Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Στο έλεος του στρατού οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama πρόκειται να άρει την αναστολή για νέες δίκες ενώπιον έκτακτων στρατοδικείων των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, επιτρέποντας παράλληλα και την επ'αόριστον κράτηση τους μέχρι τη διερεύνηση των κατηγοριών που τους βαρύνουν.


«Θα εκδοθεί από το υπουργείο Αμυνας διάταγμα, που να ακυρώνει την ισχύουσα αναστολή για υποβολή νέων κατηγορητηρίων ενώπιον των στρατοδικείων στο Γκουαντάναμο» αναφέρεται ρητά σε χθεσινή έγγραφη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Με αυτό τον τρόπο αίρεται η προσωρινή αναστολή που είχε δώσει ο ίδιος ο Barack Obama λίγο μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και η οποία σταματούσε όλες τις προγραμματισμένες δίκες φυλακισμένων του Γκουαντάναμο

Όσον αφορά φυλακισμένους που απλώς είναι ύποπτοι για τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια θα προβλέπεται «τακτική επιθεώρηση μέσα στο πλαίσιο μιας επ'αόριστον κράτησης».

Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι σταδιακά το Γκουαντάναμο θα κλείσει και ένας αριθμός κρατουμένων θα οδηγηθεί μελλοντικά να δικαστεί στις ΗΠΑ, ενώπιον των ομοσπονδιακών δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου