Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

`ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

 Θέλει πολύ να το καταλάβετε ότι όπου εμλπέκονται οι αμερικάνοι τίποτε καλό δε προμυνύεται?
Συνάντηση με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την ώρα στα ευρωπαϊκά κράτη επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη λαϊκή εξέγερση στη Λιβύη....
Η συνάντηση έγινε μια εβδομάδα μετά την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών με θέμα τη Λιβύη και την γενική κατάσταση στη βόρεια Αφρική.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 26 ανώτατων στελεχών της χώρας αυτής περιλαμβανόμενου και του συνταγματάρχη Καντάφι.
Η Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη εάν το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι συνεχίσει να επιτίθεται από αέρος κατά των εξεγερμένων πολιτών.
Υπάρχουν και ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ που είναι πολύ επιφυλακτικές και δεν τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε «όλο και πιο ανήσυχη» από την κατάσταση των προσφύγων στα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας και ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να επιτρέψουν την είσοδο εργαζομένων των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Η κ. Γκεοργκίεβα κατά την επιστροφή της από τη συνοριακή περιοχή Λιβύης - Τυνησίας δήλωσε ότι είναι «όλο και πιο ανήσυχη για την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί κυρίως από την λιβυκή πλευρά των συνόρων. Οι πληροφορίες για την επιδείνωση της κατάστασης είναι πολλές ενώ ο αριθμός αυτών που περνούν τα σύνορα είναι αδιευκρίνιστος και οι ανάγκες καθημερινά μεγαλώνουν», ανέφερε.
«Έπεσε το Ρας Λανούφ»
Πολλές δεκάδες οχήματα που μεταφέρουν εξεγερμένους, εξοπλισμένους με καλάσνικοφ, αντιαεροπορικές συστοιχίες και κανόνια κατευθύνονται από την πόλη Ατζαμπίγια, μέσα σε κλίμα ευφορίας, προς την Μπρέγκα και το Ρας Λανούφ, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικότερα.
«Το Ρας Λανούφ έπεσε. Είναι στα χέρια μας» δήλωσε ένα μέλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη δυτική έξοδο της Ατζαμπίγια, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άνθρωποι. «Μέχρι και πριν από τρεις ώρες γίνονταν μάχες στο Ρας Λανούφ. Και τώρα το Ρας Λανούφ είναι καθαρό», είπε από την πλευρά του ο Ιντρίς Άμπιλ ελ-Μαγκρέμπι, ο επικεφαλής των δυνάμεων στο σταθμό ελέγχου της περιοχής.
Ένας άλλος ένοπλος, που δήλωσε ότι ονομάζεται Γιουνές, διευκρίνισε πάντως ότι το απόγευμα σημειώνονταν σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ρας Λανούφ, που βρισκόταν μέχρι και σήμερα υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
Στην Βεγγάζη τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς σε αποθήκη όπλων, ενώ οι νεκροί στη Ζαουίγια μετά τους βομβαρδισμούς από δυνάμεις του Καντάφι είναι τουλάχιστον 15.
Airbus για την εκκένωση προσφύγων από το Βέλγιο
Το Βέλγιο αποφάσισε την Παρασκευή να θέσει ένα Airbus στη διάθεση της εναέριας γέφυρας για την εκκένωση προσφύγων που βρίσκονται στα σύνορα Τυνησίας και Λιβύης απαντώντας έτσι στο σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η βελγική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
«Ένα βελγικό Airbus θα ναυλωθεί από τη Δευτέρα και θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό έως και 2.500 προσφύγων. Μέσω αυτής της προσπάθειας το Βέλγιο συνεισφέρει στις δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας που επιθυμεί να απαντήσει στις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της κρίσης στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το Airbus, ένα Α 330-300 που ανήκει στη βελγική Εθνική Άμυνα, αναμένεται να κάνει δύο δρομολόγια την ημέρα, σε κάθε ένα από τα οποία θα μπορεί να εκκενώνει 250 ανθρώπους, για πέντε ημέρες, όπως διευκρίνισαν πηγές από την κυβέρνηση του Βελγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου