Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

 Παρελθόν από την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί ο υπουργός Άμυνας Καρλ Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι έχει «κλέψει» αποσπάσματα της διδακτορικής του διατριβής από άλλες πηγές...


Ο Γκούτενμπεργκ, ανερχόμενο αστέρι στο συντηρητικό μπλοκ της γερμανίδας καγκελαρίου, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, λίγες ημέρες αφότου είχε αποποιηθεί οριστικά τον τίτλο του «διδάκτορα».

Ο Γκούντενμπεργκ, φωτογενής πολιτικός και αγαπημένος του γερμανικού Τύπου, είχε παραδεχθεί προ ημερών ότι έκανε κάποια «σοβαρά λάθη» κατά τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής το 2007, ωστόσο επέμεινε ότι δεν υπήρχε «σκοπιμότητα».

Αποποιήθηκε οριστικά τον τίτλο του «διδάκτορα», όμως οι πιέσεις δεν υποχώρησαν και μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφος ο Γκούτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του ως υπουργός Άμυνας.

Η παραίτησή του έχει επιδοθεί επίσημα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ταχθεί την περασμένη εβδομάδα ανοιχτά στο πλευρό του Γκούτενμπεργκ για το σκάνδαλο που βαφτίστηκε «copygate», τονίζοντας ότι τον διόρισε ως υπουργό Άμυνας και όχι ως ακαδημαϊκό ή διδάκτορα.

Οι καταγγελίες σε βάρος του Γκούτενμπεργκ ήλθαν στο φως μέσα από τις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Πολλά αποσπάσματα της διατριβής συνιστούν «ασύστολη λογοκλοπή» και «απάτη», είχε δηλώσει ο καθηγητής Νομικής Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο.

Μακροσκελή τμήματα της διατριβής του 39χρονου Γκούτενμπεργκ, που κάνουν συγκρίσεις σε νομικά θέματα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν σχεδόν όμοια με ήδη δημοσιευμένα κείμενα, άλλων συγγραφέων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στις πηγές, έγραψε η εφημερίδα.

Η επίμαχη διδακτορική διατριβή ολοκληρώθηκε το 2006 και δημοσιεύτηκε το 2009.

Η υπόθεση έγινε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν την παραίτηση του υπουργού, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος του συντηρητικού στρατοπέδου για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, στο οποίο ανήκει ο τσου Γκούτενμπεργκ, κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου