Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι έπεσε και η Μπρέγκα


Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατείχαν από την αρχή της εξέγερσης τη Μπρέγκα
Την εκκαθάριση της Μπρέγκα από τις «ένοπλες συμμορίες» ανακοίνωσαν οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις, καθώς κλιμακώνουν την επίθεσή τους κατά των ανταρτών. Την ίδια ώρα απομονωμένη από τον Αραβικό Σύνδεσμό βρίσκεται πλέον η Λιβύη αφού τα μέλη του ενέκριναν την επιβολή από τον ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Η πληροφορία για την κατάληψη της Μπρέγκα δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί άμεσα, με τα διεθνή μέσα να σημειώνουν ότι και άλλες φορές το καθεστώς είχε ισχυριστεί ότι επανέκτησε τον έλεγχο περιοχών.

Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν πάντως ότι δεκάδες αντικαθεστωτικοί υποχωρούν από τη Μπρέγκα έπειτα από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης. Οι δυνάμεις τους που φρουρούσαν την Μπρέγκα εγκατέλειψαν την πόλη με οχήματα που κατευθύνονται οδικώς στην Ατζνταμπίγια.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Καντάφι είχαν καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα πριν προχωρήσουν προς την πετρελαιοπαραγωγό πόλη στα ανατολικά της χώρας. Το Σάββατο οι αντικαθεστωτικοί είχαν εγκαταλείψει και την Αλ Ουκάιλα.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Al Arabiya οι αντικαθεστωτικοί ανεκτήσαν την Κυριακή τον έλεγχο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, μετά τις προσπάθειες των κυβερνητικών στρατευμάτων να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Σύμφωνα με το δίκτυο μάχη ξέσπασε ανάμεσα σε στρατιώτες της Μεραρχίας Χάμις (ηγέτης της είναι ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Χάμις Καντάφι) την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Μιζουράτα. Κάποιοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές και να επιτεθούν σε πολίτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών. Περισσότεροι από 30 στρατιώτες αυτομόλησαν από τη μεραρχία και συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το δίκτυο.

Υπέρ της ζώνης απαγόρευσης ο Αραβικός Σύνδεσμος

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ηγέτες των μελών του Αραβικού Συνδέσμου έδωσαν την έγκρισή τους ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, η απαγόρευση πτήσεων θα πρέπει να αρθεί όταν λήξει η κρίση. Τα «σοβαρά εγκλήματα και οι σημαντικές παραβιάσεις» του λιβυκού καθεστώτος έχουν στερήσει τη νομιμοποίηση του Καντάφι, συμπλήρωσε. Ο Σύνδεσμος σημειώνει παράλληλα ότι αντιτίθεται σε κάθε «ξένη στρατιωτική επέμβαση» σε βάρος του λιβυκού λαού.

Τα κράτη του Συνδέσμου αναγνώρισαν επίσης το Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως «αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού», όπως ανέφερε η αιγυπτιακή τηλεόραση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σημειώνεται τέλος ότι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα βρεθεί την Κυριακή στην Αίγυπτο για συνομιλίες τους Άραβες ηγέτες. Την Παρασκευή η ΕΕ είχε τονίσει ότι η απόφαση για στρατιωτική δράση πρέπει να έχει τη συμφωνία των κρατών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου