Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Κρίσιμη ημέρα για την αντιπολίτευση


Ξεκίνησε ο εθνικός διάλογος στην Αίγυπτο υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν. Στις συνομιλίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των Αδελφών Μουσουλμάνων, του φιλελεύθερου κόμματος (Wafd), της αριστεράς (Tagammou), εκπρόσωποι του κινήματος που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις, ανεξάρτητοι νομικοί καθώς και επιχειρηματίες, όπως ο Ναγκίμπ Σαουίρις. Στο μεταξύ, η πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας παραμένει γεμάτη αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές

Είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς Μουμπάρακ καλεί επίσημα σε διάλογο την, τυπικά απαγορευμένη, οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στη λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου αξιώνοντας την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ. "Θα συμμετάσχουμε για να συζητήσουμε την πολιτική μετάβαση, την εκλογή νέου προέδρου και νέου κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί τον λαό", δήλωσε ο Εσάμ αλ-Αριάν, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν είχε δηλώσει την Πέμπτη πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εκλήθησαν στο διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αδελφότητα είχε αρχικά "αρνηθεί κατηγορηματικά".

Η συμμετοχή της αδελφότητας στη σημερινή συνάντηση στην έδρα του υπουργικού συμβουλίου, έχει στόχο να "προστατέψει την επανάσταση", επισήμανε ο αλ-Αριάν, προσθέτοντας πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα συμμετέχουν στον διάλογο "αν δεν εκπροσωπούνται οι νέοι που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις".

"Οι διαδηλώσεις είναι νόμιμο δικαίωμα, θα συνεχιστούν αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις των νέων. Αν δεν συμβεί αυτό οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα επανεξετάσουν την στάση τους", υπογράμμισε.

Εκπρόσωποι της αδελφότητας έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν θα ορίσουν υποψήφιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι συνομιλίες θα αφορούν την πρόοδο του ζητήματος της απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και την προστασία των διαδηλωτών.

Η οργάνωση, ωστόσο, επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή από τις συνομιλίες, αν διαπιστώσει ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο.

"Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα γύρο συνομιλιών για να εξακριβώσουμε την ειλικρίνεια των αξιωματούχων να προσεγγίσουν τα αιτήματα των πολιτών, αλλά και την πρόθεσή τους ν' ανταποκριθούν σε αυτά", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αντιπρόσωπος της οργάνωσης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Σουλεϊμάν ξεκίνησε το Σάββατο, τις επαφές με επιφανείς εκπροσώπους τόσο της ανεξάρτητης, όσο και της οργανωμένης αντιπολίτευσης. Μία πρόταση, που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προέρχεται από μία ομάδα Αιγυπτίων, που αυτοαποκαλούνται " το συμβούλιο των σοφών " και προτείνει τη συγκέντρωση προεδρικών εξουσιών στο Σουλεϊμάν για μία ενδιάμεση περίοδο, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών.

Όμως αρκετοί από την αντιπολίτευση διαφωνούν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν κάτω από τις ίδιες άδικες συνθήκες, όπως στο παρελθόν.


Οι τράπεζες άνοιξαν και πάλι σήμερα

Οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για 13η ημέρα, παρά τις προσπάθειες του στρατού να τους πείσουν ν' αποχωρήσουν ειρηνικά. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επανέλθει η χώρα στους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, καλεί τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι τράπεζες της χώρας άνοιξαν και πάλι σήμερα Κυριακή, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες οικονομικής "παραλυσίας", με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές έξω από αυτές. Οι τράπεζες έβαλαν ωστόσο όριο στο ποσό των αναλήψεων. Συνολικά σήμερα λειτούργησαν 341 υποκαταστήματα τραπεζών, τα 152 στο Κάιρο.

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Ταχρίρ στρατιώτες άνοιξαν τις πόρτες του κτιρίου της Μουγκάμα, όπου στεγάζονται οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της πρωτεύουσας.

Παραίτηση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος και διεθνείς αντιδράσεις

Η παραίτηση της ηγεσίας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτο, ωστόσο, ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος διόρισε τον Χόσαμ Μπαρντάουι γενικό γραμματέα του κόμματος και ο γιος του, Γκαμάλ Μουμπάρακ, παραιτήθηκε από την προεδρία της πολιτικής επιτροπής υπέρ του Μπαρντάουι, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση.

Ο ΕλΜπαραντέι, ηγετική μορφή της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως θα είναι "σημαντικό πλήγμα" αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τον Μουμπάρακ ή τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν για να ηγηθούν της μεταβατικής κυβέρνησης με στόχο τις πολιτικές αλλαγές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, συνομίλησε το Σάββατο τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για την κατάσταση στην Αίγυπτο και την ανάγκη μίας πολιτικής αλλαγής εκεί, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στη σημασία μίας ομαλής και ειρηνικής μετάβασης, άμεσα, σε μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, συμπεριλαμβάνοντας την αξιοπιστία, αλλά και τις χωρίς αποκλεισμούς διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ", ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

Επίσης, ο Ομπάμα εξέφρασε στους συνομιλητές του, την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων αλλά και μελών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την υποστήριξή της στον εθνικό διάλογο εξέφρασε σήμερα και η Χίλαρι Κλίντον. "Μάθαμε σήμερα ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δέχτηκαν να συμμετέχουν στον διάλογο, τον οποίο ενθαρρύνουμε. Είμαστε ξεκάθαροι σ' αυτό που δηλώνουμε", δήλωσε στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Εν τω μεταξύ, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η λήψη άμεσων μέτρων για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ομάρ Σουλεϊμάν "υπογράμμισε την ανάγκη ενός προγράμματος συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που θα δείχνει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αυτές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Την ανησυχία του για τις αλλαγές που θα φέρει στη Μέση Ανατολή η εξέγερση στην Αίγυπτο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

"Ανησυχούμε για τις πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση ή στο εκλογικό σύστημα. Αν εκλεγούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα φέρουν την ειρήνη", τόνισε ο Πέρες μιλώντας σε 430 βουλευτές από 32 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επισκέπτονται το Ισραήλ. "Μια αλλαγή στην κυβέρνηση δεν εγγυάται ότι θα εξαφανιστεί η φτώχεια", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή στην κατάσταση στην Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σήμερα ότι η αναταραχή στην Αίγυπτο δεν εγκυμονεί έναν άμεσο κίνδυνο για το Ισραήλ και εξήρε τον αιγυπτιακό στρατό για τον σταθεροποιητικό του ρόλο.

Ο ιστότοπος ynet, ο οποίος επικαλείται τις δηλώσεις του Μπαράκ, προσθέτει ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας είπε ότι η Αίγυπτος "παραμένει μια σημαντική γειτονική χώρα και η ειρήνη μαζί της έχει πολύ μεγάλη αξία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου