Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αντιδράσεις χωρών στην παραίτηση Μουμπάρακ


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή νόμιμων εκλογών και τον σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
"Μια ισχυρή και δημοκρατική Αίγυπτος" είναι ένας "σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε σε σύντομη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη για θρησκευτική ελευθερία και για αποτροπή της διαθρησκευτικής βίας: "Η Ρωσία θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η Αίγυπτος να διατηρήσει την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των πιστών διαφορετικών θρησκειών".
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι "μια νέα σελίδα ανοίγει" στην Αίγυπτο. Η Γαλλία ελπίζει ότι "η μετάβαση που άρχισε να ολοκληρωθεί, να είναι δημοκρατική ειρηνική, αξιόπιστη και να καταλήξει σε ελεύθερες και διαφανείς εκλογές".
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να δρομολογήσουν τη διεξαγωγή εκλογών ώστε μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί με βάση τη συνταγματική δημοκρατία.
"Από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, η Τουρκία στήριξε τα νόμιμα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Επιπλέον απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση σε ένα πλουραλιστικό και συμμετοχικό καθεστώς που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα", σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το Ιράν εξέφρασε ικανοποίηση για την πτώση του προέδρου Μουμπάρακ παραλληλίζοντάς την με την ιρανική ισλαμική επανάσταση πριν από 32 χρόνια και ανακοινώνοντας ότι η Μέση Ανατολή "απάχθηκε" από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
"Η σύμπτωση της πτώσης του Μουμπάρακ με την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν δείχνει ότι η 11η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της νίκης των λαών της περιοχής και η ημέρα της αποτυχίας των ΗΠΑ και του σιωνισμού", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν Σαΐντ Τζαλιλί.
"Ο Μουμπάρακ και οι Αμερικανοί υποστηρικτές του άκουσαν τη φωνή του αιγυπτιακού λαού με 30 χρόνια καθυστέρηση", τόνισε.
Το Ιράκ εξέφρασε ικανοποίηση για την παραίτηση του Μουμπάρακ και δήλωσε πεπεισμένο πως ο λαός θα βρει νέους ηγέτες που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.
Η Υεμένη δήλωσε ότι "σέβεται την επιλογή και τη βούληση του αδελφού αιγυπτιακού λαού. Έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων να ηγηθεί της χώρας ώστε να ευνοήσει ένα κατάλληλο κλίμα για να εκπληρώσει ο λαός τις προσδοκίες του για ελευθερία, δημοκρατία και ασφάλεια", σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης SABA.
Το βασίλειο του Μπαχρέιν δήλωσε ότι σέβεται "την επιλογή του αιγυπτιακού λαού" και ότι εμπιστεύεται την ικανότητα του στρατού να ηγηθεί των υποθέσεων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου