Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Λιβύη

Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Τρίπολη, Λιβύη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη, με τις δυτικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα συστήματα αεράμυνας του καθεστώτος Καντάφι. Τα ξημερώματα ακούστηκαν ριπές αντιαεροπορικών όπλων και στην Τρίπολη. Επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ το λιβυκό καθεστώς ανεβάζει στους 64 τους νεκρούς από τις επιθέσεις και ξεκίνησε τη διανομή όπλων, με στόχο να εξοπλίσει ένα εκατομμύριο πολίτες. Επίσης, απαιτεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διακόπτει τη συνεργασία με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Πόλεμο διαρκείας προανήγγειλε ο Λίβυος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «η ήττα της Δύσης είναι αναπόφευκτη».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικ Μάλεν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες 24 ώρες» και επιβλήθηκε επιτυχώς η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ωστόσο «μένουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Ο ίδιος τόνισε ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων ανάγκασε τις δυνάμεις του καθεστώτος να διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Βεγγάζη. Όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Μάλεν είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ωστόσο, ο ναύαρχος αναγνώρισε πως είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να αποβούν αδιέξοδες και να μην καταφέρουν να οδηγήσουν στην πτώση του Καντάφι.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων δικτύων, ριπές αντιαεροπορικών όπλων ακούστηκαν στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Τα πυρά ακολούθησαν εκρήξεις και πυρά πολυβόλων.

«Η πλειονότητα των στόχων ήταν στην περιοχή της Τρίπολης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζον Λόριμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι η Γαλλία συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις και σήμερα. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Τα γαλλικά αεροσκάφη είναι έχουν λάβει θέσεις» είπε ο Λόριμερ.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις και τη λιβυκή αεράμυνα. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, «αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)».

Περισσότεροι από 110 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί από τις βρετανικές, τις γαλλικές και τις αμερικανικές δυνάμεις και, σύμφωνα με το BBC, οι στρατιωτικοί διενεργούν τον πρώτο απολογισμό από τις στοχευμένες επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις στόχευσαν εγκαταστάσεις αεράμυνας στην Τρίπολη και τη Μιζουράτα.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι ο ίδιος είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια, ενώ το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιστρέφουν στην περιοχή με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου