Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Σφαγή στη Λιβύη: Εκατοντάδες οι νεκροί

Από την Ελευθεροτυπία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συνεχίζεται η σφαγή στη Λιβύη - Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Εκατοντάδες οι νεκροί σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις

Με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αλλά και του πρεσβευτή της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλόγιστη χρήση βίας εναντίων των διαδηλωτών, ο Μουαμάρ Καντάφι δεν δίστασε να βομβαρδίσει την ίδια του τη χώρα. Οι εξεγέρσεις εξαπλώθηκαν, από τα ανατολικά και συγκεκριμένα τη Βεγγάζη όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο από τα πυρά των ενόπλων δυνάμεων, στην πρωτεύουσα την Τρίπολη.
Περισσότεροι από 160 οι νεκροί χθες στην Τρίπολη σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, καθώς ακροβολιστές ακόμη αεροπλάνα και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών. «Εδώ είμαι. Δεν έφυγα» δηλώνει σε διάγγελμά του ο Μουμάρ Καντάφι διαψεύδοντας φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Λίβυος ηγέτηςμε μια σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ'οδόν για τη Βενεζουέλα.

"Είμαι στην Τρίπολη" είπε, "δεν είμαι στη Βενεζουέλα".

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.

Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Μάλτα, δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν νωρίτερα σήμερα στη χώρα τους υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές

Ο ένας από τους δύο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης που λιποτάκτησε στη Μάλτα Ο ένας από τους δύο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης που λιποτάκτησε στη Μάλτα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε χθες την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α, έπειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μουμάρ Καντάφι.

"Του επισήμανα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα το δικαίωμα των ελεύθερων συναθροίσεων των πολιτών πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν απολύτως σεβαστά" δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μονάδες του στρατού μάχονται με τις στρατιωτικές ομάδες που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.

Νωρίτερα, η νεοσυσταθείσα Γενική Επιτροπή για την Άμυνα δήλωσε ότι οι δυνάμεις της θα "καθαρίσουν" τη Λιβύη από τα αντικυβερνητικά στοιχεία. Στην ανακοίνωσή τους περιγράφουν τους διαδηλωτές ως "συμμορίες τρομοκρατών" που απαρτίζονται κυρίως από νέους που βρίσκονται υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών που τους έχουν προμηθεύσει κύκλοι που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την "υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών".

Και ο αναπληρωτής διπλωματικός αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, ο Ιμπραχήμ Νταμπάσι, δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευθεί από τη "γενοκτονία" και κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλλει την απαγόρευση των πτήσεων στη χώρα.

Επίσης ο Αλί Αουτζάλι, ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Λιβύης στις ΗΠΑ, μιλώντας στο BBC άσκησε κριτική στο καθεστώς, λέγοντας ότι "δεν υποστηρίζει τις δολοφονίες αμάχων πολιτών από την κυβέρνηση".

Η πρεσβεία της Λιβύης στη Μαλαισία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι.

"Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη, εγκληματική σφαγή και την εξόντωση αθώων πολιτών", αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας μετά τη σύντομη κατάληψή της από περίπου 200 διαδηλωτές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του στρατού της χώρας κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον ο Καντάφι έχει χάσει κάθε έρεισμα στην κοινωνία της Λιβύης.

Οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα καταδικάζοντας τη βία που ασκείται στη Λιβύη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. "Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία" δήλωσε η ίδια.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών σε ανακοίνωσή τους "καταδικάζουν τη συνεχή και εν εξελίξει καταστολή των κινητοποιήσεων" και πως "αποδοκιμάζουν τη βια και τους θανάτους των αμάχων πολιτών".
Εκατοντάδες οι νεκροί

Πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα, ενώ η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε τιμές ρεκόρ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008.

Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Ηδη εκατοντάδες Ευρωπαίοι έχουν εγκαταλείψει έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Και η Χαμάς καταδίκασε σήμερα "τις σφαγές" του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι εναντίον του ίδιου του του λαού.

"Καταδικάζουμε έντονα την καταστολή που οργάνωσε το καθεστώς του Καντάφι κατά του ίδιου του του λαού, που διαδήλωνε ειρηνικά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. "Το καθεστώς αυτό χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη εναντίον του λιβυκού λαού. Καλούμε τους Παλαιστίνιους, του μουσουλμάνους και τους Αραβες να καταδικάσουν τις σφαγές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου