Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Εφυγε? η δεν έφυγε ο Καντάφι?

O Μ.Καντάφι ενδέχεται να εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα, λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Μουαμάρ Καντάφι

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στοιχεία που δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήσει για τη Βενεζουέλα, δηλώνει ότι έχει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Στρατιωτικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο Γουίλιαμ Χαγκ είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Με ρωτήσατε νωρίτερα εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στη Βενεζουέλα».

» Δεν έχω πληροφορίες ότι είναι εκεί, αλλά έχω δει ορισμένες πληροφορίες που δείχνουν ότι βρίσκεται καθ' οδόν για την περιοχή».

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες έσπευσε να αρνηθεί ότι ο Μ.Καντάφι οδεύει προς την Βενεζουέλα.

Ο Λίβυος ηγέτης έχει δεχθεί έντονες πιέσεις μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η καταστολή των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Λιβύης ήταν αιματηρή. Στρατιωτικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

H Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού.

Η Ομοσπονδία ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.

«Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος» των εξεγερμένων κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Οι πληροφορίες της FIDH, που έχει έδρα στο Παρίσι, προέρχονται κυρίως από λιβυκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το στρατόπεδο Μπαμπ ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι στην περιφέρεια της Τρίπολη, δέχθηκε επιθέσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Εκτός από την Βεγγάζη, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Πολλοί διπλωμάτες και υπουργοί έσπευσαν να «εγκαταλείψουν» τον Λίβυο ηγέτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών».

Την Κυριακή, ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αμπντέλ Μονέιμ αλ-Χόνι, ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση», ενώ και ο πρεσβευτής της χώρας στην Ινδία υπέβαλλε την παραίτησή του για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση των Μουσουλμάνων Ουλεμά της Λιβύης εξέδωσε διακήρυξη, στην οποία λέει σε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι «καθήκον» τους να εξεγερθούν κατά της ηγεσίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου