Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Συγκεκριμένες αποφάσεις ζήτησε ο Σόιλμπε

Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένει από την επικείμενη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι την ερχόμενη Παρασκευή οι βασικές αποφάσεις πρέπει να είναι τόσο σαφείς ώστε στη συνέχεια οι Υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες", σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Στουτγκάρτερ Ναχρίχτεν" (Stuttgarter Nachrichten) της 7ης Μαρτίου 2011.

Κατά τον κ. Σόιμπλε πρέπει να καταστούν "τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα", να περάσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας "για να εξαλείψουμε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ως προς τις οικονομικές αντοχές των χωρών" και τρίτον να τεθεί σε ισχύ ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης για να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Αναφορικά με την πίεση που ασκούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) να μην είναι δυνατή η αγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ο κ. Σόιμπλε αποσαφηνίζει ότι "η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη μιας χώρας. Συμπαραστεκόμαστε και αυτό δεν αντιβαίνει στις συνθήκες. Κάθε χώρα πρέπει κατ' αρχήν να λύνει η ίδια τα προβλήματα χρέους. Γι αυτό και τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο κίνδυνος της Ευρωζώνης ως συνόλου", λέει ο κ. Σόιμπλε. Επίσης θα προβλέπονται "αυστηροί όροι, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους χώρας-μέλους. Όλα αυτά τα περιλαμβάνει και η πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού", λέει ο κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών αντικρούει την εκτίμηση που διατυπώθηκε από 160 Γερμανούς οικονομολόγους ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς και την πρόταση του οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Ο Rogoff πρότεινε οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ένα διάλειμμα από την Ευρωζώνη. Έχω πει ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιό τρόπο θα λειτουργήσει αυτό", λέει ο κ. Σόιμπλε. Απευθυνόμενος δε στους Γερμανούς οικονομολόγους αναφέρει ότι " λείπει μια προσεκτική προσέγγιση στο ερώτημα τί θα σήμαινε για τη Γερμανία στην περίπτωση διάλυσης του Ευρώ. Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους αποφεύγουν να θέσουν αυτό το ερώτημα. Αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του Ευρώ. Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες", τονίζει ο κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου