Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Διαφωνία από την Τουρκία Εμπλοκή στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

 Τρίπολη, Λιβύη
Καμία απόφαση σχετικά με την εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας την Κυριακή, εξαιτίας των αντιρρήσεων που πρόβαλε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ ενέκρινε, πάντως, την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων, κάτι που προϋποθέτει στρατιωτικές επιχειρήσεις από αέρος και θαλάσσης.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.


27 φωτογραφίες

Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.

Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών - μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, (τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

«Όχι» από την Τουρκία

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Τουρκία, που είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έθεσε προσκόμματα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών - μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν τη Δευτέρα θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της Συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.

Κάποιες χώρες - μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο. Όμως το ΝΑΤΟ ως οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής δεν κατάφερε να λάβει απόφαση για τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της Συμμαχίας στον αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη - μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς, επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει «προεξέχοντα ρόλο», στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χώρες - μέλη τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει την δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσαν λίγο πριν από τις 21:00 την Κυριακή, οι δυνάμεις του Καντάφι.

Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί

Στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκαν οι βομβαρισμοί συμμαχικών δυνάμεων κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης.

Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε διότι αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των συμμαχικών δυνάμεων.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συμμαχικών δυνάμεων, ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο.

Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου