Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αφγανισταν: Bαρβαρότης made in USA (..και παντού στον κοσμο)

Οι σκηνές που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες   που ακολουθούν είναι αποτρόπαιες και φρικιαστικές.

Άνθρωποι-τέρατα που φορούν αμερικανικές στολές και υπηρετούν στο Αφγανιστάν, σκοτώνουν χωρίς λόγο άμαχους Αφγανούς, τεμαχίζουν τα πτώματά τους και επιδίδονται σε μακάβριες διασκεδάσεις, που δεν έχουν πια τίποτε το ανθρώπινο.



Τεμαχισμένα πτώματα, κομμένα κεφάλια και ανθρώπινα μέλη, «αναμνηστικές» πόζες με χαμόγελα από ένστολους οι οποίοι φωτογραφίζονται χαρούμενοι δίπλα σε νεκρούς Αφγανούς που οι ίδιοι σκότωσαν.

Οι στρατιώτες μόνταραν αποτρόπαια video, «ντύνοντας» εικόνες από δολοφονίες αμάχων ή υπόπτων με μουσική χέβι μέταλ, σε μία περίπτωση του συγκροτήματος «Αποκαλύπτικα» από τη Φινλανδία.

Τις φωτογραφίες και τα video αποκάλυψε το περιοδικό Rolling Stone.
 Πρόκειται για το «κυνήγι» άμαχων και άοπλων Αφγανών, που έκαναν το λάθος να εισέλθουν σε μία περιοχή που σκωπτικά οι στρατιώτες ονομάζουν «νεκρή ζώνη». Οι στρατιώτες παρακολουθούν με θερμική κάμερα τα θύματά τους που προσπαθούν να διαφύγουν, όμως στο τέλος βρίσκουν πάντα σίγουρο θάνατο, από τα συνδυασμένα πυρά βαρέων όπλων.

Το video τελειώνει με φρικιαστικές φωτογραφίες των θυμάτων, ακολουθούμενη από τίτλους τέλους.


Το δεύτερο video είναι απόσπασμα από μία ενότητα με τίτλο «Μοτοσικλέτα Kill». Οι στρατιώτες στήνουν ενέδρα κατά τη διάρκεια περιπολίας και σκοτώνουν Αφγανούς που κινούνται με μοτοσυκλέτα. Το video γυρίστηκε, μάλλον, με κάμερα προσαρμοσμένη στο κράνος κάποιου στρατιώτη, και κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών διανεμήθηκε στα μέλη της ομάδας δολοφόνων. Ανατριχιαστική είναι η φωνή ενός στρατιώτη που ακούγεται να φωνάζει θριαμβευτικά «Τα πήρα όλα στην κάμερα».


Ο 22χρονος στρατιώτης Τζέρεμι Μόρλοκ, είναι ένας από τους διεστραμμένους πρωταγωνιστές των εκτελέσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2010.

Την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 24 ετών παραδεχόμενος την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου.



Ο Μόρλοκ αντιμετώπιζε ισόβια κάθειρξη, όμως πέτυχε να μειωθεί η ποινή του καταθέτοντας κατά τεσσάρων συναδέλφων του οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για δολοφονίες Αφγανών πολιτών στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Ο στρατιώτης παραδέχθηκε ότι οι δολοφονίες ήταν προμελετημένες και ότι γίνονταν κατόπιν σχεδίου.


Σύμφωνα με την κατάθεση του ιδίου, όλα είχαν σχεδιαστεί το 2009 από τους Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τις σκηνοθετούσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι είχαν δεχθεί επίθεση και να δικαιολογήσουν με αυτό τον τρόπο τις ενέργειές τους.

Στο Αφγανιστάν η ανθρώπινη ζωή δεν έχει μεγάλη αξία. Ή μάλλον έχει τόση όσο είναι το πάτημα ενός κουμπιού στο joystick κάποιων νέων ανθρώπων από τις φτωχογειτονιές του Μπρονξ ή του Χάρλεμ, που δείχνουν να έχουν χάσει ορισμένα χαρακτηριστικά του είδους «άνθρωπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου