Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη

Συνεδριάζει και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη

Ηνωμένα Έθνη
Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιείται το Σάββατο, μετά την προτροπή του Μπαν Γκι-μουν και τη δραματική έκκληση που απηύθυνε ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη χώρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο παγώνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, συγγενών του, συνεργατών του, αλλά και στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας.

Λίγο μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει ταχύτατα ώστε να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, δραματική έκκληση για άμεση δράση απηύθυνε και ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σαλγκάμ.

«Ελπίζω τις επόμενες ώρες, όχι τις επόμενες ημέρες, να καταφέρετε να σταματήσετε αυτό που κάνουν (ο Καντάφι και οι γιοι του) ενάντια στον λαό μας» δήλωσε ο Σαλγκράμ, απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το σχέδιο ψηφίσματος που διένειμαν στα μέλη του ΣΑ η Βρετανία, η Γαλλία η Γερμανία και οι ΗΠΑ και το οποίο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, την απαγόρευση των μετακινήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για κορυφαία στελέχη του καθεστώτος.

Στο σχέδιο του ψηφίσματος, που διέρρευσε την Παρασκευή, υπογραμμίζεται πως η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης την Παρασκευή, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα «έπεσε στο μηδέν».

Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, καθώς επίσης στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση (του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ) Καντάφι ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

«Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε τις διεθνείς νόρμες και κάθε αξιοπρέπεια και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες» προστίθεται.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση Καντάφι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εάν αυτές αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την Παρασκευή έγινε, επίσης, γνωστό πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου