Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κρίσιμες ώρες για την Αίγυπτο «Λαοθάλασσα» στο Κάιρο κατά του Χόσνι Μουμπάρακ

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου κυματίζοντας σημαίες της χώρας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. «Κάτω ο Μουμπάρακ» φωνάζουν για 11η ημέρα στη μεγάλη συγκέντρωση που έχουν βαφτίσει ως «Ημέρα της Αναχώρησης», επιμένοντας να δουν την πτώση στου καθεστώτος. Αυξημένη η παρουσία του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ μετά το αίμα που χύθηκε αφότου το καθεστώς έβγαλε στους δρόμους τους υποστηρικτές του. «Παρών» στη διαδήλωση, αλλά και στην διαδικασία πολιτικής μετάβασης ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα...


Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ μετά την προσευχή της Παρασκευής. Μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ λαμβάνει χώρα και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, ενώ συγκεντρώσεις αρχίζουν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Στρατιώτες πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους όσων εισέρχονται στην πλατεία Ταχρίρ, ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερων. Ελέγχουν τις ταυτότητες των διαδηλωτών, ενώ έχουν δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

«Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι» φωνάζουν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, που δεν υπέκυψαν στη βία και τον εκφοβισμό των φιλοκαθεστωτικών, οι οποίοι επιχείρησαν επί δύο ημέρες με πέτρες, λοστούς, μολότοφ και σφαίρες να εκτοπίσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ.

Ο Αμρ Μούσα δηλώνει «παρών» - Αρνείται να φύγει ο Μουμπάρακ

Στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά την Παρασκευή την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ από την πλευρά του δηλώνει... μπουχτισμένος με την εξουσία, αλλά αντιστέκεται στις ισχυρές διεθνείς πιέσεις να παραδώσει την εξουσία, υποστηρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση θα παραδοθεί η χώρα στο χάος.

Μιλώντας στο NBC και την Κριστιάν Αμανπούρ, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την έναρξη της εξέγερσης, ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η ισλαμική αντιπολίτευση, θα καλύψει το κενό σε ενδεχόμενη αποχώρησή του.

Ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υποστήριξε την Παρασκευή μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα ότι η οργάνωση δεν προσβλέπει στην εξουσία της χώρας. Η δήλωση ήλθε λίγες ώρες μετά την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν στην οργάνωση -μία κίνηση απλώς αδιανόητη πριν ξεχυθούν οι Αιγύπτιοι στους δρόμους.

Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και ίσως ξεπερνούν τους 1.000 οι τραυματίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι οκτώ και περίπου 900 οι τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου