-ανανέωση του Μνημονίου και ότι αν συμβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, φέρεται να πρότεινε να υπάρξει συζήτηση γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες διατυπώθηκε η θέση ότι επειδή αυτό που συζητά η κυβέρνηση υπερβαίνει την πολιτική εντολή της παρούσας κυβέρνησης ο διάλογος με τα κόμματα θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι να γίνει πρόσχημα για να εκτεθούν τα κόμματα, καθώς επίσης και ότι επειδή οι στόχοι αυτοί είναι δεσμευτικοί [για κάθε επόμενη κυβέρνηση] απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, οι επικεφαλής της τρόικας επανέφεραν το ζήτημα της συγχώνευσης επικουρικών ταμείων, ενώ έθεσαν και το ερώτημα «γιατί δεν προχωρούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις».

Σε αυτήν την ερώτηση, εκπρόσωποι της κυβέρνησης απάντησαν ότι ο νόμος είναι νέος και απαιτείται δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας με συνεργασία και του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων

Οι προτάσεις της τρόικας

Οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται ως «ενδεικτικές» και μέλλει να εξειδικευθούν από τα αρμόδια υπουργεία αφορούν στα εξής:

-Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά).

-Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

-Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.

-Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

-Κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.

-Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

Στόχος της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών είναι με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο να επιτευχθεί το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το Μνημόνιο εκπνέει τον Μάιο του 2013 και η συνέχιση τον διαρθρωτικών αλλαγών ενδεχομένως να απαιτήσει επέκταση της ισχύς του, εάν ενδιάμεσα δεν προκύψει άλλα δεσμευτικό κείμενο από την πλευρά του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε επικαιροποίηση του Μνημονίου με ορίζοντα το 2015 εάν αυτό ζητηθεί από την τρόικα.

*Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Γιόσκα Φίσερ (πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας), ο οποίος ήταν παρών στο Υπουργικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου