Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Λαμπεντούζα Ιταλία:Κραυγές στο νησί των καταραμένων


Δε κρατιούνται με φράκτες οι απελπισμένοι


Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ από την Ελευθεροτυπία

Πέντε χιλιάδες μετανάστες από την Τυνησία έχουν φθάσει τις τελευταίες 5 ημέρες στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα και οι επικίνδυνες αφίξεις με βάρκες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, που καλούν επειγόντως σε ευρωπαϊκή βοήθεια.  Καταπονημένοι, πεινασμένοι, διψασμένοι. Οι άνθρωποι από τη χώρα της απόγνωσης, την Τυνησία, στη χώρα της δίωξης, την Ιταλία Καταπονημένοι, πεινασμένοι, διψασμένοι. Οι άνθρωποι από τη χώρα της απόγνωσης, την Τυνησία, στη χώρα της δίωξης, την Ιταλία Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε χθες η ιταλική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το κύμα παράνομης μετανάστευσης από την Τυνησία, με δεκάδες βάρκες να καταπλέουν στην Λαμπεντούζα τα τελευταία 24ωρα και 1.000 να φτάνουν μέσα σε μια μόνο νύχτα. Οι άνθρωποι, καταπονημένοι, πεινασμένοι και διψασμένοι μεταφέρονται σε εκκλησίες και ακίνητα του δήμου, οι περισσότεροι όμως οδηγήθηκαν στο στάδιο του νησιού με την επιτήρηση μόλις δέκα καραμπινιέρων. Δυνάμεις της πολιτικής προστασίας επρόκειτο να φθάσουν χθες βράδυ. Από τις αρχές έγινε προσπάθεια να διοχετευτεί αριθμός μεταναστών σε άλλες περιοχές (Σικελία και νότια Ιταλία), με οχηματαγωγά. Παρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην ανοίξει το κέντρο υποδοχής μεταναστών, που είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο ύστερα από σειρά σκληρών μέτρων για τη συγκράτηση της παράνομης μετανάστευσης, έδωσε έγκριση επαναλειτουργίας έπειτα από επείγον αίτημα του δημάρχου της Λαμπεντούζα.

Πολιτικές «κορόνες»
«Το Μαγκρέμπ εκρήγνυται και η Ε.Ε. έχει αφήσει την Ιταλία μόνη της ως συνήθως» διαμαρτυρήθηκε σε εντονότατο ύφος ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στη συρροή μεταναστών από την Τυνησία. Ο -προερχόμενος από την ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά- Μαρόνι είπε επίσης ότι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών θα ζητήσει από την Τυνησία «να επέμβουν ιταλικές δυνάμεις εκεί, ώστε να εμποδιστεί το κύμα». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ομως, μιλώντας στην «Κοριέρε ντελα Σέρα», ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι θύμισε την αποτελεσματικότητα του «αλβανικού μοντέλου», όπως το αποκάλεσε.

Τη δεκαετία του '90, όταν περίπου 15.000 Αλβανοί έκαναν παράνομα απόβαση στην Ιταλία, η Ρώμη έστειλε σκάφη του πολεμικού ναυτικού ανοιχτά των αλβανικών ακτών, που λειτούργησαν αποτρεπτικά. Ο Φρατίνι ζήτησε την «κινητοποίηση όλων των χωρών της Μεσογείου που διαθέτουν πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα» ώστε να υπάρχει έλεγχος στις τυνησιακές ακτές. Η Ιταλία θέλει άμεση ενεργοποίηση της FRONTEX ενώ ζητά και έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε., για να συζητηθεί η κρίση. Ο Μαρόνι ως εκ της ιδεολογικής του προέλευσης εξάλλου προειδοποίησε ότι ενδέχεται να παρεισφρήσουν μεταξύ των μεταναστών «τρομοκράτες και εγκληματίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου