Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας έπεσαν τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σε επαρχία της δυτικής Αιγύπτου, ενώ οι διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ συνεχίζονται για 16η μέρα σε όλη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι...
παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, ενώ οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και έξω από το κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζητούν να μπει τέλος στα 30 χρόνια κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.


Νεκροί διαδηλωτές

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που μαίνονται επί δύο ημέρες με τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο.

Χθες, οι αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ελ Χάργκο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Σήμερα, τρεις διαδηλωτές υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Το πλήθος αντέδρασε πυρπολώντας επτά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ταραχές στη Νέα Κοιλάδα, μια επαρχία που περιλαμβάνει μια όαση στη δυτική έρημο της Αιγύπτου και απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, μαίνονται εδώ και 24 ώρες.

Πρόκειται για τις σοβαρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας εξαφανίστηκαν από τους δρόμους μετά τις ταραχές της 28ης Ιανουαρίου, όταν επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, γκλομπ και δακρυγόνα.

Η διαδήλωση στη Νέα Κοιλάδα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, ήταν η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση στην περιοχή.



Τρεις εβδομάδες στους δρόμους

Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σήμερα το μεσημέρι και έξω από το Κοινοβούλιο, αρκετά τετράγωνα μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές μπλοκάρουν την είσοδο. Στρατιώτες και τεθωρακισμένα φρουρούν το κτίριο και η κινητοποίηση εξελίσσεται ειρηνικά.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεχίζουν ακόμη πιο αποφασιστικά μετά την προειδοποίηση του Αιγύπτιου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν ότι εάν δεν προχωρήσει ο διάλογος και αποτύχει η προσπάθεια συνταγματικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει κίνδυνος εκδήλωσης ενός πραξικοπήματος

Η προειδοποίηση Σουλεϊμάν ενίσχυσε τις αμφιβολίες των αντικαθεστωτικών για την καλή πίστη της κυβέρνησης ως προς τις -υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- προσπάθειες για διαπραγμάτευση με την αντιπολίτευση επί της προώθησης συνταγματικών αλλαγών για μία ομαλή πολιτική μετάβαση.

Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι θα εισέλθουν σε διάλογο μόνο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, φοβούμενοι ότι το καθεστώς θα χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις και θα προχωρήσει μόνο σε επιφανειακές αλλαγές που δεν θα φέρουν τη δημοκρατία.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κάλεσαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, και να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι παρενοχλήσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου