Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ (Στην πολιτεία Ουισκόνσιν)

Να πάρει το ΝΑΤΟ μέτρα!!!!!!

Περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Καπιτώλιο στο Μάντισον, πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν, εναντίον του νέου νόμου που θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων δεκαετιών για τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ καθώς πλήττει τις μισθολογικές συμβάσεις και μειώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο... ;Ο αριθμός των διαδηλωτών μάλλον ξεπερνά το μέγεθος των κινητοποιήσεων στο Μάντισον στην διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και αγρότες με τρακτέρ επί των οποίων ήταν αναρτημένα συνθήματα όπως "Προϋπολογισμός Ουόκερ = πόλεμος στους εργαζόμενους και στην μεσαία τάξη" και "ενωθείτε, στηρίξτε τις εργατικές οικογένειες", με αποτέλεσμα να γίνουν δεκτοί με επευφημίες από το πλήθος.
Ο νόμος που είναι έργο του νέου κυβερνήτη Σκοτ Ουόκερ εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών των Ρεπουμπλικάνων με στόχο να υποβαθμιστεί η ισχύς των συνδικάτων και να μειωθούν οι πολιτειακές δαπάνες σε όλη τη χώρα. Βασικός του άξονας είναι η αφαίρεση από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά συμβάσεις εργασίας.
Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν παρόμοιες ρυθμίσεις σε 36 ακόμη πολιτείες για να εξασθενίσουν τα συνδικάτα -- μια από τις δυνάμεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν κατά κύριο λόγο τους Δημοκρατικούς. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, όμως το επίκεντρο της σύγκρουσης παραμένει στο Ουισκόνσιν, όπου Δημοκρατικοί πολιτικοί απομακρύνθηκαν από την πολιτεία στις 17/2 για να εμποδίσουν τους Ρεπουμπλικάνους να περάσουν το νομοσχέδιο. Τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι κατόρθωσαν να περάσουν τον νόμο παρακάμπτοντας το μποϊκοτάζ αυτή την εβδομάδα.
Εντούτοις, η σύγκρουση κλιμακώνεται καθώς ο Ουόκερ παρουσίασε έναν πολιτειακό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες την ίδια ώρα που μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων. Το βασικό επιχείρημα του Ουόκερ είναι ότι ο νόμος θα "σώσει θέσεις εργασίας" αποτρέποντας μαζικές απολύσεις, θα αποφύγει άμεσες περικοπές δημοσίων υπηρεσιών και θα αποτρέψει την αύξηση της φορολογίας για την μεσαία τάξη.
Αμετάπειστοι, ωστόσο, οι διαδηλωτές και οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν την μάχη αμφισβητώντας το νόμο στα δικαστήρια ενώ αναμένεται να επιδιώξουν την αποπομπή του κυβερνήτη Ουόκερ και Ρεπουμπλικάνων που έχουν εκλεγεί στο πολιτειακό Κογκρέσο. Η σύγκρουση θεωρείται η πιο σοβαρή μετά από εκείνη που είχε ξεσπάσει όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε απολύσει απεργούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου