Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


 Από το Φίμωτρο
Το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη 

Έγγραφο προς τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο ζητά να δηλώσει το Δημόσιο παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον τόσο της γερμανικής όσο και της ελληνικής ποινικής Δικαιοσύνης για το ζήτημα των παράνομων πληρωμών που συνδέονται με τη ...
σύμβαση του 2000 κατέθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο υπουργός στην Ειδική Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την υπόθεση των Γερμανικών υποβρυχίων σε περίπτωση που διαπιστωθεί βλάβη του Δημοσίου από «Παράνομες πληρωμές».
Σύμφωνα πληροφορίες του «Βήματος», το σχετικό έγγραφο εστάλη μετά και το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σχετικά με παράνομες πληρωμές, στο οποίο εμπλεκόταν και το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Αμέσως μετά το δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος είχε εκδώσει και ανακοίνωση με την οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Με το ίδιο έγγραφο, ο κ. Βενιζέλος ζητεί επίσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «να επεξεργαστεί τις νομικές βάσεις επί των οποίων μπορούν να προβληθούν αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου κατά των εμπλεκομένων νομικών και φυσικών προσώπων που φέρονται να διέπραξαν πράξεις εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου». Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι συνέχεια προηγούμενων εγγράφων που από τον περασμένο Απρίλιο έχουν σταλεί προς τον Άρειο Πάγο, το υπουργείο Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Κατά την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι η ελληνική πλευρά ουσιαστικά θα αγοράσει τα δύο γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 φθηνότερα από τα τουρκικά, παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αναφερόμενος στο θέμα των μιζών ύψους 55 εκ. ευρώ που δόθηκαν, σύμφωνα με το Spiegel σε Έλληνες αξιωματούχους για να πάρει η Ελλάδα τα υποβρύχια, ο υπουργός έκανε λόγο για «στεγανοποίηση» της πορείας, την οποία διαχώρισε σε δύο φάσεις: την προβληματική και τον «συμβιβασμό». Σύμφωνα με πληροφορίες από παριστάμενους η εν λόγω αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, που ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν αφορούσε στη δική του θητεία στο Πεντάγωνο.
Ο νυν υπουργός Άμυνας φέρεται να απάντησε ότι η θητεία Μεϊμαράκη μπορεί να ήταν αναποτελεσματική, δεν ήταν όμως ηθικά τρωτή. Πρόσθεσε μάλιστα πως την υπόθεση των παράνομων πληρωμών την ερευνά τόσο η Δικαιοσύνη όσο και το ΣΔΟΕ ενώ, όταν «ωριμάσουν τα στοιχεία», θα έρθει και στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου