Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ψάχνει υπουργούς εκτός Βουλής ο Πρωθυπουργός

Γιατί οι τωρινοί είναι εντός Βουλήσ? (Γ.Ζ.)


Από μηδενική βάση ο ανασχηματισμός
Υπουργούς και εκτός ΠΑΣΟΚ αναζητά ο Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει ενός ριζικού ανασχηματισμού που έχει «κλειδώσει» για αμέσως μετά την 25η Μαρτίου εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις και αποφευχθούν – τελικά – οι πρόωρες εκλογές.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Real News» ειλημμένη είναι πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού για αντικατάσταση του «τσάρου» της οικονομίας, με τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδη να αποτελεί το φαβορί για να διαδεχθεί τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα μετατεθεί σε άλλο υπουργείο. Ο υπουργός «χρεώνεται» ήδη τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο και την αναθεώρησή του, το μίγμα και τον προσανατολισμό της πολιτικής, την εντύπωση ότι η τρόικα είναι η πραγματική κυβέρνηση της χώρας, αλλά κυρίως την αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που οδήγησε κατά καιρούς στη λήψη οριζόντιων μέτρων.

Εναλλακτική λύση για το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ο νυν υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι ο μόνος υπουργός που θα αναλάβει το θώκο που ο ίδιος επιθυμεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται η συγκρότηση υπερυπουργείου Οικονομίας με τρεις υπουργούς Ανάπτυξης, ενώ ως φαβορί για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Ο Πρωθπυουργός ψάχνει για νέους υπουργούς και στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο επιθυμώντας να δώσει στοιχεία ανάκαμψης και την εντύπωση διεύρυνσης της επιρροής του κόμματός του, ενώ αποτελεί μειονέκτημα η σχεδόν βέβαιη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο διορισμό μη πολιτικών προσώπων σε κυβερνητικές θέσεις.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διάφορα διλήμματα. Το πρώτο είναι εάν θα αντικαταστήσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το δεύτερο είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τον υπουργείο επικρατείας, το τρίτο είναι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και το τέταρτο αφορά στους βουλευτές που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο νέος ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί από μηδενική βάση και ότι κανείς υπουργός δεν θεωρείται αναντικατάστατος, εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διαχειρίζεται με επιτυχία ένα υπουργείο που είναι κρίσιμο για την επιτυχία των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου