Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Οι οίκοι αξιολόγησης «απειλούν» να διακόψουν τις αξιολογήσεις στην ευρω-περιφέρεια

 Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει τους οίκους νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Κλιμακώνεται η σύγκρουση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης με την Ευρώπη, καθώς προειδοποιούν ότι ενδέχεται να διακόψουν την κάλυψη υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει στο σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για ενδεχόμενες λανθασμένες κρίσεις τους.


Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία «νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη».

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένες για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη», είπε μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. «Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές», συμπλήρωσε.

Οι τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και των τριών μεγάλων οίκων έχουν αυξηθεί μετά την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία και να βάλει την Ελλάδα σε χαμηλότερη αξιολόγηση και από την Αίγυπτο.

Η Moody's και η Fitch έχουν υποβαθμίσει και αυτές ορισμένες χώρες της Εευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και το κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα αποδεικνύεται.

Οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, απειλώντας ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν εξέφρασε τις «αμφιβολίες» της για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, ενώ σε έκθεση του ΔΝΤ τονίσθηκε ότι οι ανακοινώσεις των οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, επηρεάζοντας αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, τόνισε ότι η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας , με «αντικειμενικότητα και διαφάνεια» και σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάσθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου, τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις που θα εξαφαλίζουν ότι οι οίκοι θα λογοδοτούν για τις αξιολογήσεις τους, ιδιαίτερα όταν αφορούν κρατικά ομόλογα.

Στο προσχέδιο, η πρόταση για το οποίο υποβλήθηκε από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Βολφ Κλιντς (ΕΛΚ) ζητείται ο τερματισμός του «ολιγοπωλίου» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για όλους τους οίκους.

Από την Κομισιόν ζητήθηκε να εξετάσει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, που θα λειτουργούσε ως αντίπαλο δέος στους «μεγάλους τρεις» (Moody's, Fitch, Standard & Poor's).

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προτεινόμενες αλλαγές στη λειτουργία των διεθνών οίκων αξιολόγησης, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, τονίζεται ότι οι οίκοι θα πρέπει τρεις ημέρες πριν υποβαθμίσουν την αξιολόγηση κάποιας χώρας να προειδοποιούν την κυβέρνηση αυτής της χώρας.

Η παράταση του χρονικού διαστήματος προειδοποίησης από τις 12 ώρες που είναι σήμερα, στις 72, εκτιμάται ότι θα παρέχει στις χώρες τη δυνατότητα να επισημαίνουν τόσο ενδεχόμενα «λάθη σε στοιχεία» όσο και «νέες εξελίξεις» που έχουν ίσως διαφύγει της προσοχής των αξιολογητών.

Πριν το τέλος του καλοκαιριού, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.

Πάντως, την Πέμπτη η Moody's απηύθυνε προειδοποίηση για νέες υποβαθμίσεις κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους πελάτες της η Moody's σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν αποκλείονται περαιτέρω υποβαθμίσεις της αξιολόγησης των κυβερνητικών χρεών στην Ευρωζώνη».

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι οι πιθανές νέες υποβαθμίσεις θα γίνουν λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων και της πιθανότητας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους ή άλλων μορφών χρεοκοπίας κρατών-μελών.

Η Moody's αναφέρει επίσης ως αιτία πιθανών νέων υποβαθμίσεων τις εκτιμήσεις του οίκου ότι θα διατηρηθεί το αρνητικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου