Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εξυπηρέτηση και το απόγευμα στο Δημόσιο


Στόχος της κυβέρνησης είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται επί 40 ώρες την εβδομάδα από 37,5 ώρες σήμερα

Οι εφορίες θα είναι από τις δημόσιες υπηρεσίες που θα λειτουργούν και το απόγευμα (ΙCΟΝ)
Η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τις ώρες εργασίας στον «στενό» δημόσιο τομέα και να υποχρεώσει τις υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου που έχουν σχέση κυρίως με την εξυπηρέτηση των πολιτών να λειτουργούν και τα απογεύματα, έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί το οκτάωρο για όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του Δημοσίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται επί 40 ώρες την εβδομάδα από 37,5 ώρες που εργάζονται σήμερα, όπως ακριβώς ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση του ωραρίου εργασίας και η απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κατά πάσα πιθανότητα από το φθινόπωρο, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, αποβλέπει «στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που θα προέλθει μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα».

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της τρόικας, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τις ώρες εργασίας και την απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών είναι μία συζήτηση η οποία δεν έχει ενταχθεί στο μνημόνιο. «Ηλθε η ώρα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση να κάνουν και δικούς τους στόχους αυτούς τους μεγάλους στόχους που έχουν να κάνουν με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά. Η λειτουργία των υπηρεσιών το απόγευμα θα είναι στοχευμένη, θα αφορά δηλαδή συγκεκριμένες υπηρεσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Ως παράδειγμα, ο κ. Ραγκούσης κατά τη συζήτηση που είχε με τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ανέφερε την ανάγκη που ανακύπτει για τη λειτουργία και τα απογεύματα των παιδικών σταθμών.

Παρ΄ ότι, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η κατάρτιση του σχετικού καταλόγου, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι, εκτός από τους παιδικούς σταθμούς, θα λειτουργούν τα απογεύματα και οι πολεοδομίες, οι εφορίες, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ κ.λπ. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό στα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ότι η κυβέρνηση μετά από περίπου ενάμιση μήνα θα είναι σε θέση να δώσει και τις αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. «Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο, το οποίο περνάει υποχρεωτικά μέσα από την άρση εξόφθαλμων, έως και προκλητικών θα μπορούσε να πει κανείς, μισθολογικών ανισοτήτων εντός του δημόσιου τομέα» είπε ο κ. Ραγκούσης. «Θα πετύχουμε έτσι και μέσω του μισθολογίου μια λειτουργία σύγχρονη, οργανωμένη, αποτελεσματική, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των δημοσίων υπαλλήλων, που σήμερα δυστυχώς το μισθολόγιο που υπάρχει δεν τις αφήνει να αναπτυχθούν».

Στο τραπέζι ετέθη ακόμη και το θέμα της αλλαγής του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να περιοριστεί η διαφθορά στο Δημόσιο. Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων διαφθοράς. Ο κ. Ραγκούσης δεσμεύθηκε, ταυτόχρονα, ότι θα δώσει στην ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της, το σχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο που επεξεργάζεται ειδική Επιστημονική Επιτροπή την οποία έχει συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=382401&dt=04/02/2011#ixzz1D0M7035W

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου