Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αιματηρή έφοδος της αστυνομίας στην πλατεία Μαργαριταριού στο Μπαχρέιν

Μανάμα, Μπαχρέιν
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, τον έλεγχο της οποίας πήραν οι δυνάμεις ασφαλείας μετά από έφοδο που έκαναν το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Μαργαριταριού. Δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Νεκροί δύο αστυνομικοί που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών. Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση των διαδηλωτών, κυρίως σιιτών από την κεντρική πλατεία της Μανάμα, σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών που ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, φεύγοντας από την πλατεία του Μαργαριταριού.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν πως το Χρηματιστήριο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας παίρνουν θέσεις στην οικονομική περιοχή της Μανάμα και ανοίγουν τους δρόμους που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές.

Πυροβολισμοί ακούγοντας από το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, την ίδια ώρα που στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές, επιτρέποντας την πρόσβαση στην συνοικία αυτή στην οποία έχουν την έδρα τους πολλές διεθνείς τράπεζες και πολυεθνικές εταιρίες.

Αρκετές σκηνές μέσα στις οποίες οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σιίτες, είχαν περάσει τη νύχτα, πήραν φωτιά, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει τον ουρανό πάνω από το σημείο αυτό.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές και έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία αυτή από τις 19 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Με βόμβες πετρελαίου απάντησαν οι διαδηλωτές.

Ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης σεΐχης Αλί Σαλμάν τόνισε πως το καθεστώς του Μπαχρέιν συμπεριφέρεται όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, αντιμετωπίζοντας με «με εξαιρετική ωμότητα» τον λαό του.

«Καλούμε τους γιους μας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σώσουν τη ζωή τους» είπε σε συνέντευξή του στο αλ Τζαζίρα. «Τονίζουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής μας» πρόσθεσε ο Σαλμάν.

Ο ίδιος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη «να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις δυνάμεις που τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι εχθροί».

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια ημέρα μετά την άφιξη ξένων στρατευμάτων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος.

Την Τρίτη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου